Boerenblog

Toekomst in eigen hand

Als producent de toekomst in eigen hand, verlaat eens wat vaker stal en erf en werk eraan.

Het meeste geld ligt langs de weg, tegenwoordig aangevuld met de digitale weg. De uitdaging is om de honderden miljoenen overbodige ketenkosten te sluizen naar de ketenpartner met de laagste marge. Dat is ook het mooiste ervan, anderen hoeven geen marge in te leveren. Wel besparen, maar dat gebeurt nu ook via saneringen en een efficiëntere kennislogistiek. Woensdag 14 maart spreekt Antoon van den Berg, die al eerder in de showroom in heldere bewoordingen aangaf waar we als varkenshouderij nog flinke rendementsslagen kunnen maken.

Aanbod: varkensprijs €2,00 per kilo
Een concreet aanbod van Jan Schuttert op een netwerkavond: varkens het komende halfjaar €1,65 per kilo vaste prijs. Zelfs €2,00 per kilo onder ‘simpele’ voorwaarden.

Volwassen ketenpartner
De laatste netwerkavonden binnen het Vitaliteitsplan Varkenshouderij leiden tot steeds meer visie. Producenten hoeven beslist niet langer de zwakste schakel binnen de keten te zijn. Verschillende FarmFocus Clusters maken aantoonbaar flinke slagen die de euro’s binnen doen rollen. De producent heeft zijn toekomst in eigen (gezamenlijke) hand, als hij zich als een volwassen ketenpartner opstelt. Degenen die liever als vanouds door derden vertroeteld willen worden, nemen er genoegen mee dat derden ook hun marge in eigen zak houden. Wyno Zwanenburg schreef daarover een treffende column naar aanleiding van de vakbeurs in Venray.

Trendsettend
Over de kosten is al veel gezegd, voor ingewijden is dat ook niet spannend meer. Op de netwerkavond ‘Varkenshandelaren transformeren zich tot clusterregisseurs’ zijn opvallend veel varkenshouders aanwezig om de mogelijkheden in opbrengsten te ervaren. Cor van Doorn van Revarco zette sterk in op een onderscheidend vermogen door concepten. Star is niet gelijk het beste voorbeeld voor de producent, maar wel trendsettend richting de toekomst. Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert zette sterker in op de medeverantwoordelijkheid van de gehele keten voor voldoende marge bij alle ketenpartners. Concreet ziet hij daar ook een rol voor de handelaar als toekomstig clusterregisseur weggelegd, de aanwezige varkenshouders konden gelijk zaken doen. De invulling geven we verder vorm op het FarmFocus-platform, waar ook de discussie, presentaties en ‘simpele voorwaarden’ zijn te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.