Redactieblog

2379 x bekeken 3 reacties

Prijzenonderzoek

Het biggen- en varkensprijzenonderzoek 2011 van de DGB is klaar. Helaas blijft het veel vragen oproepen.

Het biggen- en varkensprijzenonderzoek 2011 van NVV-dochter De Groene Belangenbehartiger is gereed. De gemiddelde DGBenchmark-varkensprijs voor de deelnemers komt uit op €1,505 per kilo in 2011. Dat is 13,4 cent meer dan in 2010. De DGBenchmark-varkensprijs is de opbrengstprijs voor een standaardvleesvarken van 90 kilo, 56 procent mager vlees, type A, inclusief toeslagen en minus kosten.
De DGB-biggenprijs (DGB BP) bedraagt €43,28 in 2011, 98 cent lager dan in 2010. De gemiddelde koppelgrootte bij de DGB BP in 2011 bedroeg 304 biggen. De DGB BP is de prijs voor een standaardbig van 25 kilo, inclusief btw, toeslagen en minus kosten.

De relevantie
Het onderzoek zal bedoeld zijn vragen te beantwoorden en de marktkennis van boeren te vergroten. In hoeverre dat in alle gevallen lukt, is de vraag. Een voorbeeld: De standaardbig volgens DGB BP is een big van 25 kilo, inclusief btw, plus toeslagen en minus kosten. Daarnaast is het een basisprijs gebaseerd op een big van gemiddelde kwaliteit, gezondheid, koppelgrootte en genetica. Dat is aardig geformuleerd, maar wat is een gemiddelde kwaliteit? Wat is een gemiddelde gezondheid en genetica? In hoeverre maken deze begrippen het mogelijk om de eigen biggen te spiegelen aan het gemiddelde wat de DGB hanteert? Volgens mij is dat onmogelijk.
Een ander punt is de omvang van het onderzoek. De DGB wil niet zeggen om hoeveel vleesvarkens het gaat. Navraag bij een ingewijde leert dat het om circa 3.500 vleesvarkens per week gaat. Dat is minder dan 1 procent van de Nederlandse weekproductie van 364.000 varkens in 2011. In hoeverre vormt 1 procent van de varkensproductie basis voor een prijsvergelijking? Dat lijkt mij een mager percentage.

Conslusies trekken
Het prijzenonderzoek is op zich aardig. Dat houdt iedereen scherp. Niettemin is het jammer dat de uitgangspunten niet transparant zijn in alle gevallen of zelfs niet worden genoemd, zoals het aantal dieren waarmee wordt vergeleken. Conclusies trekken op basis van het DGB-prijzenonderzoek dient daarom altijd gepaard te gaan met enige terughoudendheid.

Laatste reacties

 • varkensboerk

  'Conclusies trekken op basis van het DGB-prijzenonderzoek dient daarom altijd gepaard te gaan met enige terughoudendheid.'
  Kees begin bij jezelf zou ik zeggen.
  Lekker makkelijk om het een en ander aan de kaak te stellen. Echter gemiddelde kwaliteit gezondheid enz zijn niet vast te stellen in parameters. Voor iedereen is een gemiddelde big anders. Daarbij komt dat je met levende have werkt waarvan de kwaliteit niet eindeloos te kopieren is en dus nooit precies hetzelfde is. Nota bene de kwaliteit van jou artikelen varieert ook nogal vind ik. Boeren die genoeg feeling met de praktijk hebben kunnen feilloos met deze gegevens overweg.

 • mts.uijen@xmsnet.nl

  volledig mee eens varkensboer

 • info140

  Wat is het nut van een prijzenonderzoek als de uitkomsten niet representatief zijn en de uitgangspunten niet verifieerbaar?
  De slotzin van Kees is dan nog mild.

  Voor de mensen die niet tegen het verhaal van Kees kunnen: ik hoop dat jullie minstens de gemiddelde DGB-varkensvleesprijs en -biggenprijs gebeurd hebben, inclusief BTW, voor jullie gemiddelde vleesvarkens en biggen. Zo niet, mopper dan op je handelaar en niet op Kees. Geloof de handelaar niet als die zegt dat jullie geen gemiddelde big of vleesvarken leveren; smoesjes!!

Of registreer je om te kunnen reageren.