Commentaar

Gevoelige varkenshouderij

De toekomst van de varkenshouderij is een gevoelige kwestie. Mensen van buiten de sector lopen te hoop in demonstraties, mensen binnen de sector bestrijden elkaar op internetfora. Dat gebeurde bijvoorbeeld na een bijeenkomst van Brabantse agrarische jongeren, afgelopen week.

 

Invloedrijke mensen uit de sector, zoals Hans Huijbers (ZLTO) en Daan van Doorn (ex-Vion), vertelden de jonge boeren daar dat er voor de varkenshouderij in Nederland geen toekomst is als ze op de oude voet doorgaat met bulkproductie en een niet te winnen concurrentiestrijd op basis van kostprijs.

De analyse is niet nieuw. Herman Wijffels concludeerde het ruim tien jaar geleden al, de commissie-Alders en de commissie onder leiding van Van Doorn kwamen recent met gelijksoortige verhalen. Zoals Van Doorn het verwoordt: De consument in Noordwest-Europa wil een product waar geen gedoe over is. Daar ligt volgens hem de enige kans. Huijbers hield een kritische jonge varkenshouder in de zaal voor dat die zich nog eens heel goed achter de oren moest krabben voor hij in Nederland voor varkenshouderij oude stijl zou kiezen. Naderhand voegde hij daar aan toe dat hij er zelf geen euro in zou investeren.

Allemaal geen groot nieuws. Maar gezien de vele negatieve reacties voor velen in de sector nog steeds geen boodschap die men wil horen.

Of registreer je om te kunnen reageren.