Redactieblog

Varkenshouders ontberen marktkennis

Tijdens de jaarvergadering van de Duitse varkensvakbond ISN uiten varkenshouders hun onvrede over de prijsvorming. Uit de discussie blijkt dat zij een onvolledig beeld van de markt hebben.

osef Tillmann, algemeen directeur van Duitslands grootste varkensslachterij Tönnies kreeg zware kritiek te verwerken van boeren tijdens de jaarvergadering van Duitse varkensvakbond ISN. Ze verweten hem onder meer langetermijncontracten aan te gaan met afnemers met een looptijd van zeker een halfjaar. Dat zou blijken uit de prijsontwikkeling in 2011. De varkensprijs kwam toen weken niet van zijn plek. Ook niet als het aanbod onder druk stond, motiveerde een varkenshouder die opvallend overtuigd was van zijn zaak. Een ander verwijt is dat Tönnies recent een paar keer betaalde volgens de eigen ‘Hauspreis’ en onder de in Duitsland invloedrijke Vereinigungspreis ging zitten. De Vereinigungspreis is een producentprijs. Voor de varkenshouders is dit onverteerbaar. Temeer omdat het hanteren van de Hauspreis plaats vond in weken met een krap aanbod. Dan is het logisch dat de prijs stijgt, mag je verwachten.

Onvrede

Tillmann zit al 22 jaar in het vak en de algemeen-directeur laat zich niet snel van slag brengen, bleek in Duitsland. Ook niet voor een zaal met honderden boeren die allemaal maar een ding willen na een financieel belabberd 2011: meer geld.

Langetermijnafspraken? Daar leent de varkensmarkt zich totaal niet voor, doceert Tillmann. Hij zegt al 22 jaar in het vak te zitten. In deze periode heeft hij een keer een deal gemaakt met een looptijd van drie maanden. ,,Contracten met een langere looptijd heb ik nog nooit getekend”, bezweert Tillmann de aanwezigen. Dat zal dan wel niet zo zijn. Hij kan het weten, iemand die al 22 jaar in de vleeshandel zit.

 

Eigen verantwoordelijkheid

Maar die Hauspreis dan, notabene in een vraagmarkt? Tillmann vertelt dat er weken waren dat hij 5.000 ton hammen in de vriezer moest opslaan. Geen vraag naar. De varkens zijn wel goed gevraagd in die weken, maar de verkoop loopt het met alle deelstukken niet even soepel. Als er niet meer geld in de markt zit, kun je ook niet meer betalen. Tillmann heeft niet veel woorden nodig: ,,Ik ben verantwoordelijk voor het financieel resultaat van Tönnies.”

De varkenshouders bleken niet in staat gaten in het verweer van Tillmann te slaan. Aan beschuldigingen geen gebrek. Wel aan kennis. De vleeshandel is een wereld op zich. Een mistige wereld met talrijke handelsstromen.  Als buitenstaander valt het niet mee daar een vinger achter te krijgen. Je begint daarom elke discussie met een vleeshandelaar op voorhand met een kennisachterstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.