Commentaar

5814 x bekeken 7 reacties

Rabo-onwaardig

Een inschattingsfout, erkent de Rabobank. De varkensproductie in de Europese Unie daalt niet 3,6 procent, zoals de bank een maand geleden becijferde, maar 0,1 procent.

Deze laatste rekensom komt van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

Het siert de bank dat zij haar fout toegeeft. De ontwikkeling in Spanje is toch anders dan zij eerder inschatte. Veel kleine bedrijven stopten weliswaar, maar de grote integraties groeiden door. Volgens de novembertelling telt de EU daardoor 4,7 procent minder zeugen dan een jaar geleden, in plaats van de 9 procent van de Rabo.

De bank voorspelde op basis van haar becijfering dat de prijs van vleesvarkens naar € 1,75 per kilo zou kunnen stijgen. Volgens Rabo-marktonderzoeker Albert Vernooij blijft die voorspelling in tact. Hij voorziet op basis van seizoensinvloeden een prijsstijging in mei, waarbij volgens hem € 1,70 tot € 1,75 nog steeds tot de mogelijkheden blijft horen. Toch klinkt dat minder overtuigender: ’tot de mogelijkheden blijft horen.’

Nu geeft geen enkele voorspelling een garantie dat die prijs ook daadwerkelijk wordt gehaald. Niemand rekende zich al rijk met de prognose voor € 1,75 per kilo. Er is niets ernstigs gebeurd. Feit is wel dat de bank financiert op basis van resultaten en marktverwachtingen. Deze laatste kunnen doorslaggevend zijn, in positieve én negatieve zin. In die zin is deze ‘inschattingsfout’ Rabo-onwaardig.

Laatste reacties

 • gertke

  Dit is niet de enige inschattingsfout die de rabobank maakt.

 • Biggemans

  Niet alleen Rabo VENRAY - OOSTUM hoor, wees gerust

 • jan1966

  De rabo heeft de tuinbouw ook compleet kapot laten groeien . Er was totaal geen marktruimte voor al de door de rabobank gefinancierde kassen.

  Foutje, bedankt..................

 • hobbyboer

  waarom zal de bank jouw vertellen dat jij niet kunt bouwen? dat moet je zelf kunnen becijferen. de bank wil altijd maar een ding, geld verdienen, en als het bedrijf failliet gaat staat de bank als eerste op de stoep om hun portie te waarborgen.

 • John*

  gezien het aantal stoppers van afgelopen jaar heeft de bank voldoende nee verkocht. Als je geen twee slechte jaren op kan vangen heeft bijbouwen en bijfinancieren geen zin. De laatste dip in de zeugenhouderij heeft 1,5 jaar geduurd.

 • Jonas Brabant

  De laatste dip bij de gesloten bedrijven duurt al vier jaar, en gaat maar door...

 • Hans Brasil

  Als die banken elkaar al niet vertrouwen, en het geld op de ECB zetten??????. Als je je businessplan maakt, zet je er voor jezelf dan ook een balkenendenorm salaris in? doet die bankdirecteur ook hoor! De bank financiert boeren zodanig dat, het boertje aan het werk gaat, de door de bank gefinancierde periferie van grondstoffen, en dus van inkomsten voorziet, en als het misgaat de bank zelf zijn vingers niet verbrand. Dus Vullings, de titel is fout, het moet zijn: Rabo werkt!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.