Boerenblog

597 x bekeken laatste update:14 feb 2012

De laatste 1.000 zeugenhouders

Rendement door samenwerking maakt of we nog tot de laatste 1.000 zeugenhouders behoren.

Deze week van Noord tot Zuid met veel varkenshouders in contact geweest, maar ook met leveranciers en afnemers. Niemand kijkt er van op dat er na overname C1000 nog slechts een handvol inkooporganisaties zijn. Laten we ook niet de illusie hebben dat anderen de sanering van varkensbedrijven interesseert. De grens van 1.000 zeugenhouders komt al binnen enkele jaren in beeld. Deze werken dan wel goed samen, met elkaar en met ketenpartners. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel. FarmFocus wil graag middels eenvoudige digitale faciliteiten de gehele varkenssector verbinden, de knop zit bij iedereen tussen de oren.

 

Kennisdeling

Rendement door samenwerking maakt of we nog tot de laatste 1.000 zeugenhouders behoren. Was 2011 een slecht varkensjaar, kennisdeling was op zijn best.

 

Posten doorspitten

De jaarcijfers 2011 zijn verwerkt, de afspraak met de financieel adviseur is geweest. Kritisch wordt elke post doorgespit en de grootste pijnpunten zijn bloot gelegd. Volgende week start ik dan de gesprekken met de medewerkers op, zij zijn immers ons allerbelangrijkste kapitaal. Al vele jaren geen verloop, immer van goede wil en altijd open voor verbetering resultaten. Ook in leveranciers en afnemers kennen we nauwelijks verloop. Wel staan er inmiddels meerdere afspraken met 'derden' gepland inzake de belangrijke posten afzet, fokkerij, voer en mest. Onlangs zijn we in Nederland door de 2000-zeugenhoudersgrens gezakt en de 1000-zeugenhoudersgrens komt nog voor 2015 in beeld. Daar willen we nog graag bij horen, maar vanzelf gaat dat zeker niet.

 

Juiste verbindingen

De opgedane kennis binnen het FarmFocus-platform helpt uitstekend. Alle relevante kennis is binnen de sector allang aanwezig. Het is slechts een kwestie van de juiste verbindingen leggen, dat moet je willen, dat moet je doen. Vijf procent wil niet delen, zet hun voorsprong om in eigen gewin, geen probleem. Zij hebben vrijwel allen hun positie al over de landsgrenzen veilig gesteld, gelijk een groot deel van het bedrijfsleven. Zestig procent van de varkenshouders houdt vast aan tradities, ook een eigen keuze. Zeker 1.000 varkenshouders willen echter in 2015 en ook in 2020 nog binnen de landsgrenzen kunnen boeren. Daar behoor ik ook toe, al kost het nogal wat energie, doorzettings-vermogen en vooral geduld. Het laatste is gelukkig een hele schone zaak.

Deze week van Noord tot Zuid met veel varkenshouders in contact geweest, maar ook met leveranciers en afnemers. Niemand kijkt er van op dat er na overname C1000 nog slechts een handvol inkooporganisaties zijn. Laten we ook niet de illusie hebben dat anderen de sanering van varkensbedrijven interesseert. De grens van 1.000 zeugenhouders komt al binnen enkele jaren in beeld. Deze werken dan wel goed samen, met elkaar en met ketenpartners. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel. FarmFocus wil graag middels eenvoudige digitale faciliteiten de gehele varkenssector verbinden, de knop zit bij iedereen tussen de oren.

 

Kennisdeling

Rendement door samenwerking maakt of we nog tot de laatste 1.000 zeugenhouders behoren. Was 2011 een slecht varkensjaar, kennisdeling was op zijn best.

 

Posten doorspitten

De jaarcijfers 2011 zijn verwerkt, de afspraak met de financieel adviseur is geweest. Kritisch wordt elke post doorgespit en de grootste pijnpunten zijn bloot gelegd. Volgende week start ik dan de gesprekken met de medewerkers op, zij zijn immers ons allerbelangrijkste kapitaal. Al vele jaren geen verloop, immer van goede wil en altijd open voor verbetering resultaten. Ook in leveranciers en afnemers kennen we nauwelijks verloop. Wel staan er inmiddels meerdere afspraken met 'derden' gepland inzake de belangrijke posten afzet, fokkerij, voer en mest. Onlangs zijn we in Nederland door de 2000-zeugenhoudersgrens gezakt en de 1000-zeugenhoudersgrens komt nog voor 2015 in beeld. Daar willen we nog graag bij horen, maar vanzelf gaat dat zeker niet.

 

Juiste verbindingen

De opgedane kennis binnen het FarmFocus-platform helpt uitstekend. Alle relevante kennis is binnen de sector allang aanwezig. Het is slechts een kwestie van de juiste verbindingen leggen, dat moet je willen, dat moet je doen. Vijf procent wil niet delen, zet hun voorsprong om in eigen gewin, geen probleem. Zij hebben vrijwel allen hun positie al over de landsgrenzen veilig gesteld, gelijk een groot deel van het bedrijfsleven. Zestig procent van de varkenshouders houdt vast aan tradities, ook een eigen keuze. Zeker 1.000 varkenshouders willen echter in 2015 en ook in 2020 nog binnen de landsgrenzen kunnen boeren. Daar behoor ik ook toe, al kost het nogal wat energie, doorzettings-vermogen en vooral geduld. Het laatste is gelukkig een hele schone zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.