Redactieblog

4452 x bekeken 4 reacties

Begripvolle staatssecretaris

Stoppers krijgen drie maanden extra om hun bedrijf emissiearm te maken. Extra tijd is hard nodig.

Veehouders die opteren voor de Stoppersregeling krijgen tot 1 april 2013 de tijd om hun bedrijf emissiearm te maken. Dat schreef staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Dat komt neer op een overgangstermijn van drie maanden; aanvankelijk was 1 januari de deadline.

Mansveld voert twee redenen aan voor het uitstel. Veehouders hebben nu de mogelijkheid de maatregelen die zij nemen om de ammoniakemissie te reduceren bij hun gemeente te melden onder het Activiteitenbesluit dat 1 januari komend jaar voor de veehouderij in werking treedt. Tevens krijgen bedrijven enige tijd om beter overwogen hun bedrijf emissiearm te maken.

Behoefte aan duidelijkheid
Een omschakelperiode is hard nodig. De Stoppersregeling biedt varkenshouders de mogelijkheid zonder veel te investeren in emissiebeperkende technieken hun bedrijf uiterlijk tot 2020 voort te zetten. Maar hoe dat dient te gebeuren, is nog erg vaag. Deelnemers aan de Stoppersregeling kunnen kiezen uit diverse alternatieven om hun bedrijf emissiearm te maken, zoals mest verdunnen met water of eiwitarm voer. Het is vooralsnog onduidelijk onder welke voorwaarde dit exact mag en hoe de controle verloopt. Het gevolg van de onduidelijkheid is dat de financiële consequenties voor bedrijven ook niet helder zijn.

Er is nu alleen een voorlopige lijst met ‘stoppersmaatregelen’. Het ministerie verwacht echter deze maand een bijgewerkte stopperslijst te publiceren plus een document met per maatregel een meer uitgebreide technische beschrijving. Er is dus geen tijd om het bedrijf voor 1 januari aan te passen aan de Stoppersregeling, omdat de spelregels nog onbekend zijn.

Geen afstel
De staatssecretaris heeft gedaan wat ze doen moest, maar kon ook weinig anders dan uitstellen. Niettemin ontkomen de vaak kleinere veehouders die meedoen aan de Stoppersregeling niet aan de eis om de emissie terug te dringen. Ik heb regelmatig varkenshouders horen zeggen: ‘Waarom blijven bedrijven met oudere stallen niet buiten schot als het gaat om ammoniakreductie en zijn de eisen alleen verplicht bij nieuw- en verbouw? Dit is kapitaalvernietiging, die oude stallen verdwijnen vanzelf wel.’ Een terechte en sympathieke gedachte. Zover wil Mansveld vooralsnog niet gaan. De Stoppersregeling, heel formeel gedoogbeleid voor stoppende bedrijven, blijft van kracht.

Laatste reacties

 • bertes

  een nieuwe stal er naast. en dan mag je flink met ammoniak stijgen.
  het gaat om export. je moet groeien

 • agratax2

  adel. Waarom moet je groeien als je over enkele jaren wilt stoppen vanwege je leeftijd en geen opvolger hebt? Kun je me voorrekenen dat groeien ook in deze gevallen tot kosten verlaging leidt?

 • John*

  las van de week hier iets over een bijmengen. Als we als sector ooit nog komen te staan voor wijzigingen in de wet of wat dan ook. dan zie ik ook voort liever dat bijvoorbeeld elk jaar 10% meer van de dieren aan de nieuwe eis voldoet. als je 10 jaar verder bent is de hele sector omgeschakeld. Van al die harde datums met daarop uitstel en daarbij een hoop onduidelijkheid heeft de sector nog steeds niet gebracht waar we willen zijn.

 • hertha

  John : wie is (we) in je zin: waar we willen zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.