Boerenblog

2681 x bekeken 8 reacties

Perfect: een 10

Het is altijd plezierig een 10 te scoren. Onze Happy Pigs-varkens krijgen dat cijfer absoluut.

Op school is elk kind blij een 10 te scoren. Althans in Nederland, in Duitsland is een 1 immers de beste score. Het is lang geleden dat ik een 10 heb gescoord. Enerzijds omdat de middelbare leeftijd nadert en de schooltijd dus al geruime tijd achter me ligt, anderzijds omdat ik behoorde tot de ‘calculerende’ student: een cijfer halen dat toereikend is om een eindcijfer tussen 6 en 8 te scoren.

Gezondheidsindex
Op Boerderij.nl stond op 12 oktober een berichtje over een nieuwe gezondheidsindex, ontworpen door vier dierenartspraktijken. Het is een index, met een cijfer van 0 tot 10, die iets zegt over de gezondheidssituatie van een varkensbedrijf. De index wordt bepaald aan hand van de mate van antibioticagebruik, de hoogte van de uitval en klinische symptomen. Een 10 is het beste cijfer.

Happy Pigs scoort goed
De varkens in ons Happy Pigs-concept krijgen absoluut een 10. We draaien nu bijna een jaar en er is nog geen gram antibiotica gebruikt, er is nog geen dier uitgevallen en klinische symptomen als oorbijten, hoest en niezen kennen we niet. Tsja, een niesje als je vers stro uitstrooit in het hok, maar dat is het opdwarrelende stof uit het stro. Kortom, het loopt uitermate goed en plezierig. Dat is wellicht de grootste winst: het bevalt als boer uitermate goed om te werken met gezonde en blije varkens.

Goede zorgen
Dat de dieren het zo uitermate goed doen is ook een gevolg van de goede zorgen van mijn vrouw. Begin augustus zijn er vijftien biggetjes geboren. Alle vijftien geboren biggetjes zijn zonder problemen opgegroeid en inmiddels (op 50 dagen leeftijd) van de zeug gespeend. Opgegroeid in een kraamhok van 4x3 meter en géén stuk ijzer of stang in het hok. De Bonte Bentheimer is een uitstekende en rustige moeder.

Pompoen op het menu
Mijn vrouw geeft de biggen broodjes en appels; de dieren zijn er wild op. Binnenkort staat er pompoen op de menukaart. Afgelopen week hebben we pompoenen gekregen, het was een ruilhandeltje van een partij strobalen en de pompoenen. De varkens zullen de pompoenen een ware traktatie vinden. Misschien geven de varkens ons wel een 10 voor de kookkunsten. Dan heb ik toch nog een 10 gescoord! Men is nooit te oud om iets te leren.

Foto

 • Happy Pigs Bonte Bentheimer-zeug geniet van appeltjes. Foto's: Ronald Scholten

  Happy Pigs Bonte Bentheimer-zeug geniet van appeltjes. Foto's: Ronald Scholten

 • Happy Pigs Bonte Bentheimer-biggen.

  Happy Pigs Bonte Bentheimer-biggen.

 • Vrachtje eetbare zoete pompoenen voor de varkens.

  Vrachtje eetbare zoete pompoenen voor de varkens.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Ronald vind het harstikke leuk om dit te lezen, maar als calculerend persoon, wat is de kostprijs per kg en verkoopprijs, is het nog steeds interessant?

 • wgtroosendaal1

  Een 10 ja ja,als je er nou paar honderd of paar duizend Bentheimers bij elkaar houdt wat zou dan de score worden in een varkens-dichter gebied,hoe Happy is dan de score?Volgens mij is het daar om te doen.Wel leuk om te lezen wat mogelijk is qua diergezondheid en zonder de grote aantallen ziektedruk kan resulteren.De kosten zijn in ieder geval zeker laag dat is de eerste winst en een goed gevoel bij het vlees.

 • agratax2

  wgtroosendaal1. U geeft het zelf al aan misschien de varkens dichtheid het grootte gezondheidsprobleem voor de varkenshouder. Als dat zo is hebben de <dierenvrienden< toch gelijk met hun anti mega stallen en hun anti varkens dorpen beleid. Dit betekent dat varkens houden zonder veel medische zorg in een overvol land als Nederland niet kan deze tak van sport meer past op de steppe.

 • bertes

  hier heeft de bio-varkens boer zelfs niks aan.

 • wgtroosendaal1

  Volgens mij word de dierenvriend op zijn wenken bediend,nu nog even de knip trekken.Kunnen de grote varkensondernemers zo naar de steppe.Misschien kun jij ze verwelkomen agratax.Houden de we de gezinsbedrijven over en minder ziektedruk.

 • drientje

  Laten we niet zo bekrompen doen. In Nederland is voldoende plek voor varkenshouderij. Alleen massaal varkens op een hoop drukken is niet de weg.
  Gezinsbedrijven hebben de voorkeur bij de burger, alleen de consument moet
  het nog waarderen.

 • wgtroosendaal1

  @Drientje,maar wat versta jij onder een gezinsbedrijf.Ik hoort het je vaak noemen,sommige kennen ook geen maat.Trouwens zolang de 'verplichting MVO v.d baan zijn', en mestverwerking niet van de grond komen hebben de rundveehouders betere papieren.40% krimp hoor ik al vd varkensstapel,wie vertrekt,de grote varkensondernemers die maar varkens raak op een hoop houden en de ziektedruk vaak veroorzaken en ook strenge wetgeving rondom milieu en mest.Hierdoor kleinere bedrijven vatbaarder worden(dier herkend de virus bacterie niet) krijgen en zich vol moeten enten om de druk te weerstaan en de handel misloopt.De comm. veterinair en farmaceut verdient dan meer(angst) aan grote bedrijven dus zal meer voor deze kiezen ivm verdienen aan problemen.Hier zul je nooit (onafhankelijk)medestanders in vinden die dieren op een hoop drukken erg vinden.Door de marges smal te houden en het aantal varkens zelfs 5%(groei afgeloen 10 jaar!)te krimpen houden we druk op de markt en goedkope krimp.

 • joannes

  Zolang je het leeuwendeel voor de export produceert zal de consument je niet zien als boer of gezinsbedrijf maar als een producent. En wanneer die productie ook nog eens risco´s en vervuiling veroorzaakt wordt het al helemaal lastig. Op de steppe zullen weinigen protesteren en daarmee wordt de productie daar veel intressanter en vooral concurrerender. Ukraine wil bv kip naar de EU exporteren en concurreert al heftig in het Midden Oosten met de EU productie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.