Boerenblog

1153 x bekeken

Meer met minder

Onlangs bezocht ik het World Pork Event van de Nederlandse fokkerijorganisatie Topigs in Berlijn.

Het thema van het tweejaarlijkse World Pork Event in Berlijn was: Hoe ziet de markt van de grondstoffen voor veevoer er wereldwijd uit? Klanten en relaties van Topigs vanuit alle werelddelen kwamen bijeen om over dit thema te spreken. Het was de tweede keer dat dit Pork Event werd gehouden. Een mooi moment voor informele contacten tussen producenten. Ik voelde me maar een mini-producent tussen alle collega’s met 50.000 en 30.000 zeugen. We hadden echter genoeg gespreksstof. Hoofdthema was de stand van zaken wat betreft de invoering van groepshuisvesting in Europa.
Amerikanen zijn wars van regels. De milieuregels die ze in de staat Iowa enige jaren geleden kregen, wekten veel weerstand op. Nu constateren de heren dat ze er toch best mee konden werken. Groepshuisvesting wekt bij hen dezelfde weerstand op. ‘Dat kost meer.’ ‘Dat doen we niet.’ Het is echter een kwestie van tijd voordat er ook in de VS eisen aan de zeugenhouderij worden gesteld. Ik ben niet vergeten dat dit voorjaar een dame van het ministerie van landbouw in Washington tegen mij zei: ‘Groepshuisvesting, dat is een verloren oorlog’. Smithfield is niet zomaar bezig met de omschakeling naar groepshuisvesting, denk ik daarbij.

De markt van vraag en aanbod
De prijs van veevoergrondstoffen wordt bepaald door vraag en aanbod. De verhoging van de productie en vooral de weersomstandigheden bepalen of er overvloed of schaarste is. Juist dat laatste element, het weer, kunnen we niet beïnvloeden. Het is de natuur die de landbouw speciaal maakt.
Opvallend: over productveiligheid en productkwaliteit (op GMO’s na) werd niet gesproken. De certificering en verzekering van de grondstoffen voor veevoer waren in Nederland jarenlang onderwerp van gesprek, mede dankzij de voercrises die we hebben gehad. Onze mengvoerindustrie heeft de laatste jaren een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Zo zie je zo’n onderwerp dan weer van de actualiteitenkalender afglijden.

Alles is mogelijk
Topigs presenteerde op het World Pork Event zijn nieuwe website. Een mooie site om de verschillende componenten in de voerkosten berekenen en te zien welke invloed ze hebben op je kostprijs. Hoe kun je de voerkosten reduceren, staat centraal. Het thema ‘Meer met minder’ is uitgebreid toegelicht. Het is één van de thema’s uit het topsectorenbeleid. Mooi om dan te zien hoe een bedrijf daar inhoud aan geeft.
Als sluitstuk van de conferentie nam een trendwatcher ons mee in de toekomst. De toekomst van ons eten was een heen-en-weergaan tussen uitersten. Tussen yin en yang. Van voedsel tegen lage kosten tot voedsel als medicijn. Van wereldwijd naar lokaal. Van oud naar nieuw. Van traditioneel naar innovatief, zoals een voedselprinter. Van de contradictie dat een derde van de mensen obesitas heeft en een andere derde honger lijdt. Daarbij is de kracht van de samenwerking belangrijk. U begrijpt het: alles is mogelijk. Maar ‘meer met minder’ is een must om alle monden te voeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.