Boerenblog

1912 x bekeken 2 reacties

Kippensoep met ballen

Eigen onderzoek toont aan: Duitse varkens maken meer geluid dan Hongaarse.

De tarwe staat al mooi groen op de velden. Oktober en de eerste helft van november waren lekker warm en vochtig. Een goed begin is het halve werk, hoewel een knalkoude winter zonder sneeuw of een loeihete zomer alles nog kunnen verknallen. De natuur is en blijft ongrijpbaar.

Nepfirma
Op televisie had ik wel eens documentaires gezien over nepfacturen. Nu hebben we er zelf mee te maken. Onze merknaam ‘Happy Pigs, a healthy concept’ hebben we Europa-wijd gedeponeerd. Een bureau in Enschede heeft ons daarmee geholpen. Daar kregen we al de waarschuwing dat zodra een en ander op Europees niveau wordt gepubliceerd de kans bestaat dat we van nepfirma’s nepfacturen ontvangen. En ja hoor! Een Slowaakse firma met een postadres in Wenen probeerde ons €1.945 af te troggelen. Tuig is het. Gelukkig waren we vooraf gewaarschuwd.

Luidruchtige Duitse varkens
Dan nu iets over de titel van de weblog. We houden zowel Bonte Bentheimer-biggen als Mangalica-biggen. De eerste soort komt uit het graafschap Bentheim in Duitsland, net over Nederlandse grens. De Mangalica is het Hongaarse wolvarken. Het was tijd om twintig mannelijke biggen te ontdoen van hun trotse bezit. De dierenarts deed dit klusje voor ons. Het betrof tien Bonte Bentheimers en tien Mangalica-biggen. Mooi gelijk verdeeld dus, iets wat mij als ‘onderzoeker’ blij maakt.
Na een half uurtje was het wetenschappelijk onomstotelijk aangetoond: de Bonte Bentheimers maakten significant meer geluid dan de Mangalica-varkens. Op zich voor mij als Tukker een bevestiging van wat we van de Duitse mens al wisten: er komt altijd een hoop geluid uit.
Buitengewoon rustig
Maar alle gekheid op een stokje, het was echt opvallend. Het Hongaarse wolvarken is een buitengewoon rustig dier. Wellicht interessants voor de gedragswetenschappers in Wageningen en Lelystad.

Overigens waren onze kippen erg blij. Normaliter eten wij kippensoep met balletjes, maar nu aten de kippen heerlijke balletjes!

Laatste reacties

  • boerepower

    Ronald,
    verzin een nuttig stukje waar wij boeren ook wat mee kunnen..

  • joannes

    Nuttig...., dit was super nuttig want hij presenteert Happy Pig varkens waarvan de mannelijke biggetjes van hun gereedschap werden ontdaan nb schreeuwend op een manier dat het vriendelijk, zelfs voor het pluimvee overkwam. Op deze manier de taal gebruiken moeten meer boeren leren.

Of registreer je om te kunnen reageren.