Boerenblog

12 reacties

Het ministerie van bierbrouwers

Het ministerie van landbouw is ter ziele. De vraag is of dat erg is. Freddie Heineken had nooit een eigen ministerie, maar zag zijn belangen wel goed behartigd.

Heineken verwierf een hoge plaats in de Quote-lijst der rijken, die dochterlief tot op de dag van vandaag nog steeds goed bezet houdt. Alsof het nog niet op kon, kent Heineken een grote schare fans. Nu zullen velen dit logisch vinden, bier is lekker, bier is sfeer en bier mag best wat kosten, het heeft immers een hoge genotswaarde.

Net als bier
Dan varkensvlees. Er zijn veel overeenkomsten met bier. Lekker, sfeer, genot, vul maar in. Alleen de opbrengsten, daarmee wil het ons allen nog niet erg lukken. Doemdenkers zullen met argumenten komen dat vlees niet noodzakelijk is. Dat zullen ze echter van bier ook zeggen, je kunt immers ‘gewoon’ water drinken en sojastengels eten. Wel of geen ministerie maakt zeker niet het verschil tussen wel of geen marge, ook niet tussen wel of geen draagvlak. Het werkelijke verschil zit in het georganiseerd zijn.

Ministerie van voedselvoorziening
Het zou me niet verbazen wanneer we na de volgende kabinetsformatie een ministerie van Voedselvoorziening krijgen. Een droevige aanleiding, een erkenning van het belang van voedselproductie. We doen vandaag dramatisch over de woningmarkt, terwijl er ruwweg per twee Nederlanders een complete woning beschikbaar is. We beleven een financiële crisis die zijn oorsprong kent in het gigantisch opblazen van gebakken lucht. Beide zullen zich resetten in de komende jaren en we gaan vanzelf onze levenspatronen erop aanpassen.

Nu alvast organiseren
De voedselvoorziening is een wezenlijk andere kwestie. Je kunt wel met zes mensen in één huis in plaats van in drie huizen wonen, met een tekort aan voedsel wordt het schrijnend. Van ons als voedselproducenten wordt veel gevraagd de komende decennia en dat moeten we nu alvast gaan organiseren. Slechts een klein stapje is het vergaand samenwerken tussen NVV en LTO-vakgroep Varkenshouderij. Het vormt wel een belangrijke basis voor een volgende, grotere stap in dynamisch samenwerken als voedselproducenten en als voedselketen. We staan aan de vooravond van een belangrijke evolutie, waarbij voedselproductie meer en meer gewaardeerd wordt. Trek de koelkast maar open, dan toosten we er alvast op.

bron: FarmFocus

Laatste reacties

 • kalkar

  Zo,zo: dus nu gaat het dan eindelijk gebeuren.

 • albers.willem

  De akkerbouwers onder ons zijn het vast met je eens! de rest volgd misschien op den duur.....

 • ikkethuis

  probeer eerst maar eens de varkenssector met alle neuzen de zelfde richting in te krijgen, dan kun je later het altijd nog proberen met de gehele voedselvoorziening.Ik wens je veel succes. Hoe zeggen ze dat ook al weer, niet gehaalde resultaten in het verleden, zijn nog geen garantie voor de toekomst. er is dus nog hoop.

 • Mels

  Ikkethuis<varkens wroeten en daarbij kijken ze niet welke kant ze opgaan,zou het met de varkenshouders net zo zijn,eindloos wroeten en dan tot de slotsom komen dat je collega erg ver weg staat???

 • agratax2

  Johnny. Als jij de varkenssector net zo weet te organiseren als de Brouwers dat mondiaal gedaan hebben zitten de varkensboeren goed. We denken allemaal dat waar we ter wereld ook zijn er een ander biertje is, van een andere Locale) fabriek. Lezen we het etiket even vluchtig an klopt het, maar lees je de kleine lettertjes als je nog kunt, zie je de naam van een van werelds grootste brouwers. Weet je meteen dat, de concurrentie niet moordend is, ze hebben de wereld verdeelt, wetende dat elkaar dood concurreren dodelijker is dan afspraken maken. Hun grondstoffen krijgen ze op dezelfde wijze binnen van de enkele moutmakers op onze planeet. Als jij je varkens en je voer leveranciers net zo weet te organiseren als de bierketen, zit je er ook warmpjes bij net als zij.

 • Maartenp89

  Vind de vergelijking wat apart geschetst.. Natuurlijk zouden Nederlandse varkens boeren, als beste jongetje van de klas, zich beter moeten organiseren..

  Echter dienen we in bovenstaande blog niet te spreken over de firma Heineken maar over diens toeleveranciers, zoals de graan producenten. Zouden die daad werkelijk beter worden van een homogene oligopolie in bierland?

  Je kunt je afvragen wat het succes van Heineken heeft gemaakt, dit zit deel in een stuk marketing, maar naar mijn inziens een groter gedeelte in de logistiek. Heineken produceert niet met 2600 aparte bedrijven in NL. Ook verschepen zij geen kant en klaar product naar de andere kant van de wereld, Maar produceren het eindproduct relatief centraal, vlak bij de afnemers.

  Het zelfde gebeurt nu al geruime tijd in de varkens sector. Als voorbeeld bijvoorbeeld Smithfield foods, Deze familie zal er ook redelijk warmpjes bijzitten. Totalitair werken er circa 46.000 mensen bij deze firma. Echter zijn dit 46.000 mensen in loondienst bij een bedrijf waar alles centraal geregeld / ingekocht wordt. Niet, zeg maar even voor het gemak, 15.000 los opererende bedrijven waarbij west Europees salarissen uitgekeerd dienen te worden.

 • ed12345

  Johnny en alle anderen die denken dat wij als boeren op een gegeven moment ons zelf kunnen organiseren pak maar een sterke kop koffie en wordt maar wakker de regeringen laten dit NOOIT toe .We weten allemaal dat de gemiddelde mens uit de rijkere landen percent gewijs steeds minder aan voedsel besteed maar besteed steeds meer aan behuizing,luxe art. vacantie , auto's, vermaak etc etc. dat houd de economie draaiende Als zaaizaadteler was
  ik deze week op onze jaarlijkse vergadering ,dat is een vrij kleine groep en iedereen kent iedereen daar worden de retail prijzen elk jaar vast gezet
  maar dat zou nooit lukken met b.v. broodtarwe dat is in het verleden (begin jaren tachtig) hier gebeurt, de regering had een max prijs vastgestelt voor binnenlands gebruik,toen men zag dat inplaats van goedkoper duurder bleek uit te komen (de grote in Rome hadden voorspelt dat tarwe prijzen binnen enkele jaaren fors zouden stijgen wat niet gebeurt is),want volgens de politiek werd brood daardoor zo duur dat het te duur werd voor de armere mensen Ik verkocht broodtarwe in dec voor $185
  (de vastgestelde prijs) brood koste $1.20 in maart verkocht ik tarwe voor $130
  en het brood koste $1'35 maar toen zwegen de kranten in alle talen over de z.g. uitbuiting van de armere bevolking

 • joannes

  Johnney je analogie met de bier industrie klopt zelfs niet voor wat betreft de voedsel categorie. Bier valt in de groep alcoholische dranken en vlees in de dagelijkse behoefte. Freddie Heineken was zo slim om alle anderen voor hem te laten werken oa die akkerbouwers die hij ook niets cadeau gaf. Wanneer hij een voorbeeld zou kunnen zijn is het zijn organisatie vermogen om vooral een merk te promoten! Zijn doel; naams bekendheid die geassocieerd wordt met een prettig gevoel en (wilde) feesten heeft hij wereldwijd bereikt en daarmee kan hij rekenen voor zijn producten wat hij wil. Er is ruimte voor marge! En zoiets is een nobel streven voor de agro. Maar voor zoiets kan je beter naar McDonalds of KFC kijken die een relatief eenvoudig product tot dominante restaurant ketens hebben doen uitgroeien mede door imago opbouwen en een strakke discipline vwb productie en verwerking.

 • kalkar

  Joannes, ik wil wel even opmerken dat de grote multinationals zoals McDonalds en Heineiken hun personeel voor een hongerloontje laten werken, McDonalds en Heineken de cafe eigenaren middels wurgcontracten volledig in hun macht hebben. Niet iets om trots op te zijn. Ook voor Johnny waarschijnlijk nieuws, want anders zou hij Heineken niet als voorbeeld neergezet hebben. Al deze bedrijven trappen naar beneden enlikken naar boven. Apple en dan met name de veel aanbeden wijlen Steve Jobs was ook zo'n klootzak: honderdduizenden chinezen voor een hongerloontje laten werken en zelf gigantisch je zakken vullen.Gelukkig is ie de pijp uit. Lang leve de grote bedrijven!

 • joannes

  Melkertje1, je moet niet van me begrijpen dat ik pro multinationals ben! Ze kunnen hooguit een voorbeeld zijn vwb hun marketing en keten discipline. Natuurlijk moeten de kleine ondernemers beschermd worden voor de onderhandelings macht die deze olifanten uitoefenen onder de vlag; lage prijzen zijn in het belang van consumenten. Ze, de multinationals, worden er zelf bijna altijd beter van (strategie miskleunen als bij VION daar gelaten) en zijn al jaren de favorieten van de beurs en vergeet niet de pensioen fondsen. Dat de politiek zo blind kan zijn geloof ik niet! De politiek is gewoon bewust dit proces aan het ondersteunen! Midden en kleinbedrijf uitroeien ten gunste van de oligopolie groot bedrijven vol met collega medebestuurders! Zij zullen het reguleren. noemen!

 • kalkar

  Zo is het Joannes, één grote teringbende, en het wordt alleen maar erger. Erg triest voor m.n. onze kinderen. Voor jezelf beginnen is praktisch onmogelijk meer dus rest de jeugd niets anders meer om voor een hongerloontje bij de Mac, Gamma of de Aldi te gaan werken. Wat een bende!

 • ikkethuis

  melkertje1, zo zwart is het niet als je schetst, er zijn de laatste jaren vele als zzp-er voor zichzelf begonnen. Deze mensen zijn flexibel en kunnen daardoor goed concureren tegen bv grote bouwbedrijven.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.