Commentaar

2135 x bekeken 1 reactie

Groeiende marktmacht

Het saneren van slachthaken is onvermijdelijk. Dat zorgt voor meer macht van de grote slachterijen.

Jarenlang leek geen einde te komen aan de groei van het aantal slachtingen in Duitsland. In ruim tien jaar tijd nam het aantal met 20 miljoen toe tot 58,5 miljoen dit jaar. Afgaande op de slachterijen zelf zou dat aantal nog fors kunnen stijgen. Uit een inventarisatie van de Landwirtschaftskammer Niedersachsen bleek vorig jaar dat de vijftien grootste slachterijen hun capaciteit met nog eens 20 procent wilden vergroten. Tönnies gaat voorop. Het bedrijf wilde naar 320.000 slachtingen per week, een plus van 100.000 dieren.
Afgaande op het aantal slachtingen van dit jaar, moeten de Duitsers hun plannen voorlopig in de ijskast zetten. Voor het eerst sinds lange tijd daalt het aantal slachtingen. Dat heeft alles met een stabiel of licht krimpend aanbod van varkens te maken. Ondanks de relatief hoge prijs van dit jaar lukt het niet de haken vol te krijgen. De uitlatingen van de slachterijen om fors meer te slachten lijken daarmee vooral een oproep aan de boeren om de productie flink op te schalen. Alleen dan zijn de verwerkers immers verzekerd van veel aanvoer van goedkope varkens.
Dat het aanbod niet groeit zoals de laatste jaren, is op de korte termijn goed nieuws. De komende tijd zullen slachterijen flink blijven trekken aan de varkens. Dat heeft een positief effect op de prijs.
De vraag is wat daarna gebeurt. Een sanering in de Duitse slachtwereld lijkt onvermijdelijk. Onderbezetting kost uiteindelijk veel geld en niet alle slachterijen zullen dat volhouden. Bedrijven vallen om, sluiten de deuren of worden overgenomen. Dat zijn in eerste instantie vaak de kleinere slachterijen. De macht van de grote bedrijven als Tönnies, Westfleisch en Vion zal zo groter worden – al zal bij Vion eerst ook nog flink worden gereorganiseerd. Na de verwachte sanering zal de macht van de grote slachterijen verder toenemen. Dat is een minder rooskleurig scenario. Het aantal varkens dat nog op de Vereinigungspreis wordt afgerekend kon dan wel eens een stuk kleiner zijn.

Eén reactie

  • aarthamstra1

    VION, ???? dat is toch een fabriek van /voor de boeren. Als ze niet de hoogste prijs aan zich zelf betalen. Krijgen ze meer winst uitkering van de fabriek. ZLTO ers ,,,, mooier kan het niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.