Commentaar

2 reacties

Zakenpartners van boer

Langdurige zakenrelaties zijn belangrijk. Dat moet wel samengaan in een continue focus op kostprijs.

Met afnemers van biggen en vleesvarkens hebben varkenshouders vaak een haat-liefdeverhouding. Niet zelden zijn boeren bang dat de buurman toch net iets meer ontvangt voor de dieren of leeft het idee dat de handelaar er net iets te veel geld tussenuit haalt. Helemaal te duiden is dat nooit. Vooral omdat de handel er baat bij heeft een rookgordijn op te trekken als het gaat om prijzen en marges. Zonder mist geen handel.
Twee van die partijen waarmee varkenshouders zo’n haat-liefdeverhouding hebben, zijn Handelshuis Schuttert en slachterij Compaxo. Jan Schuttert en Cor en Menno van der Post (Compaxo) staan deze week in Boerderij Varkenshouderij. Uit deze verhalen blijkt dat de heren goede rekenaars zijn. Een zakelijke benadering staat voorop. Dat heeft beide bedrijven geen windeieren gelegd.
Kijkend naar de slachterijen die er 40 jaar geleden waren en er nu nog zijn, kan geconcludeerd worden dat Compaxo het goed doet. Alleen Hilckmann en Gosschalk slachtten 40 jaar terug ook varkens. Veel andere partijen zijn gekomen en gegaan.
Jan Schuttert timmert eveneens volop aan de weg. Het bedrijf dat hij van zijn vader heeft overgenomen, is de laatste jaren fors gegroeid.
Duidelijk mag zijn dat zowel Handelshuis Schuttert als slachterij Compaxo alleen konden groeien dankzij de aanwezigheid van de vele varkensbedrijven en een constante focus op kosten en opbrengsten. Zelf zegt Schuttert dat hij veel belang hecht aan bestendige zakenrelaties. Dat biedt hem de mogelijkheid een concurrerende prijs te betalen. Ook Compaxo staat bekend om haar langdurige zakenrelaties met toeleveranciers. Doorgaans is dat voor alle partijen ook de beste manier om zaken te doen.
Dat neemt niet weg dat het ook in een langdurige relatie van belang is om steeds scherp te zijn op kosten en opbrengsten. Alleen met een constante focus op de kostprijs kunnen bedrijven als Compaxo en Schuttert en ook toeleverende varkenshouders overleven.

Laatste reacties

  • drientje

    De handel is verschrikkelijk eenvoudig. De grote leveranciers lik je de reet af en de klant, het gezinsbedrijf, laat je het gelag betalen. Het gezinsbedrijf wil toch, links om rechts om zijn bedrijf in stand houden, bovendien zit er vaak noch een financiering op, en kan deze niet stoppen, dus levert deze simpel weg door.

  • joannes

    Het probleem Drientje is dat in de Agro naast geld verdienen er nog een ander motief is om die handtekening te zetten bij de financierings contracten: de familie, opvolging, familie eer! Daarmee blijven er teveel hangen in onrendabele posities.

Of registreer je om te kunnen reageren.