Redactieblog

1525 x bekeken 2 reacties

Samenwerking

Vraaggestuurd vlees produceren heeft de toekomst. Samenwerking en kwaliteit zijn sleutelwoorden voor succes in de sector.

Een dezer dagen gaat professor dr. Aart de Kruif, hoogleraar voortplanting, verloskunde en bedrijfsdiergeneeskunde aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent, met emeritaat. Met enkele collega’s ga ik naar dat afscheid toe. Toen ik als net afgestudeerd dierenarts in 1982 bij het Veterinair Centrum Someren kwam, was Aart de Kruif daar werkzaam. Hij heeft de begeleiding van melkveebedrijven opgezet en legde zo een basis voor het protocollair werken met grote groepen dieren. In vele opzichten is deze man voor mij een leermeester geweest.
In 1991 kwam een nieuwe ziekte ons land binnen, toen mystery disease geheten. Samenwerking tussen het toenmalige CDI en de Gezondheidsdienst voor Dieren en onderzoek naar materiaal uit de praktijk, verzameld door practici, leidde er al snel toe dat de verwekker van de ziekte werd gevonden. Het was het Lelystad-virus, de veroorzaker van PRRS, oftewel abortus blauw. Hier werd een vorm van samenwerking tentoongespreid die voor de Nederlandse landbouw heel kenmerkend is geweest. De samenwerking deed mij besluiten mij te richten op de geneeskunde van het varken.
Samenwerking leidt tot kwaliteit, dat is mijn lijfspreuk. Samenwerking heeft de landbouw veel goeds gebracht; denk aan de eerste coöperaties die ontstonden. Pater van den Elsen was de oprichter van de NCB. Denk ook aan de boerenleenbank. De afgelopen jaren is de varkenshouderij een sector geweest waarin de term samenwerking vaak werd genoemd. Maar als puntje bij paaltje kwam, werd juist heel weinig samengewerkt. In de varkensketen werd geoptimaliseerd per schakel en het eindproduct stond niet altijd centraal. We produceerden voor een aanbodmarkt. Kwantiteit was het toverwoord, voerwinst het sturingsmiddel.
De afgelopen jaren sprak ik steeds meer met varkenshouders die niet meer wilden, maar beter. Het betere product werd echter onvoldoende betaald, de kostprijs was iets hoger. De kwaliteitsgerichte ondernemers dreigden het onderspit te delven. Toch bleven ondernemers in de varkenssector zoeken naar kwaliteit en dat gaat de markt merken.
Er zijn momenteel een aantal samenwerkingsverbanden die succesvol zijn en die de maatschappij aanspreken. Bijvoorbeeld de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), het Livar Kloostervarken en Friberne, het merkvlees van de Frievar-keten. Vergeet ook niet Elite Varkens, het Heyde Hoeve-varken, de Duke of Berkshire en Farmers to Farmers. En er zijn er vast meer. Het zijn samenwerkingsverbanden tussen varkenshouders.
Dit soort ketens produceert in marktconcepten en maakt elk op een eigen manier contact met de consument. Dit is heel belangrijk; de consument koopt immers het product. De consument wil dat dit vlees lekker en gezond is. Daarnaast moet het veilig zijn en wil men dat de dieren met zorg worden omringd. Ik verwacht dat in Nederland en in de rest van Noordwest-Europa steeds meer in marktconcepten geproduceerd gaat worden.

Laatste reacties

  • joannes

    Het probleem van samenwerken is dat je tot elkaar en elkaars problemen wordt gebonden. Het is als in een huwelijk, het lukt tot het niet meer werkt. Nu we nog de ontwikkelings fase zitten heeft iedereen nog de oprichtings doelen voor ogen en is bereid voor elkaar en het doel te offeren. Totdat het een probleem wordt en de kosten / lasten te veel worden, of dat een partij zich teveel macht toeëigent. Herinner even dat FC en VION ook een samenwerking waren totdat ze zo groot waren dat het zelfstandig opererende bedrijven moesten worden en nu een aantal leden (willen) vertrekken. Albert Heijn heeft inmiddels een jaren lange samenwerking met verwerker waar ze nederland een aandeel van 20% heeft:
    http://www.hiltonfoodgroupplc.com/index.php?m=pages&id=2
    http://www.youtube.com/watch?v=EKBamu4pYiM

  • schoenmakers1

    allemaal leuk en aardig, het is hetzelfde als in de conserventeelt, men zaad ruim voldoende uit om maar voldoende aanbod te hebben, en als er teveel is keurd men gewoon af, is altijd een stok te vinden om de hond te slaan, dus ook hiermee is de boer als het vekeerd gaat toch weer de klos

Of registreer je om te kunnen reageren.