Redactieblog

4483 x bekeken 13 reacties

Improvac? Nee, bedankt

De ultieme oplossing voor beren en berenvlees is nog ver weg. Ook Improvac is geen doorbraak in dit vraagstuk.

De Duitse slachterij Westfleisch maakte vorige week bekend ervaring op te willen doen met beren die met Improvac zijn behandeld. De slachterij start een proef op vier bedrijven waar beren worden behandeld met Improvac en gaat deze dieren slachten.
Op zichzelf een doorbraak. Westfleisch mag gezien worden als een behoudende onderneming die avonturen zo veel mogelijk mijdt. Uitgezonderd Tönnies en Vion zijn slachterijen in Duitsland sowieso terughoudend als het gaat om het verwerken van beren.

Nadelen voor de boer
Of Improvac dé oplossing is om het probleem met onrustige beren in de stal en stinkers tegen te gaan valt te betwijfelen. Een varkenshouder schiet er niks mee op, hij kan beter onbehandelde beren mesten. Ten eerste kost een behandeling met Improvac zeker €3 per beer, exlusief arbeid. Een ander punt is dat Improvac alle voordelen van het beren mesten tenietdoet. ‘’Je maakt superborgen”, zei regiomanager Kasper Bekker van fokkerijorganisatie Topigs eind 2010 tijdens een regiobijeenkomst in Ede (Gld.). Volgens Bekker vervetten behandelde beren razendsnel en ondermijnt het middel de goede groei-eigenschappen van beren. Het spul is ook nog eens risicovol voor de boer bij toediening aan dieren.

Weerzin bij consument
Het allerbelangrijkste argument om Improvac niet te gebruiken, is het risico op verder  teruglopende consumptie van varkensvlees. In Duitsland zakte de consumptie in de afgelopen jaren met 5 kilo per hoofd van de bevolking. Uit recente cijfers blijkt dat Nederlanders ook minder varkensvlees eten. Dieren behandelen met een vaccin dat ze impotent maakt, lijkt mij ongeschikt om mensen weer aan het varkensvlees te krijgen.

Sterker nog. Het ligt meer voor de hand dat nog meer consumenten varkensvlees laten voor wat het is als zij horen over het gebruik van Improvac. Dit middel, een vaccin dat de opeenvolgende stappen in hormoonvorming bij varkens stopt, roept geheid vragen op bij consumenten omtrent de veiligheid voor gebruikers van varkensvlees.

Geen behoefte aan uitleg
In een discussie met twee varkenshouders vorige week op Twitter stelden zij dat er geen risico bestaat dat mensen minder varkensvlees eten als Improvac wordt gebruikt. Als de consument maar wordt uitgelegd waarom het vaccin wordt gebruikt, is er niks aan de hand, menen zij. Volgens mij zitten consumenten niet te wachten op uitleg. Consumenten willen gewoon geen vlees van dieren die zijn behandeld met in hun ogen mysterieuze stofjes. Die willen puur, niet meer en niet minder.

Laatste reacties

 • joannes

  Helemaal mee eens! Men noemt het vaccineren maar het is ingrijpen in de natuurlijke hormonale ontwikkeling van een mannelijk varken voor meer groei en minder aggresief en voortplantings gedrag. Met de discussie over onnodig medicijn gebruik in de veeteelt is elke procedurele toevoeging, nb voor het onderdrukken van natuurlijk gedrag en ontwikkeling,verdacht! Ik ben benieuwd wie dit zodirect wil verdedigen in de populaire media wanneer die er lucht van krijgen? En Pfizer, de producent van Improvac laat zijn gezicht daar niet zien, die zal wel, via de achterdeur, de onderzoeks centra en marketing van Wakker Dier steunen voor de castratie verbod propaganda. De boeren worden misbruikt omdat zij het risco gaan lopen!

 • agratax2

  Het gaat niet over uitleggen, waarom het vaccin gebruikt wordt. De consument zal zich nog de affaire met kippenvlees en borstgroei bij mannen herinneren uit midden vorige eeuw en ziet nu al na de nodige karbonades zijn potentie of erger zijn potentiële nageslacht in gevaar komen. Wie zegt me dat Improvac niet via het vlees in ons lichaam terecht komt en zijn werk doet.

 • joannes

  Agratax1, het product is nog een paar weken actief in een behandelde beer na het geplande slachtmoment. Je kan dus aannemen dat het product nog in het vlees zit. http://www.youtube.com/watch?v=b6oGMbzNh_g Het lijkt mij moeilijk te verdedigen dat het vlees schoon is of.... dat het middel niet bij mensen effecten heeft!

 • Hogman1

  nooit aan die beren moeten beginnen
  had je deze discussies niet en ook geen consumenten die de smaak van een beer 5 jaar lang blijven varafschuwen

 • boerkebrabant

  ja, ik mest ook beren, maar het is eigenlijk een groot drama, als het allemaal lekker loopt gaat het wel maar o wee, als er wat problemen zijn in de stal. de groei zakt als een baksteen in elkaar, je hebt dan te veel achterblijvers die je na het bij elkaar zetten elkaar elke dag verkrachten. maar het verdooft castereren doe je ook niet voor de lol, lang leve de mensen die denken dat ze daarmee het dierenwelzijn verhogen( of zou het de bedoeling zijn om de varkenshouder het laatste duwtje in naar de afgrond te geven?)

 • Biggemans

  Ja boerke, ik mest ook beren en inderdaad als je de lichtere bij elkaar zet na het laden vechten ze 2 weken aan één stuk .
  Ze wegen zeg maar 87 kilo en na 2 weken wegen ze nog maar 83 kilo. maar daarna groeien ze weer gewoon door naar 100 kilo

 • de rie

  gewoon castreren en basta

 • agratax2

  boerkebrabant. Ik vrees dat je gelijk hebt met je opmerking tussen haakjes. De grachtengordel wil wel vlees, maar niet weten waar en hoe het gemaakt wordt. Als het maar niet in hun achtertuin is. Dat de vleesproductie vele duizenden mensen werk geeft en vele honderden miljoenen of meer toevoegt aan de betalingsbalans deert hen niet, zolang zij de rekening niet gepresenteerd krijgen.

 • Rinus La81

  Ik heb het geprobeert, Improvac werkt fantasties, net zo goed als castreren. Maar ik zie geen voordelen van improvac ten opzichte van het mesje.

 • varkenshouder1

  Het is dus geen hormoon zoals hier vorige week werd geopperd ???

 • W Geverink

  Het is dus kiezen tussen twee keer steken met een naald voor drie Euro plus arbeid of een piepklein sneetje met een scalpel plus arbeid.

 • Snel

  na uitladen niet mengen maar in restafdeling doen met kleine hokken anders loopt de bezettingsgraad achteruit en dan geen problemen met bijten en groeivertraging.Alleen sommige hokken vertonen voor `t uitladen rijgedrag wat kreupele en soms botbreuken geeft bij de beren.

 • Leslie

  Snel snapt het, en wat 'rijgedrag' betreft, zorgen voor een goed smakelijk en verzadigend voer wat zorgt voor rust in de hokken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.