Boerenblog

Gezamenlijke toekomst

Verbonden vernieuwen is voor de varkenshouderij de enige weg naar een gezamenlijke toekomst.

Zichtstal An 'n Dwarsdiek van familie Schuldink in Ommen (Ov.) is het twintigste Varkens in Zicht-bedrijf, een mijlpaal. Op dit bedrijf worden 1.200 zeugen gehouden. Langs de hele stal zijn ramen waar bezoekers de dieren kunnen zien, van zeug tot pasgeboren biggetje. Het geheel is heel open en transparant vormgegeven. Een groot compliment voor familie Schuldink, maar ook voor stichting Varkens in Zicht. Gefeliciteerd! Varkens in Zicht heeft met haar zichtbedrijven en het Weekend van het Varken de varkenshouderij een gezicht gegeven. Hier kan de sector verder op bouwen.

Kennis verbinden
De inaugurele rede van Han Swinkels tot lector in de duurzame veehouderij leverde donderdag 11 oktober een mooie middag op. Het was niet zozeer dat de inhoud van de inaugurele rede spectaculair was, het mooie zat hem in het inspirerende en het saamhorige. Het verbonden vernieuwen kwam tot uiting in een samenspel tussen studenten, docenten van het lectoraat en het publiek. Oude kennis werd verbonden om de gezamenlijke toekomst in te gaan.
Ik was verheugd dat Swinkels de ontwikkeltrajecten Varkens in Comfort Class en Volwaard-kip noemde als voorloper van het éénsterrensysteem. Dat was een erkenning van de inspanningen, waarbij LTO mede-initiatiefnemer is geweest. Swinkels' oudste dochter besloot de bijeenkomst. Zij wees erop dat verbonden vernieuwen van generatie op generatie de enige weg is naar onze gezamenlijke toekomst.
Nesteldrang bij zeugen
Op diezelfde bijeenkomst werd een YouTube-filmpje over de kraamzeug die zijn nest maakt getoond. Het was een korte proef van een student van has Den Bosch bij VIC Sterksel. Sommige dierenartsen weten niet meer dat de huidige zeugen nog nesteldrang hebben. Dit filmpje diende als bewijs. Dat het die middag werd vertoond, is weer een voorbeeld van de openheid en transparantie die we als sector naleven. De discussie en de manier waarop de maatschappij ons aanspreekt moeten we niet zien als een bedreiging, maar als een kans. VIC Sterksel zoekt naar nestmateriaal dat past in onze moderne huisvesting. Een netwerk van varkenshouders helpt mee om het in de praktijk te testen. Ook dat hoort bij onze gezamenlijke toekomst.
Nieuwe voorzitter
Eric Douma volgt mij per 1 januari op als voorzitter van LTO Noord-vakgroep Varkenshouderij. Een voorzitter met wie we verder kunnen werken aan onze gezamenlijke toekomst. Eric, gefeliciteerd en alvast veel succes gewenst. Aan de opvolging voor het landelijk voorzitterschap wordt nog gewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.