Boerenblog

4707 x bekeken 2 reacties

Dol op eikels en brandnetels

Onze Happy Pigs krijgen eikels als lekkernij. Ook brandnetels peuzelen ze met wortel en al op.

Oktober is in Hongarije de maand die in het teken staat van ‘klaarmaken voor de winter’. Hoewel de laatste jaren een trend waarneembaar is dat de winter opschuift – eind september tikte de thermometer nog 30 graden aan – zijn velen al weer druk met het kruien van hout voor de winter. Acaciahout is het meest geliefd. Dit knalharde hout geeft een langdurige, intense warmte af. De prijs is hoog dit jaar: €7 à €8 per 100 kilo thuis gestort. Het is dan al in stukken. Deze goede prijs zorgt er ook voor dat er veel illegaal wordt gekapt en hout wordt gestolen.

Eikels als lekkernij
Dit jaar hebben we voor eerst eikels geraapt, als lekkernij voor onze varkens. Het deed me denken aan vroeger, toen we in de herfstvakantie erop uit trokken om eikels te zoeken. Daarmee konden we ‘ploffen’. Dat deden we met een stuk kunststof elektrabuis met daarin precies passend een rond hout. De ene kant van het hout had een dikkere greep, de andere kant een platgemaakte stamper. Aan beide kanten van de buis staken we een halve eikel, waarna we de stamper in de buis drukten. De overdruk deed de eikel aan de voorkant er met een noodvaart uitknallen. Machtig mooi. Overigens vond niet iedereen in de buurt het leuk. Het klonk nogal griezelig als die eikels op de ramen knalden.

Heerlijke brandnetels
Het valt me op dat onze Happy Pigs dol zijn op brandnetels. Als ze een nieuw stuk grond krijgen met daarin ook brandnetels, dan is dat hun topprioriteit: alle brandnetels worden met wortel en al opgepeuzeld. Heerlijk vinden ze het. Interessant.
De brandnetel is een interessante plant. Bij een Hongaarse familie leerde ik iets nieuws, althans voor mij nieuw. Zij vermalen/verpulveren brandnetels, doen die in een groot vat met water en trekken er dan een soort soep van. Het stinkt een beetje naar koeienpis. Maar het is prima spul! Want als je het vernevelt over je planten en groenten, bestrijdt het de bladluis. Hiermee is aangetoond dat zelfs een bladluis een neus heeft.
Op het NOS Journaal zag ik op 10 oktober nog een kort item over de Hongaarse Mangalica. Gemeente Almere gebruikt dit wolvarken om het onkruid berenklauw compleet uit te roeien.

Laatste reacties

  • Flyinghollander

    Dat van die soep is erg 'gewild' in Oost Europa Rusland, ik hoef het niet zo, ze dringen het wel eens op. Maar een hoop oude gewoontes die wij niet meer kennen zijn hier normaal.

  • joannes

    Goed verhaal, weer wat geleerd! Die oude gewoontes zijn natuurlijk niet voor niets ontstaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.