Boerenblog

De jeugd heeft de toekomst

Een middagje naar de ver(s)kenners in Driebergen. Interessant om te horen hoe marketeers naar de toekomst van verse producten kijken. De jeugd kijkt daar ook anders tegen aan. Meedenken is belangrijk, want wie de jeugd heeft ...

De uitvoeringscommissie van het Verbond van Den Bosch kwam bij elkaar. Ik deed mee aan een bijeenkomst bij het Landbouw Economisch Instituut en een bijeenkomst over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid. Tot slot naar de Ver(s)kenners met hun troondebat.

Visie varkensvleesketen
Samen met NVV en COV werken we aan een visie op de varkensvleesketen. Als basis dienen de stukken die door diverse groepen zijn geproduceerd, zoals het Verbond van Den Bosch, het LEI-rapport over de varkensvleesketen en de groep Innovatieagenda Varkenshouderij. We moeten nu komen van denken naar doen. Geen pakken papier, maar op een paar A4-tjes onze visie en aanpak. Concreet, met de P van Profit voorop.

Jeugd
Joris Lohman van de Youth Food Movement (YFM) kwam ik afgelopen week twee keer tegen. Eerst in het LTO-café. Ik stuurde een tweet: Van bolwerk naar netwerk. Ik vind het een goed signaal dat LTO zich openstelt en zich in het netwerk van kritische jongeren begeeft. Ook op de bijeenkomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zag ik Joris Lohman. YFM presenteerde een filmpje van een Griek over het GLB. Ik verzorgde een korte inleiding voor de workshop: Marktmacht en keteninnovatie. Zeer actueel. Toch blijft het een lastig onderwerp om te vertalen naar concrete voorstellen. Voor producentenorganisaties zijn er toch meer nadelen dan voordelen was de algemeen heersende opinie. Maar misschien kunnen we met een aantal elementen toch wel iets. Blij was ik met de opmerking van Roald Laperre dat er ruimte moet zijn in het nieuwe GLB voor de ondersteuning van bovenwettelijke duurzame stallen. Helemaal mee eens.

Ver(s)verkennen in Driebergen
Een middagje naar de ver(s)kenners in Driebergen. Ik sprak daar samen met Willem van Willem&Drees over het onderwerp 'De boer en de toekomst'. Interessant vond ik het tweede onderwerp over de nutritionele waarden. Het was leuk om daar Samuel Levie te ontmoeten, ook van YFM. Zo zie je maar. Jammer dat ik eerder weg moest en het hele programma niet kon meemaken. Toch was het waardevol om in de wereld van marketeers te horen hoe ze naar de toekomst van verse producten kijken. De jeugd kijkt daar ook anders tegen aan. Daarvoor moeten we onze ogen niet sluiten. Meedenken is belangrijk, want wie de jeugd heeft ...

Of registreer je om te kunnen reageren.