Redactieblog

4 reacties

De gunst van de varkenshouder

Het aantal varkenshouders krimpt en het aanbod van varkens is krap. Dit maakt toeleveranciers en afnemers creatief.

Het is een bekend gegeven dat iedere tien jaar het aantal varkenshouders halveert. Voor de ondernemers die soms noodgedwongen hun bedrijf staken, kan dat ingrijpend zijn. Door de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn en ammoniak die volgend jaar volledig van kracht wordt, ligt het aantal stoppers mogelijk hoger, voor een tijd. De blijvers profiteren echter van het gat dat de stoppers laten vallen. Het varkensaanbod krimpt en leveranciers wringen zich in allerlei bochten om de gunst van de varkenshouder.

Nieuwe concepten
Momenteel profileren mengvoerbedrijven zich nadrukkelijk om de gunst van de varkenshouder. Een paar voorbeelden. Agrifirm lanceert onder de naam Sow Control een nieuwe lijn zeugenvoeders. Deze week houdt Fransen Gerrits informatiebijeenkomsten over droge fermentatie. Een nieuw concept dat €5 per afgeleverd varken oplevert. Een getal dat de fabrikant zelf noemt.
Dat is nog niet alles. Op 24 oktober presenteert Boerenbond Deurne tijdens een bijeenkomst in Oss (N.-Br.) voor (potentiële) klanten een nieuw concept voor zelfmengers. Zelfmengers zijn een snel groeiende groep boeren die op het eigen bedrijf enkelvoudige grondstoffen aanvoeren en verwerken. Boerenbond wil hen met het concept volledig faciliteren en ontzorgen.

Ook afnemers worden creatief
Tot zover de leveranciers. Ook afnemers van varkens stellen zich soepel op om extra aanbod naar zich toe te trekken. Ze moeten wel. Slachterij Compaxo slachtte afgelopen weken sinds lange tijd niet volle bak. De Duitse slachterijen van Vion en slachterij Tönnies in Duitsland anticipeerden enige weken terug al op een krimpend aanbod van varkens door hun inkoopvoorwaarden te versoepelen. Oude wijzen van uitbetalen werden opnieuw ingevoerd en leveranciers mogen zelf kiezen hoe de varkens worden afgerekend.

Minder varkenshouders en een krap aanbod van varkens maken in- en verkopers in elk geval creatief en versnellen ontwikkelingen in de sector. De varkenshouder zelf kan voorlopig achterover leunen.

Laatste reacties

 • joannes

  Nou dat achterover leunen zou ik maar niet te lang doen. Je kan in deze periode ook gewoon te makkelijk zijn voor de leveranciers of voor de afnemers. Wanneer je onderhandelings positie verbetert, zal je die ook moeten uitnutten. Wanneer je afwacht tot er iemand iets aanbiedt, sta je weer achter in de rij bij het uitdelen.

 • John*

  als je in goede tijden loyaal bent aan de afnemer ben je dat ook in slechte tijden.. voor de afnemer betekent dat altijd goeiekope varkens...

 • drientje

  Zowel leveranciers als afnemers van varkenshouders hebben de laatste jaren niks
  anders gedaan als het gezinsbedrijf leegkloppen ten gunste van de grote varkenshouders. En deze moraal zou nu in een keer veranderen?
  Droom lekker verder.

 • Frenske

  Goed gezien Drientje,jij weet waar het wringt en de politiek werkt hier aan mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.