Redactieblog

814 x bekeken 2 reacties

Knelgevallen

Het is niet uitgesloten dat men buiten eigen schuld een knelgeval wordt. Veel mensen die in de financiële problemen komen, geven nu de schuld aan de banken, de bonuscultuur, de regering, de echtscheiding, Griekenland, de Europese Unie.

Toch waren ze er meestal zelf bij toen ze veel te hoge leningen afsloten of hun vrouw de deur uitzetten.

Een beetje eigen schuld is er meestal wel bij. Moet je daar medelijden mee hebben? Ook in de landbouw zijn knelgevallen zonder eigen schuld ontstaan. Het overkwam bijvoorbeeld varkenshouders eind jaren 90 toen zij van de ene dag op de andere werden beroofd van mestproductierechten door de Wet herstructurering varkenshouderij, zonder zelfs maar een schadevergoeding. Wel kwam er een uitgebreide ’knelgevallenregeling’ op basis waarvan vele bedrijven nog extra varkensrechten konden verkrijgen. Veel wetgeving die snel wordt ingevoerd kent zogenaamde hardheidsclausules, die tegemoet moeten komen aan bijzondere omstandigheden, knelgevallen.

Hoe buitengewoon coulant is dan meestal de Europese Unie! Als er nieuwe regels worden ingevoerd, die meebrengen dat bedrijven moeten investeren – of dat oude installaties moeten worden afgeschreven – hanteert men meestal zeer ruime overgangstermijnen. Zo kunnen ’beste beschikbare technieken’ niet zomaar worden aangescherpt: bedrijven krijgen ruim de tijd om daar op in te spelen.

Nu kan men van mening verschillen over de vraag wat ’een ruime termijn’ is, maar legkippenhouders mogen in elk geval niet klagen. In 1999 werd een Europese richtlijn uitgevaardigd, waarin te lezen staat dat legbatterijen per 1 januari 2012 verboden zijn. Eigenlijk stond de legbatterij al vanaf halverwege de jaren 80 ter discussie. Nu blijkt dat er in Nederland toch nog 55 bedrijven met meer dan 2 miljoen kippen in legbatterijen bestaan. Ze krijgen van Bleker nog weer een half jaar uitstel.

Het kan best zijn dat er heel bijzondere omstandigheden zijn voor enkele van deze bedrijven, die nu buiten eigen schuld knelgeval geworden zijn. Maar zelfs deze bedrijven hebben het er dan wel erg op laten aankomen. Voor de rest geldt in ieder geval: knelgeval door eigen schuld. Daar hoef je geen medelijden mee te hebben. De tijd is om. Direct aanpakken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zwijntje

  Eigenlijk heb je gelijk. Maar ik zie bij ons in de varkens sector, dat we op een snelweg zitten. Dat we allemaal denken harder te kunnen rijden dan de buurman, maar elk jaar blijkt dat we net met de meut mee kunnen komen. Het grote probleem komt dan als je vertrouwen in je monteur (lees alle soort voorlichters) hebt, die ook kunnen auto rijden, maar geen wiel kunnen vervangen.
  Dan zijn dat soms nog zulke goede varkensboeren, maar als je je kostprijs niet kent, te veel rente betaald, te dure stallen bouwt, vergunningen niet doordacht aanvraagt en geen kijk hebt op wat de markt vraagt, dan loopt je motor wel kapot, zonder dat je het doorhebt.

 • no-profile-image

  Ton

  Er zijn mensen die gooien alles eruit wat hen op de lippen komt. Maar dat dit hier boven zo uitgekraamt wordt vind ik misselijk. Er zijn er velen die het beter hebben in crisistijd! Maar zeer velen zijn zwaar het slachtoffer. Als het komt door de grote graaiers in deze tijd is het nog veel erger. Ik hoop dat mensen met een slecht gedrag verschrikklijke honger zullen krijgen. Zodat ze weten wat armoe is. Als ze denken dat varkens in de modder het beter hebben dan in die prachtige stallen, zit er een snaar los. Je ziet op de TV die krotte wijken in de blubber in die arme landen, zouden die het beter hebben als de mensen hier in die prachtige villa? Een beetje menselijkheid mag men wel hebben, Iemand alles verwijten als ze het moeilijk hebben is snel gedaan. Vijf jaar over en milieuvergunning is niets, bezwaarmakers genoeg!

Of registreer je om te kunnen reageren.