Boerenblog

335 x bekeken 6 reacties

Wie doet het licht uit?

We moeten ons als laatste varkenshouders niet laten regisseren door overheid en periferie.

'Wanneer in 25 jaar het aantal varkenshouders daalt van 30.000 naar 1.000, komt het op deze laatste paar ook niet meer aan.' Bovenstaande reactie op één van mijn bevindingen las ik op het forum van agd.nl. Een zekere Hans uit Brazilië had deze scherp geplaatst. Hij voegde er nog aan toe dat we ons er ook geen zorgen over hoeven te maken, gezien de voorgaande 29.000 stoppers. Hans plaatste dit in de context van de commissie Van Doorn die het containerbegrip duurzaamheid weer eens uit de kast trekt. Voor mij persoonlijk raakt de onbekende Braziliaan veel meer de gevoelige snaar dan het old boys network van Van Doorn.

Landelijke boodschap

Kost wat kost moet de periferie, die vooral in het Zuiden zetelt, gespaard worden. Het slot op bedrijven moet weer open en begrenzingen stellen mag niet meer. Sterker nog, zorgvuldige bedrijven hebben volgens het rapport minimaal 1.000 zeugen of 6.700 varkens, 320 melkkoeien of 240.000 vleeskuikens. Wie enigszins de aard van de bedrijven en ondernemers in de 12 provincies kent, weet dat de eerder genoemde verdeling van varkens 60-40 dan zal groeien naar 70-30 of meer. De drie noordelijke provinciebesturen hebben alvast in hun vuistje gelachen, zij zijn de varkens in hun regio toch al veel liever kwijt dan rijk.

Makke schapen

Van Doorn ziet een grote rol voor zijn opdrachtgever, de overheid. Dezelfde overheid waarvan we als varkenshouders al jaren niks meer verwachten, behalve BBBBB’s (Boven-Brusselse Beperkingen Bij Boeren). Ik geloof er ook helemaal niks van dat we als laatste varkenshouders ons moeten laten regisseren door overheid en periferie. We weten toch maar al te goed waar dit toe leidt. Waarom als makke schapen richting slachtbank? Wanneer trekken de laatste 1.500, 1.000 of 500 varkenshouders een streep en halen de regie terug naar het boerenerf? Bij 1.500 hoop ik er als varkenshouder nog bij te zitten, bij 500 zeker niet meer. Het houdt een keer op.

Vitaliteitsplan

In navolging van het Producentendebat (conclusie: boerenregie en rendement door samenwerking) organiseren we het Vitaliteitsplan Varkenshouderij, waaraan 30 inspirerende visionairs hun medewerking als gastsprekers verlenen. We starten met onze voorzitters Annechien ten Have en Wyno Zwanenburg en vervolgen met duo-presentaties in financiën, markt, voer, fokkerij en gezondheid. Kijken naar vernieuwende initiatieven, over landsgrenzen. Zelfs de directeuren van GGD Nederland en Varkens in Nood schuiven aan. Ik verbind er mijn lotsbestemming aan, deze winter gaan we tradities ombuigen in rendement en anders is iedereen voorgoed van mijn gedram verlost.

€1 miljoen voor rendement

Ik hoop dat we als primaire producenten werkelijk ruimte krijgen om te werken aan een gezond rendement voor onze bedrijven en gezinnen. Ik hoop dat we daartoe steun krijgen van de periferie, maar bovenal dat collega-varkenshouders de daad bij het woord voegen. Deze week vroeg een journalist mij naar de bekende weg: wat ik vond van twee beurzen in twee weken die de varkenshouderij een slordige €5 miljoen kosten. Wanneer er van die €5 miljoen toch eens €1 miljoen in rendement door samenwerking gestoken mocht worden... En om critici voor te zijn: laat de NVV en LTO als onze belangenbehartigers hierin adviseren en actie ondernemen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  guillaume

  Het feit dat jij nu pas tot besef komt dat de schaalvergroting de onderhandelingspositie het minder aantal collega's en een als maar grotere machtsblokken in de periferie denkt dat jullie de regie nog kunnen voeren ben je veel te laat en dat er collega's afvallen die dit initiatief mee hadden kunnen steunen. Maar als je door collega's er uit geconcureerd worden omdat ze niet zo'n groot bedrijf wilden hebben en geen pollonaiseloper wilden worden,ben je niet interessant meer voor de periferie(snap eigenlijk niet waarom).Hoe kun je de overblijvers organiseren tot een vuist.Deze prijsontwikkeling is mede door de te grote ogen varkensboeren georganiseerd die geen rekening wilden houden met andere collega's.Ik vindt dat jij als initiatiefnemer dan nu geen recht hebt van spreken omdat jij zelf hier aan mee hebt gedaan zonder je af te vragen dat je hierdoor alleen komt te staan,en als het er op aan komt niet bij de laatste 500 wil horen, je mentaliteit aan.Geen gezinsbedrijf man.Nu moeten we gaan samenwerken,wie betaald het meest voor het voer en minst voor hun dieren,dankzij de grote massa collega,s en partijde periferie,het gezinsbedrijf.Door nu je eigen hachje te redden door deze fake initiatieven doordat de kleintjes vanzelf afvallen in deze slechte onderhandelingpositie(al eerder)is dit verhaal een klap in het gezicht van de boer die het tot nu toe gered heeft/had.Nu de (vrije) markt zijn werk doet door enkele hoofdrolspelers,waar denk jij dan wat er overblijft,inderdaad bij de laatste 500.Succes met de lamp uit doen,spreek uit ervaring.Opvreten van het bedrijf kunnen we zelf ook wel.De meeste niet meer,dus geen onderhandeling/samenwerkingpositie.Eigen schuld dikke bult.Ouder jong elan.

 • no-profile-image

  Luna

  Nee, jullie hoeven je helemaal niet te laten
  betuttelen door de overheid.
  Maar jullie kunnen wel beter samenwerken voor alternatieven voor vlees.
  Dit = de toekomst. Investeer in plantaardig.
  Gezond en beter voor iedereen.

 • no-profile-image

  mischien te groot mischien te klein

  Wat is jouw probleem Guillame , je loopt niets dan te zeuren over anderen op dit forum maar wat heb je zelf gedaan om jouw positie te verbeteren.
  of ben jij het type die 500 vleesvarkens een gezinsbedrijf noemt en eigenlijk gewoon te lui bent om je dopen open te maken voor de realiteit dat dit nog niet eens een bijbaan is.
  dat gelul over het gezinsbedrijf , de overheid en de perrifirie lachen zich rot , het hele gezin voor niets werken en de consument gaat met het geld lachen.
  kom eens met een oplossing laat mij eens zien hoe je met een "gezinsbedrijf"dan wel een fatsoenlijke vergoeding krijgt voor arbeid rente en risico ?

 • no-profile-image

  guillaume

  Door in ieder geval al jaren geleden dezelfde vragen en bedenkingen toen ook al golden hierdoor pas op de plaats te maken,dat is gezien de ontwikkelingen een grotere prestatie door je als boer niet te pakken te laten nemen door bank en periferie en afhankelijk van deskundigen waardoor je ze een vrijbrief geeft om dan maar alle winst bij de bedrijven weg te kapen.Jij kunt dan wel denken met je stoere praat dat de meeste groeiscenario boeren het dan wel goed gedaan hebben en dat de kleintjes het niet redden,maar in principe keert dit fenomeen steeds terug en telkens de lat hoger.Dus als zo'n dom gezinsbedrijf het niet redt(telkens groter)350en groter zeugen/2000 mv of 150 gesloten om bij de groep te horen,en door de bank en periferie al in betalingsproblemen komen met deze langdurige malaise geeft aan dat de mentaliteit,al jaren terug niet deugt.Dat is mijn probleem en heb ze dat ook goed laten voelen maar zolang er nog gekken zijn die zich laten gebruiken trek je aan het kortste eind.Wat denk je nu het water aan de lippen staat bij veel bedrijven nu ook nog eventjes je tanden te laten zien door ook nog te gaan samenwerken nog grotere huichelaars(periferie) in het zadel te houden.Voor mij zelf zal deze als onderhandelingspositie van de gezinsbedrijven zich niet hersteld en de grote vriendjes het wel redden een reden zijn om mijn schaapjes op het droge te houden door de regie in eigen hand te houden.Ben pas leeg(vermeerderaar)0p eigen iniatief(3 jaar geleden al vrijwillig gekrompen in zeugen en dezelfde bigproductie) als klein vermeerderaartje! en laat dan die markt dan maar zijn werk doen,geen omzet(krimp) is tijdelijk de beste oplossing voor mij maar ook voor de sector in het geheel.Laat dan de slachtpartij maar doorgaan en de gekken maar uitbreiden en geen onderhandelingspositie op den duur overhouden door je telkens zelf het boetekleed aan te trekken en maar bij te lenen,waar leidt dat toe,afhankelijkheid van anderen.Daar ben ik nu wel klaar mee,ik zie over een paar jaar wel weer en als de markt zich duurzaam hersteld begin ik wel weer,ken de zwakheden van een groot bedrijf,de financiering/arbeid en kwaliteitsconceptengelul en gezondheid en afhankelijkheid van (des)kundigen.Laat het laatste zich maar eens uitkristaliseren op die grote concentratie's.Je kunt ook te hard werken en je kop in het zand steken en vergroten maar waar doe je het voor?Mijn boterham is nog steeds goed belegt door niet met alle modegrillen mee te lopen=visie en koel rekenen,en door ook in het bedrijfsleven te werken(lekker gevarieerd).Een goede fatsoenlijke transparante prijs/volle vracht is de norm hoef je geen groot bedrijf te hebben in het kleine Nederland,doorberekenen kun je pas als er een tekort is(zie voer).Grote bedrijven kun je ook sluiten als de rekensom niet klopt(pluimveesector!),deze maatregel komt vanzelf en helpt het beste.Wie het laatst lacht, lacht het beste.Wie,we zullen zien. De oplossing hou ik met zo'n houding maar voor mij zelf want zo zit de sector al jaren in mekaar ik maak min eigen rekensom,de wal moet eerst het schip keren.Succes

 • no-profile-image

  Hans

  @ Johnny, toch wel bijzonder om op zo'n manier je gevoelige snaar te raken. Want ik wilde eigenlijk een andere snaar raken. hier de link naar mijn desbetreffende commentaar http://tinyurl.com/5tywh8v
  Van Doorn stelt het dier centraal, maar m.i. moet de grond waar het voer op verbouwd wordt, centraal worden gesteld.
  Wie dat voor jullie misschien goed onder woorden kan brengen is jullie grootste concurrent, de vlees importeurs. lees het volgende commentaar van Jack van Messel, hier de link: http://tinyurl.com/6ar57v5
  Dergelijk commentaar zul je van Van Doorn en andere mensen uit de periferie nooit horen of lezen, want aan boeren met eigen grond en voervoorziening valt bij lange na niet zoveel te verdienen. Je moet het je zo voorstellen dat de bank en periferie (b&p) te samen een blok beton vormen waar de varkens boeren met een ijzeren ketting als een paljas, trekpop aan vast zitten. Zo gauw er maar iemand komt als Vonk, PvdD, lekker dier, groen links etc. etc. en die trekt een keer aan het touwtje, dan gaan bij de boeren de beentjes meteen wijdbeens de lucht in, en de lto en nvv zijn de kop, cq het knopje, aan het touwtje, zodat je het touwtje niet zomaar uit de handen schiet, en reken maar dat er getrokken wordt. Zo gauw de varkens prijzen weer wat aantrekken, gaan b&p afrekenen met de zwakkeren. Kijk mensen, de ergste boerenkwaal is boerentrots, en die kan dodelijk zijn. Als je nu 45 bent en je hebt kinderen met ondernemers bloed, vind je dan dat zij tzt. het stokje moeten overnemen?, als dat al mogelijk is? Ben je dan nog in staat om datgene door te geven wat je zelf van de ouwe baas hebt overgenomen? b&p zullen je de hemel in prijzen. Ik kan mij Guillaume’s reactie goed voorstellen, misschien blijven de kleerscheuren een beetje beperkt. In NL is geen plek voor een duurzame varkenshouderij groter dan rond de zelfvoorzieningsgraad, waarbij de bij en afval producten van de food-industrie de eerste grondstoffen zijn, dan de in NL verbouwde grondstoffen/granen en dan het laatst de geïmporteerde grondstoffen zoals soja. Als het ander zou zijn, zouden de Chinezen nu varkensbedrijven in Nederland opkopen, en geen grond in Afrika en Latijns Amerika.

 • no-profile-image

  Marian Huyben

  Het lijkt mij een goede zaak als degene die daadwerkelijk ons varken verkoopt aan de retail ook aanwezig is bij het vitaliteitsplan. Dit is volgens mij de enige schakel die ons varken niet voldoende weet te verwaarden.
  Succes met het organiseren!

  Vr. gr. Marian

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.