Redactieblog

4 reacties

Regie voeren

Varkenhouders lijken het heft uit handen te geven. De periferie neemt de belangrijke beslissingen.

Deze week las ik in agd.media dat voerfabrikanten bezig zijn fosfaat uit het voer te halen. Mengvoerfabrikanten en LTO zijn eerder al overeengekomen vóór 2013 via het zogenoemde voerspoor het fosfaatoverschot met 20 miljoen kilo te verminderen. Ik vind het een opmerkelijk bericht. Voerfabrikanten hebben al jaren fosfaatarm voer in hun pakket. Blijkbaar maken varkenshouders daar amper gebruik van. Managementmaatregelen om de fosfaatproductie op varkensbedrijven te verlagen zijn mogelijk net zo min populair. Om de doelstelling te halen en te voorkomen dat de politiek snijdt inde varkensstapel, neemt de voerindustrie nu het voortouw.

Mestafzet

Naast verlaging van het fosfaatoverschot via het voer, is mestverwerking een belangrijk onderdeel om voor eens en altijd af te rekenen met het mineralenoverschot. Op dit punt doen voerfabrikant ForFarmers en Twence Afval en Energie onderzoek. Ook mengvoerbedrijf Coppens roert zich op het terrein van mestbehandeling. Zomaar twee voorbeelden van bedrijven in de periferie die bang zijn dat de sector vastloopt als er geen actie wordt ondernomen en er in het uiterste geval gesneden moet worden in de varkensstapel. Dat kost hen ook omzet.

Te weinig boereninitiatief

Mestverwerking is een complex thema. Op punten is er wel boereninitiatief, maar te weinig. Anders zouden bedrijven uit de periferie geen actie ondernemen. Het gevolg is wel dat veel varkenshouders in de toekomst afhankelijk blijven van zakenpartners. Dat geldt voor de inkoop van voer, de verkoop van dieren en dat blijft ook zo voor mestafzet. Die zakenpartners bepalen wat je beurt of betalen moet. Een varkenshouder heeft daar amper invloed op.
Dit staat haaks op het streven dat werd uitgesproken tijdens het producentendebat eerder dit jaar bij varkenshouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen (Ov.). Voedselproducent met regie, luidde het motto daar. Varkenshouders dus die grip hebben op hun kosten en opbrengsten en niet achteraf de rekening gepresenteerd krijgen. Bij de aanpak van het mineralenoverschot overtuigt de sector vooralsnog niet op het punt van regie voeren. De periferie lijkt dit (noodgedwongen) op te pakken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Een verhaal wat niet klopt. DE mest verwerking word door regelgeving tegen gehouden. Kan het weten heb er al een lopen en aan de ander veel geld verloren. Zonder inspringen van zlto zouden er nu ook 3 weer omvallen.
  Waarom geeft de vwa geen certificaten uit voor export naar china en rusland ( in iedergeval meer als nu) Heb het aan de einenaar van een slachterij gevraagd die zei regel het maar wij willen wel maar de vwa houd het tegen. En zo gaat dat hier.
  Waarom geen lucht wassers op rundvee stallen en kippen etc juist dat kan ook maar is veel te duur bij de varkens kan het ook niet uit. Als de politiek lozen van schoon water goed vond (UIt de verwerker) en gewooon wereld hander liet bedrijven dus veel meer export vergunningen was het hier in nederand goed boeren. Maar er moeten er minder komen en zo als het nu gaat gebeurt dat ook wel. Veel sterkte allemaal

 • no-profile-image

  knor

  Sorry kees, maar je trekt wel erg makkelijk conclusies. Hoeveel varkenshouders zijn er die en hun bedrijf 2013 proof kunnen maken ( en vaak hierdoor moeten uitbreiden ) en nog geld over hebben om te investeren in mestverwerking ???
  Ik denk dat jij het atwoord ook wel weet....

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Nou ik wil wel in mestverwerking op bedrijfsniveau investeren maar ik krijg geen vergunning i.v.m bouwblok en ik heb het geld niet, ik probeer alleen te overleven net zoals veel anderen op dit moment.

 • no-profile-image

  mestverwerker

  Ik kan gewoon op het riool lozen mijn afval water uit de mestverwerking loos 1,5 m3 / uur dit gaat geheel goed en vergunning deden ze hier helemaal niet moeilijk over
  je moet wel bouwblok nodig hebben maar zoveel hoef je ook niet te bouwen om een draaiend systeem te hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.