Redactieblog

1017 x bekeken 7 reacties

Mineralen uit mest

Bleker wil dat veebedrijven met een mestoverschot dat gaan verwerken. Maar mestverwerking is geen sinecure.

Het nieuwe mestakkoord is er en kan rekenen op steun van mensen binnen en buiten de sector. Het plan is ook gewoon lekker praktisch, veel Henk Bleker dus. Een man die houdt van helderheid. Veebedrijven met een mineralenoverschot zijn in 2013 verplicht dat te exporteren of te verwerken. Bij verwerking van mest is het doel dat een (verkoopbaar) waardevol restproduct ontstaat.
Er is in zoverre in elk geval helderheid voor de sector. Dat is goed voor iedere ondernemer. Tegelijk is mestverwerking niet eenvoudig. Er zijn uit het verleden voldoende voorbeelden beschikbaar die dat onderbouwen. Iedereen kent de geschiedenis van Mestbureau Oost, Mestac en meer recent Biogreen. Het liep steeds mis.

Complex

Genoemde voorbeelden tonen dat mestverwerking geen sinecure is. Risico’s schuilen in de aanvoer, het gehanteerde proces en bij de afzet van product. Met de plannen van Bleker is het aanvoerrisico grotendeels afgedekt. Boeren moeten verplicht ergens heen met hun mineralen. De kunst is vervolgens die mineralen zodanig te verwerken dat een waardevol restproduct ontstaat, en daar markt voor te vinden.

Wie gaat dat doen?

Het wordt komende jaren interessant om te zien wie het voortouw gaat nemen bij mestverwerking. Volgens mij gaan bedrijven als ForFarmers dat doen. Samen met afvalverwerker Twence doet ForFarmers al even onderzoek naar de mogelijkheid van het winnen van mineralen uit mest. Bij de coöperatie zien ze het al aankomen dat mestverwerking te complex is voor boeren zelf, met als gevolg een flinke krimp van de veestapel. Bij dat laatste zijn ze niet gebaat in Lochem.

Het is enerzijds ook wel logisch dat mestverwerking op het bordje komt te liggen van bedrijven als ForFarmers. Er is veel geld, kennis en commerciële slagkracht nodig om mestverwerking op gang te krijgen. Meer dan waarschijnlijk onder individuele boeren of groepjes varkenshouders zit. Het gevaar is anderzijds wel dat zodra bedrijven als ForFarmers en Twence mest gaan verwerken, zij ook de afvoerkosten voor de boer bepalen. Zij voeren immers de regie en boeren blijven, net als nu het geval is, prijsnemer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Nog eens goed lezen.... Mestverwerking gaat veel geld kosten, geld dat boeren niet hebben en voerleveranciers in overvloed. Hoe zouden ze toch aan al dat geld komen? Boeren knielen straks weer op de beurs in Den Bosch en Hardenberg voor de voerboys en zeggen: "Dank u wel meneer voor alles wat u voor mij doet".

 • no-profile-image

  Han

  Kees ik vind het fantastisch dat de politiek demineralen wil hergebruiken. Brood nodig. Maar waarom moet de organische mest worden omgezt in minerale (kunst) mest? Is de organische stof in de toekomst niet nodig? Waren onze voorouders blij met mest en was dat alleen omdat ze niet beter wisten? Ik ben bang dat als we al onze organische materialen voor andere zaken dan onze bodemvruchtbaarheid gaan gebruiken, de aarde zal veranderen in een woestijn. Want als het aan de politiek en de economen ligt gaat de boer straks alles oogsten, ook zijn tot nu toe nuttige organische materiaal, oogst residu (str, blad resten etc.) om de wereld te voorzien van energie en grondstof voor bio chemische producten. Waarom maken we van org. mest geen volwaardige meststof door de organische stof op te mengen met mineralen tot de juiste verhoudingen verkregen zijn?

 • no-profile-image

  Weet niet

  Natuurlijke mineralen zijn gezonder, diervriendelijker etc. etc.
  Er zijn andere wegen om aan goede mineralen te komen.
  Mest hebben we daar niet voor nodig!

 • no-profile-image

  bam

  @han We zitten hier in Nederland ook in een totaal andere positie dan de meeste andere landen. We hebben een mest OVERSCHOT. Tuurlijk is er in droge, arme grond gebieden tekort aan organische meststof. Maar we zitten hier nu met een probleem, die opgelost moet worden. De mest als nat product vervoeren is al veel te duur alleen al van zuid naar noord Nederland. Laat staan verder weg. Drogen dus, om het goedkoper te maken. Maar dat kost ook veel geld. @auteur Er zijn allerlei ideeën maar vaak te duur op bedrijfsniveau, dus het moet wel gedaan worden op coöperatie niveau.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Beste Bam Big. De overheid heeft van planten geen verstand.Iedere leek kan vanuit het vliegtuig aan de kleur van de gewassen al zien dat deze een behoorlijk mesttekort hebben.

 • no-profile-image

  Albert van't Schip

  Van mest gewoon hoogwaardige compost maken.Wy hier op Tenerife hebben maar een betrekkelyk klein gemengd bedryf met Chrysanten,Zonnebloemen,Groente en daar naast nog een stal met zo'n 150-200 schapen.Van deze mest,gemengd met bananenresten,gehakselt organisch materiaal,groentenresten,kippenmest en zaagsel om de gewenste vochtigheid te krygen maken wy al 8 jaar compost.
  Dit is anaërobische compost aangezet met E.M.(Efectieve Mineralen)die in Noord-Wolde by Agriton te koop is en na 8 weken heb ik een top-compost.Ik heb nooit geen last van Phytophtera in de aardappels en geen sclerotinia meer in de helianthus en geen bodemziektes meer in de groenten en de chrysanten.
  We telen al 30 jaar op dezelfde grond en mogen nergens over klagen.En de kwaliteit is top.In Holland kan dat ook.

 • no-profile-image

  Albert van't Schip

  Eventjes een foutje in myn vorige schryven veranderen: E.M. is de afkorting van
  Efectieve Organismen.Sorry.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.