Boerenblog

418 x bekeken 12 reacties

Medicijnen en voer op recept

De komende twee jaar verandert er in het bedrijfsmanagement varkenshouderij meer dan in de afgelopen 20 jaar. Medicijnen en voer gaan op recept.

Binnenkort is de varkensapotheek een feit. Hoewel ik niet de illusie heb dat dan gelijk de hoge prijzen van met name entstoffen dalen, heeft het wel een gunstig effect op advisering op de bedrijven. Ineens vertienvoudigt het aantal onafhankelijke adviseurs. Dierenartsen zullen hun inkomsten gaan halen uit advisering en niet meer uit de handel. Enkelen breiden hun dienstenpakket uit met voerrecepturen.

Nieuw tijdperk

Daarmee breekt een nieuw tijdperk aan. Productafhankelijke verkoopadviseurs blijven. Geen 500 meer zoals vandaag, eerder 50. Onafhankelijke adviseurs laten zich betalen op uurtarief. Een varkenshouder krijgt twee recepten in handen, één voor medicijnen en één voor voer. Middels moderne internettoepassingen sluist hij die door naar de varkensapotheek en naar de voerfabriek. Hij stelt zich daarbij automatisch op de hoogte van de goedkoopste leverancier voor zijn klantspecifieke receptuur. Alle communicatie en informatie worden eveneens gedeeld op internet, op maat wordt vervolgens stalbezoek van adviseurs ingepland en niet meer andersom.

Minder bemoederen

De varkensapotheek is een nieuw fenomeen. De mengvoerleverancier gaat terug naar de corebusiness, voer mengen. Voor iedereen is het beter. De adviseur wordt niet alleen op waarde betaald, maar ook gewaardeerd voor hetgeen hij of zij adviseert. Voor de varkenshouder is het veel beter, hij zal zelf veel meer regie op zich nemen en zich minder laten bemoederen.
Voersamenstellingen worden transparant, openheid van zaken levert per saldo een vermogen op. Pieter Snoeijen, geestelijk vader van Mijnvoer.nl spreekt over besparingen van vele euro’s per 100 kilo voer door openheid van zaken en uit ervaring weet ik inmiddels dat dit klopt.

Niet alles bij het oude laten

Er zullen veel mitsen en maren bedacht worden, vooral door degenen die liever alles bij het oude laten. Dat gebeurt echter niet. De afgelopen 20 jaar is veel energie gestoken in productieverhoging en schaalvergroting, nu is het bedrijfsmanagement aan de beurt. Mijn vrouw werkte 20 jaar in de humane apotheek, aanvankelijk bij de dokter en later bij de apotheker. De commotie was ook hier groot toen advies en verkoop gescheiden werden, maar uiteindelijk is het praktijk geworden. Degene die adviseert en het recept voorschrijft, krijgt meer verantwoordelijkheden. Degene die verkoopt is minder aanspreekbaar, behalve wanneer in afwijking van de receptuur geleverd is.

Vernieuwing moeten we zien als een uitdaging en niet als een bedreiging. Een groot deel kan of wil niet meer vernieuwen en zal de sector uiteindelijk verlaten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Johnny verwacht jij dat per sado, de kosten voor voer, medicijnen en advisering lager gaan uitvallen dan nu het geval is? Verwacht je ook een verschuiving in medicijn gebruik t.o.v. nu en gelijk blijvende of betere bedrijfsresultaten? Het gaat toch om deze laatste lijkt me, de rest is alles voor de politieke bühne.

 • no-profile-image

  farmer

  Ik zie dit verhaal als een achterhoede gevecht. De overheid bepaald jouw bedrijf, niet jij!!
  Veel succes, maar als je echt succes wilt, verkas naar een ander plek.
  Ik weet het, niet altijd even gemakkelijk, maar uiteindelijk heel veel voldoening, veel wijsheid toegewenst.

 • no-profile-image

  je weet wel wie

  johnny, ik sta voledig achter jou verhaal, alleen jammer dat je de rol van de voerboer minder dominant laat worden, en tegelijk zegt dat ie mee moet betalen om farmfocus in de benen te houden. hoe moeilijk ook, er zal toch een andere manier moeten komen om de kosten en marge bij jou te laten komen, ik ben bereid om zelf een bijdrage te leveren! de kosten daarvan kan ik dik en dubbel terugverdien door snellere comunicatie, goedkoper voer ed, wij doppen onze eigen boontjes wel johnny, daar hebben de varkensboeren niemand anders bij nodig!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Jammer dat er jaarlijks tientallen miljoen subsidies van PVV en ELI naar projecten van DLV, Sterksel, ZLTO, LTO, VarkensNet, e.d. gaat. Echte boereninitiatieven houden zelf de broek op en krijgen nauwelijks een serieuze kans. Boeren sponsoren indirect alle bovengenoemde partijen en geven de regie + marge weg. NVV zou daar eens beter over na moeten denken. Zij spelen een grote rol in verdeling van onder meer PVV boerengeld.

 • no-profile-image

  john

  van die 30 euro per ton die de mengvoerleverancier bovenop kaal voer zet kan prima, een voorlichter betaald worden en een portaal gemaakt worden... er blijven nu gewoon veel eurotjes aan de strijkstok van de meelmixer hangen.. 45 (1,60 big) euro per zeug of een 7,5 euro per vleesvarken.. Dadelijk moeten de meelmixers concureren op prijs en kwaliteit.. het inkoopbeleid en de kwaliteit van het eindproduct bepalen het succes meel de meelmixer. Net zoals inkoopbeleid en kwaliteit het succes bepaald van een varkensbedrijf. door 9 euro op het voer te besparen en nog 1 euro te besparen op de andere zaken die ingekocht worden (medicijnen etc) is die 10 euro extra rendement die ons voorgespiegeld wordt haalfbaar. Alleen nog even gaan doen dus.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik snap eigenlijk niet de vergelijking tussen de huisarts en apotheek enerzijds en de dierenarts anderzijds. Ik kom eigenlijk nooit bij de huisarts maar ik heb me laten vertellen dat er geen mens is die overstapt naar een andere dokter vanwege het feit dat die zijn diensten voordeliger levert, hetzelfde geldt voor de apotheek. M.a.w. deze zijn absoluut niet marktgericht bezig en er is geen concurrentie, wat in mijn ogen bij dierenartsen wel het geval is. Er is dus sprake van marktwerking. Wat dan het voordeel is van een gescheiden apotheek en dierenarts ontgaat mij. Ik snap ook wel dat het wel gaat gebeuren maar of wij als boeren er baat bij hebben betwijfel ik.
  Of de menvoer industrie een gouden business is weet ik niet, dat er geld wordt verdient wel maar of het meer winstgevend is dan andere sectoren in de industrie betwijfel ik. Dat het voer goedkoper kan worden geleverd is evident maar dan zul je de kennis ergens anders vandaan moeten halen en betalen. Ter overweging, er zijn meer voerleveranciers die stoppen of fuseren dan dat er nieuwe bijkomen. Het probleem in de varkenssector is toch gewoon dat wij de varkens wegdoen zonder er een factuur achteraan te sturen, wij zijn bulkproducentjes zonder enige invloed op de opbrengstprijs, je kunt dan wel mokken dat een ander wel geld verdient maar in de rest van ondernemend Nederland is dat heel gewoon. Bulkproducenten concurreren voornamelijk op prijs. Het wordt dus een keihard gevecht waarbij de sterksten overblijven en hoe minder bedrijven hoe minder voorlichters/vertegenwoordigers er nodig zijn, is dat probleem ook opgelost. En als er d.m.v. Farmfocus op de kosten kan worden bespaard, be my quest.

 • no-profile-image

  Piet

  Nou Jan, blij dat je nooit bij de huisarts en apotheek komt. Vraag echter een willekeurige apotheker eens naar concurrentie, trek er maar enkele uren voor uit. Vraag ook De Heus eens hoe het komt dat ze geen bank kennen (althans niet vanwege leningen). En ForFarmers die momenteel een beetje varkenshouder vele tonnen in euro's op naam uitkeert.

 • no-profile-image

  Jan

  Dus Piet jij gaat voordat jij een geneesmiddel haalt eerst een rondje maken langs de apothekers in de buurt om te kijken welke de goedkoopste is? Of maak jij afspraken op jaarbasis? En hetzelfde bij de huisarts? Hoe dat zit bij Forfarmers wil ik je nog wel een keer uitleggen, het is gemiddeld in iedergeval geen vele tonnen, was het maar waar. Maar bij Forfarmers gaat het geld in wel heen waar het wezen moet, de varkenshouder! Ik zeg ook niet dat de voerboeren geen winst maken ik vraag me alleen af of het buitensporige winsten zijn. Je kunt dan certificaten of aandelen kopen en meedelen in de winst.

 • no-profile-image

  Piet

  Dat hoef je mij niet uit te leggen Jan. Met 2000 ton voer en jaarlijkse verkoop van verkregen certificaten gaat het wel degelijk om tonnen. Het wordt nu ook tijd om de voerequivalenten te verkopen, de certificaten hollen immers in prijs achteruit. Dat heeft alles te maken met het zware weer waarin de voersector terecht komt wanneer varkenshouders het armoedestokje eens door gaan geven.

 • no-profile-image

  Han

  @Jan, Twente. Mag ik uit je verhaal cocluderen, dat jij alleen vertrouwen hebt in je dierenarts als hij de GOEDKOOPSTE is? Voor mij is het met een diernarts net als met de huisarts of tandarts VERTROUWEN in de man nr. 1 en daarna komt pas de factor geld. Verder nog even de huisarts wordt niet rechtstreeks door de klant betaald maar door de ziektekosten verzekering. Voor de burger dus geen reden om te shoppen. Verder ben ik het eens met je verhaal!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Juist niet Han, ik kies graag de beste adviseur en vervolgens de goedkoopste leverancier.

 • no-profile-image

  Jos

  In voer mag 13% vocht zitten; neemt u van mij aan dat er heel, heel veel waterbronnen zijn voor mengvoer; u voert 13% vocht; zien hun de omzetten dalen dan gaan ze samen onder het mom van kostenbeheersing............Ik verwacht tussen 1 oktober 2011 en 1 februari 2012 een sterke daling in voeraanbieders~!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.