Redactieblog

4 reacties

Feiten graag

Varkens Vandaag wil een eerlijk en positief beeld van de sector neerzetten. De campagne kan nog concreter.

Deze week begon mooi. Maandagavond 5 september vond in Boekel (N.-Br.) de aftrap plaats van Varkens Vandaag. Een nieuwe stichting die zich ten doel stelt het imago van de sector te verbeteren. Over belangstelling had de organisatie niks te klagen. In het plaatselijk partycentrum waren zo’n 400 mensen aanwezig, de helft was varkenshouder, de andere helft komt uit de periferie. Het initiatief lijkt een schot in de roos. Boeren willen af van de constante stroom negatieve berichten over hun sector. Dat bleek maandag wel.

Kalversector

Om de gasten een gevoel te geven hoe imagoverbetering in zijn werk gaat, was Henny Swinkels uitgenodigd, topman bij VanDrie Group. Hij zette uiteen dat zijn sector 20 jaar geleden kampte met zaken die maatschappelijk niet goed lagen: kistkalveren, vermeende bloedarmoede bij kalveren en kalvergier. Dat is allemaal opgelost. De gier gaat naar de zuivering, voor de bloedarmoede is een oplossing gevonden en de kalfjes zitten in groepen. Bij VanDrie kunnen ze feiten laten zien. Hier stonden we, nu zijn we zover. Daar kun je mee voor de dag komen

Aantoonbaar

Niets ten nadele van Varkens Vandaag, de stichting is goed bezig. Tijdens de presentatie viel mij echter één ding op dat beter kan: de stichting wil de sector op een positieve wijze in het nieuws brengen en wekt daarbij de indruk dat op de varkenshouderij niets nadeligs valt aan te merken. Volgens mij moet het concre-ter. Ik hoorde niets over het realiseren van doelen, waarmee tegemoet wordt gekomen aan wensen in de samenleving. Zaken meetbaar maken, zoals in de kalverhouderij gebeurde. Daarvoor is het nodig initiatief te tonen. De varkenshouderij werkt hard aan de verlaging van het antibioticagebruik, maar veelal omdat het moet, niet uit eigen beweging.
De start van Varkens Vandaag is goed. Als de stichting zich dusdanig ontwikkelt dat bezwaren vanuit de maatschappij tijdig worden opgepakt en opgelost, wordt het nog mooier. Dus voordat de politiek ingrijpt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Kees als dit de inhoud van die vergadering was vind ik dat nogal magertjes.
  Imago van een landbouw die voor de bvolking folklore zou moeten uitstralen ( of als de landbouw die folklore niet heeft doet in Belgie Gaia dit dan maar door hun onderbroeken bij Manneke Pis te gaan tonen) terwijl de gehele varkensector in Ned een grote mega-massaindustrie is. De bevolking weet dat ook en dit imago plooi je niet gauw om het is nu eenmaal zo ,so wat dit imago-ophemelings-stuntje zal ook nooit de Ned varkensprijs omhoog halen want dit imago reikt maar tot de Ned. landgrenzen , dit terwijl de varkens naar allerhande (verre)landen gaan.
  De enige die soulaas kunnen brengen voor betere prijzen zijn politiekers :
  - vrijheid prijzenbeleid supers aan banden leggen
  - maatregelen ter herstelling historische marktwaarden
  - uitbreiding edm. STRENG aan banden leggen uitbolregeling door een subsidie en allerlei medestoppende productierechten verbeurd verklaren
  Gezien de Ned industriele varkenssector en alles wat er rond staat en graait oa de laatse regel niet graag hoort is het natuurlijk beter de politiek hier buiten te laten dit ten allerprijze al hangt een prijsverhoging hier aan vast dan nog.

 • no-profile-image

  varkens

  @Patrick, VarkensVandaag is niet ontstaan om de opbrengstprijzen omhoog te brengen, maar puur om regie te brengen in het voeren van PR richting burger en media.

 • no-profile-image

  Henk

  Zo is dat Patrick, met de prijzen gaat het hier in Holland opperbest. Het gaat om het behagen van de burger, die moet verwend worden.

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  De varkenssector is nooit duurzaam en zal het nooit worden.
  Ga alternatieven bedenken, dan ben je goed bezig!
  Plantaardige eiwitten zijn de toekomst.
  Dat is een feit.

Of registreer je om te kunnen reageren.