Redactieblog

292 x bekeken 5 reacties

Duidelijkheid creëren

Praktijknetwerk ‘Antibioticagebruik en registratie bij varkens’ komt met een nieuw kengetal voor antibiotica-registratie. Dat was er toch al?

Geweldig. Weer een nieuw kengetal. Deze heet ‘behandeldagen’ en is bedacht om het antibioticagebruik te registreren. Bedenkers zijn vier varkenshouders en hun helpers die samen participeren in het praktijknetwerk ‘Antibioticagebruik en registratie bij varkens’.
Basis van het nieuwe kengetal zijn de uitgangspunten van het bestaande kengetal dierdagdoseringen. Pluspunt van het kengetal behandeldagen is dat er niet wordt gewerkt met standaardgewichten, maar met gewichten op basis van de leeftijd van het dier. Dat is iets nauwkeuriger. Ook wordt beter bijgehouden waar de antibiotica blijft, bij welke diergroepen en zelfs in welke afdelingen.

Timing

Op zich goed dat er alles aan wordt gedaan om het antibiotica-gebruik te verlagen. Een nauwkeurige registratie vergt extra arbeid van de varkenshouder. Daartegenover staat dat het meer inzicht geeft in het gebruik en de toepassing van antibiotica. De vraag blijft: zitten we op dit moment te wachten op een nieuw kengetal om het antibioticagebruik per bedrijf vast te leggen? Volgens mij niet.

Klaarheid

Bijna iedereen in de sector werkt hard aan reductie van het antibioticagebruik. Het kengetal dierdagdosering wordt massaal gebruikt om het antibioticagebruik te registreren. Voor wie daar behoefte aan heeft is er best wat aan te merken op die dierdag-dosering. Einddoel is het antibioticagebruik in vier jaar tijd te halveren. Dat kan volgens mij prima met de dierdagdosering als maatstaf. Een halvering van een getal dat net niet helemaal perfect is, is toch ook een halvering?
Het heeft al tijd, geld en moeite genoeg gekost om alle varkenshouders en dierenartsen zover te krijgen dat zij een dierdagdosering gaan bijhouden. Iedereen begint de werking daarvan langzamerhand een beetje door te krijgen. Blijf als sector daarom vasthouden aan de huidige aanpak. Het is niet handig als daar weer nieuwe begrippen tussendoor komen fietsen. Nog even en niemand snapt er meer iets van, inclusief het ministerie van EL&I die de sector zal afrekenen op het halen van de doelen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  Dan maar transparant zijn naar de supers, zij mogen het voor de fokboeren toch weer verkopen? Zodat ze niet teveel met die vieze troep worden behandeld.
  Arme dieren.

 • no-profile-image

  Realist

  Geneesmiddelen zijn duur, dus ze worden zo min mogelijk gebruikt, maar als ze maar gebruikt worden als het echt noodzakelijk is. Beter is het om het waar het kan meer entingen toe te passen. En de kosten door berekenen aan de consument, dan wordt er beter over nagedacht! Dat is beter voor de boer ,de consument en zeker voor het dier. Want de harde schreeuwers willen er meestal niet voor betalen! Daar ligt ook het probleem dat het nooit goed is!!!! Al doe je het nog zo goed het moet altijd anders!

 • no-profile-image

  erwinvanderwielen

  Ik moet constateren dat de heer van Dooren er weinig van heeft begrepen. Dierdagdoseringen is een berekend getal om ermee te kunnen benchmarken tussen bedrijven.
  Behandeldagen is kengetal op bedrijfsniveau wat een exacte weergave geeft op dierniveau. Het ene kengetal staat het andere niet in de weg. Het is ook niet te vergelijken.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Een nieuw kengetal erbij? De ene nieuwe kengetal is nog amper van het ontwerptafel af of de volgende wordt al door de strot gestampt. Hiermee heeft Kees toch een punt, zoveel kengetallen, en de wijze om tot elk kengetal te komen zijn te verschillend om tot duidelijkheid te komen.

 • no-profile-image

  Alternatieven?

  De vervuiler die dient te betalen en niet de consument.
  Ga groenten eten en verbouwen i.p.v. dieren megastallen bouwen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.