Redactieblog

16 reacties

Draagvlak creëren

Varkenshouders gaan in de tegenaanval. Ze willen burgers met positieve en ‘eerlijke’ berichtgeving confronteren.

Op maandag 5 september gaat in Boekel
(N.-Br.) Varkens Vandaag officieel van start. De stichting stelt zich tot doel het imago van de varkenshouderij te verbeteren. Onder bur-gers moet draagvlak en waardering komen voor de sector, vinden de initiatiefnemers. Ook willen zij dat er een eind komt aan de aanhou-dende stroom negatieve berichten over de varkenshouderij.
Dit initiatief is goed. De varkenshouderij moet afrekenen met het imago van volle stallen, stank, megastallen, grootverbruikers van antibiotica et cetera. Deze beelden ondermijnen het bestaansrecht van de sector.

Kwetsbaar

De actie is goed, maar maakt tegelijk kwetsbaar. Boeren die wel een luchtwasser hebben, maar niet omkijken naar de werking van het apparaat of de wasser uitzetten, kunnen in één klap meer stuk maken dan deze stichting in een jaar tijd opbouwt. Ik weet dat er nog vleesvarkenshouders zijn met een dierdagdosering van 60 (het aantal dagen per jaar dat een dier op een bedrijf is behandeld met antibiotica). Die gebruiken dus enorm veel antibiotica en het kost dierenartsen en adviseurs veel overtuigingskracht om hen op andere gedachten te brengen om de diergezondheid op een andere wijze te borgen. Wat ik met beide voorbeelden wil zeggen: als varkenshouder moet je omgeving je niet ruiken of horen. Imagoverbetering begint dus op het boerenerf.

De media

Hoe dan ook. Varkens Vandaag gaat proberen het tij te keren. De initiatiefnemers steken daar veel energie in en zijn enthousiast. Er blijven twee valkuilen. Eén heb ik genoemd: varkenshouders die het sectorimago op het spel zetten door zich weinig van hun omgeving aan te trekken.
De tweede valkuil is: zitten de media te wachten om telkens te berichten over spetterende open dagen op bedrijven en schoolklassen die een kijkje komen nemen in een stal? Dat is business as usual. Kranten, radio en tv zijn juist op zoek naar hetgeen afwijkt van gangbaar. Dat is nieuws. Niemand wil weten dat er vandaag 1,2 miljoen voertuigen over de autosnelweg A50 reden. Het is pas nieuws als er 25 op elkaar botsen op de A50.

Goed begin

Niettemin is het goed dat deze stichting er is. Stel dat het niet helemaal lukt om de media te halen, zoals de stichting het voor ogen heeft, draagt het zeker bij aan een stuk bewustwording onder varkenshouders. Stap voor stap helpt het de sector vooruit, zodat de varkenshouderij over tien jaar een gewaardeerde veehouderijtak is in Nederland. Dat is in elk geval waar het Productschap Vee en Vlees naar streeft onder voorzitterschap van Steven Lak. Een duidelijk en mooi doel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  rotte appels zullen er altijd wel blijven in de sector! Zaak is om niet alle aandacht te laten richten op die rotte appel maar op die andere gezonde appels en de betekenis van de sector voor nederland. Hier worden we in de krant doodgegooid met artikelen over een machine van asml die computerchips nog kleiner kan maken, de gewone burger heeft er niets aan maar het bedrijf laat wel zien dat het in ontwikkeling is. Die kant moeten wij ook op! Laten zien wat we veranderen om ons product nog beter te maken dan het al is. Uiteindelijk blijven er alleen bedrijven over die innoveren. rotte appels verdwijnen vanzelf.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe positief het initiatief ook is en hoe positief de burger de varkenshouders gaat benaderen door niet langer actie te voeren tegen te veel dieren per bedrijf of per m2. Al deze positieve uitkomsten zal de markt niet verbeteren, het zal het evenwicht op de markt niet verbeteren. Ik dacht nu juist de verhouding opbrengst en kosten scheef gegroeid is en de oorzaak is van de op stapel staande sanering.
  Waarom denkt d elandbouw, dat al hun problemen op te lossen zijn door public relation. Ja zelfs een overvoerde markt willen ze op deze wijze oplossen.

 • no-profile-image

  VarkensVandaag

  @Han, VarkensVandaag staat voor een goede georganiseerde PR en wil de burger laten zien wat er achter de gesloten staldeur gebeurt. Dat heeft niets te maken met de kosten en opbrengstkant. VarkenVandaag heeft eerder al aangegeven dat de financièle situatie in de sector los staat van dit initiatief. Meld je aan via www.varkensvandaag.nl en kom Maandag 5 September om het plan te beoordelen.

 • no-profile-image

  Ingrid van der Sterren

  Dat gaan we juist doen. Spetterend nieuws, onverwachts nieuws en ander nieuws. Dagblad Trouw blijkt geintereseerd in reportages over duurzame varkenshouderijen, Omroep Max heeft interesse getoond in de 72 jarige varkenshouder die een toekomst gerichte stal heeft neergezet. In de omgeving van Horst halen we nu volop de pers met de Beter Leven Stal van de fam. Michiels en de Scnitzel en friet die we er trakteren. Maandag zitten we bij Omroep Limburg om over onze bijeenkomst te praten. Ja, de pers zit te wachten op nieuws over de varkenshouderij! En we zijn nog maar net begonnen.

 • no-profile-image

  john

  70 % wat in de krant te vinden is zijn persberichten.. dus nieuws wat aangeleverd wordt. door mensen die in het nieuws willen komen.

 • no-profile-image

  Persbericht

  John, jij hebt ook overal verstand van!!
  Tot maandag,, grijp die microfoon en zeg hoe het moet.

 • no-profile-image

  oude varkenshouder

  @Han, niet de opbrengst < > kostprijs is uit evenwicht maar vraag < > aanbod. Het antwoord van de sector op lagere prijzen is produktieverhoging tot wel 40% geweest. En aangezien alle biggen in Europa blijven komen we het vlees altijd weer tegen.

 • no-profile-image

  guillaume

  He varkens vandaag,ondankst het terechte negativisme van varkenshouders in Europa is dit een aardige pr. Actie,dus succes.Hoop dan ook net als in het "Journaal" te zien was en aan de reactie van de burgers te merken dat die mensen de mond los viel(ook ex agrariers).Dit soort korte duidelijke berichtjes met dhr Franssen(periferie) /?varkenshouder (met nieuwbouwplannen in beeld met aangeleverde eenvoudige rekensom geeft inzicht in de fin.crisis.Zouden jullie de p.r. actie ook niet via de t.v. onder aandacht brengen doen om een grote publiek te mobiliseren?Of ga ik nu te snel,succes!

 • no-profile-image

  Han

  @Oude varkenshouder. Jij geeft exact aan waar het fout is gegaan. Meer aanbod dan vraag en dan is het antwoord van de producenten >aanbod vergroten<. Hoe is dit te rijmen, hoe hebben onze voorlichters, markt- en financiel deskundigen deze techniek kunnen promoten? Hadden en hebben zij een andere agenda dan de varkenshouder?

 • no-profile-image

  Ronald

  Geachte heer van Dooren,

  Ondanks uw kritiek is mij 1 ding duidelijk: Ik wil als varkenshouder nu eens een keer in "de aanval" i.p.v. iedere keer maar in de verdediging te gaan!

 • no-profile-image

  Sjaak

  Ik lees dat ons probleem zit in de vraag en aanbod formule. Ik vraag me toch wel eens af hoe het mogelijk is dat wij met z'n allen te veel vlees produceren, terwijl de halve wereld honger lijdt. In plaats van vliegtuigladingen dollars en/of euro's naar de ontwikkelingslanden sturen (waar volgens mij te veel wapens van worden gekocht), is het misschien verstandig om voor hetzelfde geld eens voedsel in de vorm van het te veel geproduceerde varkensvlees te sturen. Het probleem van overproductie is dan in een keer opgelost en de wereld heeft met minder oorlogen te maken.
  Verder denk ik dat het hoog tijd wordt om de burgers eens te laten zien wat er werkelijk gebeurd in onze stallen. Dat is gegarandeerd heel wat anders dan wat alle actiegroepen roepen. Helaas wordt juist deze negatieve reclame in de media gebruikt om weer eens een bevolkingsgroep als pispaal te gebruiken.
  Wij hebben in het verleden de ervaring op mogen doen om mensen uit de steden eens een blik te laten werpen in onze stallen. En iedereen is met een geheel ander beeld vertrokken dan dat zij hadden opgedaan via de media.

 • no-profile-image

  Agrarier

  @Sjaak,

  Dus nog manier van subsidie geven,die nog eens averechts gaat werken.
  Honger mensen>voedsel>stukje welvaart>meer baby's>volgend probleem.

 • no-profile-image

  Varkens

  VarkensVandaag looft de periferie die "ondersteunt". De periferie heeft het geld wat wij niet hebben, zeggen ze zelfs. Hoe zou dat nou toch komen? Het wordt de hoogste tijd dat we zelf als boeren weer regie nemen en ons niet op eigen kosten dood laten knuffelen!

 • no-profile-image

  Realist

  In de varkenshouderij kon door intensief te werken en investeren ,snel geld verdienen. Daar vliegen de groot concerns boven op en nemen het heft over. De boer wordt dan buitenspel gezet, ze hebben hem alleen nodig om er geld aan te verdienen. Daar zijn we nu beland, met de bankencrisis er over heen, is het kommer en kwel! Ook de idiote reclame voor varkensvlees en onnozele eisen voor de varkenshouders(windowdressing), heeft het vertrouwen van de burger zwaar beschadigd. Je moet doen wat belangrijk is voor het varken en vertellen wat je doet! Anders hou je de burger en je zelf voor de gek!!!! De media heeft alleen maar behoefte aan rampen, dat brengt voor hun geld in het laadje. Goed nieuws is geen nieuws, dus brengt niets op, daarom is het moeilijk om de concument op een goed manier te bereiken. Toch wil ik de mensen die hier hun nek uitsteken veel succes wensen om dit wel te realisren.

 • no-profile-image

  Jonas

  Even een paar krachttermen die breed uitgemeten in de media komen en onze sector stelselmatig de das omdoen: zure regen (weet u het nog?), varkenspest, mond- en klauwzeer (bij rundvee begonnen, maar alleen de varkenssector heeft het financieel gevoeld), MPA-hormoon (werkte alleen groeibevorderend bij rundvee, maar de varkenssector werd daar ook meteen van verdacht), vogelpest (ja, ook varkens blijken dan ineens een gevederd pluimage te bezitten), dioxineschandalen, megastallen, MRSA....je kunt het zo gek niet bedenken of de varkenssector wordt erbij betrokken. Ik wens 'varkens vandaag' (oprecht) veel succes met deze actie, maar het zal in de media niet zo breed uitgemeten worden als bovenstaande feiten. Nu nog iets verzinnen wat dat wel doet.

 • no-profile-image

  Woopie

  Zolang er megastinkstallen zijn, zolang zullen er ziektes zijn..

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.