Boerenblog

248 x bekeken

Regie en discipline

Voor zowel samenwerking op als tussen varkensbedrijven is regie en discipline nodig. Wat spreken we af en hoe houden we ons er allen aan?

Deze week zaten we weer een avond met het bijproductencluster bij elkaar. Ongelooflijk veel kennis, informatie en documentatie vloog er over tafel. De avond werd nachtwerk, maar leverde een uurloon van honderden euro’s op aan kennisoverdracht. De behoefte is groot om 365 dagen per jaar, 24 uur per dag toegang te hebben tot deze communicatie- en informatiestromen. Uiteraard op het moment dat het de varkenshouder past en in een strikt geborgde omgeving op internet. Het avondje uit is dan de welkome toegift. Ons eerste FarmFocus-cluster opereert al succesvol op deze wijze vanaf januari.

Eén interessegebied of moderne studieclub

De clusters zijn geheel kosteloos door onze 300 gebruikers op te zetten en naar hun eigen wensen in te richten. Dat kan op één specifiek interessegebied als voer en afzet, het kan ook een moderne studieclub of ketenintegratie zijn. Uiteraard kunnen gebruikers uit het bedrijfsleven eveneens clusters starten en eigen toelatingscriteria hanteren.
Vanzelf gaat het echter nog lang niet. Regie en discipline zijn lastig. Waar de meeste fysieke bijeenkomsten uitblinken in vrijheid blijheid is dat digitaal aanvankelijk niet anders. Stap voor stap komen we echter vooruit en leren we veel van elkaar.

Stuur informatie door

Om niet telkens opnieuw het wiel te hoeven uitvinden, roep ik bedrijfsleven en organisaties op actuele documentatie naar ons door te sturen. Dat kunnen nieuwsbrieven zijn, knipselkranten, grondstoffenprijzen, begrotingsmodellen, et cetera. We kunnen die informatie anoniem verwerken, met logo en op naam kan ook. FarmFocus sluist het dan door naar de relevante besloten clusterportalen. Zo spreidt de aangeboden infrastructuur zich snel uit over de gehele varkenssector.

Trein komt op stoom

Samen kennis delen, samenwerken blijkt welhaast moeilijker dan de stap van 20 naar 30 biggen of van twee naar drie stallen. Het rendement door samenwerking is echter groot, zo niet groter dan productieverhoging. Ik zie duidelijk dat de trein op stoom komt.
Meld u aan als deelnemer en krijg toegang tot één of meerdere clusters naar keuze en tot de showroombijeenkomsten. Dit aanbod geldt ook voor bestaande studieclubs en integraties. De regie ligt bij de deelnemende varkenshouders.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.