Redactieblog

8 reacties

Overwaardering van koppelgrootte

Op mijn vorige blog kreeg ik veel commentaar. Daarom een vervolg. Want er blijft een 'maar' als het gaat over de biggenmarkt.

Veel varkenshouders, ik vermoed zeugenhouders die nog een relatief goede biggenprijs beuren, reageerden verontwaardigd op mijn blog Biggen voor het uitzoeken. ‘Als simpele redacteur ontbreekt het aan visie en kennis’, stelt een aantal mensen in hun reactie. Ik moet zeggen dat het mij niet verbaast dat tussen de 30 reacties een aantal boze zitten. Overigens ben ik er niet op uit mensen tegen mij in het harnas te jagen. Het is evenmin het geval dat ik er voorvechter van ben alle vaste koppelingen tussen fokker en mester los te laten, als de biggenmarkt daar, om welke reden dan ook, aanleiding toe geeft. Als dat zo wordt opgevat, heb ik het onjuist opgeschreven. Diergezondheid is belangrijk en wordt almaar belangrijker op termijn. Voor zover vaste koppelingen bijdragen aan diergezondheid is het goed daaraan vast te houden.

Dure big is geld niet waard

Niettemin blijft er een grote ‘maar’ als het gaat over de biggenmarkt: de prijs wordt voornamelijk bepaald door de koppelgrootte en niet door de bigkwaliteit. Het gevolg is dat vleesvarkenshouders in veel gevallen flink dokken voor hun biggen, maar de meerprijs bij hen niet tot uiting komt in een beter saldo. Mijn collega Guus ten Hove schreef vorig jaar over dit onderwerp. De conclusie van zijn artikel was: hoe duurder de big, hoe lager de voerwinst. Hij baseerde zich daarbij op Agrovision-cijfers. Uit het artikel blijkt ondubbelzinnig dat elke euro die meer wordt betaald voor een big direct ten koste gaat van de voerwinst. Zo ligt de voerwinst op bedrijven die in 2009 om en nabij €50 betaalden voor een big liefst €10 lager dan op bedrijven die €43 tot €45 betaalden. Met dure biggen draait het niet per definitie beter in de stal en ze brengen net zo min meer op bij de slachterij.

Alertheid gevraagd van mester

Uit het voorgaande blijkt dat het onverstandig is klakkeloos biggen op te leggen van een vermeerderaar zonder kritisch naar de prijs te kijken. Iedere ondernemer moet het op zijn eigen bedrijf financieel recht houden. Vleesvarkenshouders beuren allemaal ongeveer dezelfde prijs voor hun varkens en betalen een gelijke voerprijs. Op welk vlak kunnen ze dan zich wél onderscheiden? Juist, de biggenprijs. Op handelsvlak is daarom nog wel wat te winnen. Dat is ook wat de NVV continu verkondigt in het jaarlijkse prijsonderzoek.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  x

  Natuurlijk hadden we wel een reaktie terug verwacht. Gelukkig dat de vaste koppeling niet overboord wordt gegooid.
  Verder is dit gewoon een goed verhaal

 • no-profile-image

  knor

  Verhaal klopt voor 100%.
  De handelaar pakt zijn marge sinds een paar jaar op de biggen, bij de vlv wordt dat steeds moeilijker.
  Het is werkelijk onvoorstelbaar wat sommige fokkers denken te kunnen maken. Zonder enige vorm van overleg stoppen met een circo enting terwijl de mester er wel voor betaald. Gelukkig is dit een kleine minderheid maar die schreeuwen wel het hardst op dit forum

 • no-profile-image

  mester

  Prima blog Kees,
  Dat artikel "dure big is geld niet waard"is een goed onderbouwd artikel en drukt menig varkenshouder op de feiten.Helaas gaat het zeer matige rendement in de varkens de laatste jaren ten koste van fokker of ,al wat langer ,de mester die zwaar negatief zit.
  Het vertrouwen in de mesterij is weg en dat merkt de vermeerdering nu pijnlijk.
  Iedereen wil stabiel goede prijzen,maar varkens houden is net als de rest van de economie:keihard. De tweede bakker in het dorp is een concurrent en geen collega;zo is het en niet anders. Minder varkens betere prijzen...

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Dan nog maar wat verder bezuinigen bij de biggen. Alle entingen eraf scheelt alvast een paar euro per big. Daar vandaag maar vast eens mee begonnen.

 • no-profile-image

  john

  ja, en het goedkoopste voer erin wat maar te vinden is.. verkeerde spier/ spek diktes komen er over 6 maanden pas uit.. maar misschien heb je dan nog wel varkens maar je buurman die het wel netjes doet niet meer..

 • no-profile-image

  w beulink

  goede biggen verdiennen een eerlijke prijs maar dan ook zowel in jan als in mei als in jan de laatste biggen een top prijs op brengen gaan alle biggen in de vaste koppeling mee om hoog dan moeten ze ook zo in mei afgerekent worden als de export niet loopt en de losse koppels onder de notering weg gaan moeten alle biggen hier voor verhandelt worden

 • no-profile-image

  kees je moet je

  kees er zitten weldegelijk nog groote verschillen in voerprijs en nog meer in voederconversie en zo zijn er ook groote verschillen in opbrengst prijzen van slachtvarkens een pitrain brengt altijd meer op als big en euros meer als slachtvarken
  kees je ben niet eerlijk ben je bang of wordt je betaatl door de groote jongen en misbruik je de varkens boer om tegen elkaar uittespelen waar echt geen marge meer zit als blikzemaflijder om de grootte jongen met grootte marge buitenschot tehouden

 • no-profile-image

  Kees, ga eens op vakantie

  Ik citeer: 'Vleesvarkenshouders beuren allemaal ongeveer dezelfde prijs voor hun varkens en betalen een gelijke voerprijs. Op welk vlak kunnen ze dan zich wél onderscheiden? Juist, de biggenprijs'. Indien je niet meer verstand van varkens houden hebt zoek dan aub ander werk, en val de goede ondernemers niet lastig met deze lulkoek...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.