Boerenblog

721 x bekeken 9 reacties

Op een gezonde toekomst

Vandaag ben ik jarig: 45. Privé en buiten is het zonnig, zakelijk is het in varkensland noodweer. Een terugblik en een vooruitblik op bedrijfszaken.

In 1988 nam ik het ouderlijk bedrijf over met 200 zeugen. Dit gedeelte is nu volledig in gebruik als showroom. In 1989 startten we met groepshuisvesting, in 1992 met SPF, in 1996 met fokkerij, brijvoedering, emissiearme stallen en mestverwerking. Bijzonder dat dit vandaag nog steeds actuele thema’s zijn.
Groepshuisvesting vanaf de eerste week na insemineren is voor ons het beste uitgepakt en rendeert goed. Wel zijn we tussentijds overgestapt van boxen met uitloop naar voerstations. Het individueel kunnen voeren werpt zijn vruchten af. Met 1.050 kilo voer en 28 biggen zijn de zeugenvoerkosten ook vandaag onder de €10 per big te houden.

Mestverwerking

Het volledige bedrijf is klaar voor 2013, al valt deze last zwaar. De spoelgoten van 1996 functioneren prima, de latere putsystemen met schuine wanden en riolering nog beter en bovendien kennen deze nauwelijks onderhoud. De biologische luchtwassers van de laatste jaren wassen naar behoren, kennen weinig onderhoud, maar zijn enorme stroomvreters. Luchtwassers zijn daardoor per definitie niet duurzaam. De mestverwerking is gestaakt. Indikken en indrogen werkten wel, maar het financiële plaatje was niet rond te zetten. Mest blijft een hoofdthema, de kosten rijzen met honderdduizenden euro’s per jaar de pan uit.

Voerkosten

Leverde brijvoedering aanvankelijk 30 procent voordeel in voerkosten op, nu is dat voordeel sterk gereduceerd. Als boeren hebben we uit gemakzucht de regie uit handen gegeven en daarmee het kostenvoordeel.
Toch blijft het nog steeds interessant en willen we het niet missen. Met vernieuwde boereninitiatieven keert ook het voordeel weer terug. Afgelopen zomer heb ik de voerkennis flink opgevijzeld. De uitdaging is om een varken in tijden met torenhoge voerkosten voor minder dan 80 cent per kilo vlees te voeren, inclusief zeugen- en biggenvoer. Dat betekent dat er op speenvoeders na geen rantsoenen boven de €25 per 100 kilo ingezet mogen worden.

Gezondheid

SPF werd bij ons in 1992 een fiasco, dat kwam omdat er nog geen entstof tegen PRRS was. Dat is hetzelfde als met blote handen tegen een goed bewapend leger vechten. Vandaag is er nog veel ruis op de lijn omtrent gezondheid. SPF-fokdieren komen uit stallen waar totaal niet geënt wordt tegen ziekten als PRRS, Mycoplasma en APP. Dat is de enige garantie die hout snijdt.
Fokkerij blijft voor ons als kleine speler uitdagend, maar ook lastig. Boeren belijden vaak hun voorkeur voor concurrentiebehoud, maar handelen daar niet naar. Gelukkig zien we dat de blijvers gaan rekenen en dan past Hypor al snel in het totaalplaatje.

Afzetconcepten

Wat wellicht als eerste genoemd moet worden is de afzet. Op dit gebied maak ik mij echter weinig illusies. We produceerden in ruim twintig jaar tot vier maal toe beren en stopten dus drie keer. Vandaag leveren we de beren in een welzijnsconcept van Tesco.
Alle concepten strelen meer het ego dan de portemonnee. Van het eerste kun je niet leven. De nuchterheid gebiedt te zeggen dat denken in concepten, imago, welzijn en milieu moet, maar dat de overlevingskansen als varkenshouder bepaald worden aan de kostenzijde. Naar buiten toe is het goed om idealen te prediken, naar binnen toe moet het totaalplaatje kloppen.

Stevige borrel

Waar ik bij de start in 1988 nog 30.000 collega’s had, zijn er binnenkort nog 1.000 over. Deze zullen hopelijk puur van het varkens houden kunnen leven. Een collega, die jaarlijks een miljoen euro aan subsidie opstrijkt met een relatief kleine mestvergister, wist te vertellen dat hij niet van de varkens hoefde te leven. Dat geldt ook voor velen die uitgekocht zijn of die andere lucratieve handel drijven. Dat mag echter nooit tot standaard verheven worden en zeker niet tot jaloezie leiden. Vanavond drinken we een stevige borrel op een gezonde toekomst, allereerst voor het welzijn van gezin en omgeving, vervolgens voor onze mooie varkenshouderij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elly Michiels-Fleuren

  Ten eerste proficiat ! en een goed artikel.

 • no-profile-image

  Jan

  Johnny proficiat!!

 • no-profile-image

  Ellie

  Hoi Johnny, Gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er maar een fijne dag van! Heb net je artikel gelezen...een eerlijk en oprecht verhaal wat veel overeenkomsten met ons eigen bedrijf heeft...........

 • no-profile-image

  Ben

  Mooi artikel, overgenomen van www.farmfocus.nl hetgeen afgelopen maandag al geplaatst en per gratis wekelijkse nieuwsbrief verspreid is.

 • no-profile-image

  Boer Achterhoek

  Met de hypor vorig jaar 25 biggen nu met T20 30 biggen, met de zelfde hoeveelheid arbeid.

  Hier hoef ik niet veel aan te rekenen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waarom dan anoniem reageren Boer Achterhoek? Johnny gefeliciteerd.

 • no-profile-image

  Bernard

  Ach Jeroen, boer Achterhoek is vast een gefrustreerde zielepoot.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  k'Ben wel wat laat Johnny, toch van Harte Gefeliciteerd met uw 45e verjaardag!!!... Bovendien gezonheid en geluk toegewenst. Hoe de voedselmarkt zich zal ontwikkelen is op dit moment nog een open vraag (?). De aanhouder zal winnen denk ik (?). Groeten.

 • no-profile-image

  henk grootens

  Johny, nog gefeliciteerd. Ik lees nog altijd met interesse je weblogs. Maar je stekt nu ook weer de kop in het zand. In 1988 leverde je met pijn en moeite 4000 biggen. Nu zou je, als je niet had uitgebreid maar de stal wel had aangepast 5600 biggen leveren. Dat is omgerekend in kilo varkensvlees meer dan 140 ton! In de afgelopen 23 jaar is door de overheid eenmaal afgeroomd maar uitbreiding met grondgebonde rechten maakten deze afroming weer teniet. Door handel in varkensrechten is het aantal varkenshouders misschien wel versneld gedaald maar het aantal varkens niet. Neem daarbij het feit dat in Europees verband het aantal varkensvleeseters is gedaald dan verbaas ik mij er helemaal niet over dat varkensvlees niet duurder wil worden.
  Graag je mening.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.