Redactieblog

692 x bekeken 24 reacties

Lichtpuntjes in het duister

De sector kraakt in zijn voegen, veel bedrijven vallen om. Desondanks zijn er voor wie het wil zien ook opbeurende dingen te aanschouwen.

De varkenshouderij verkeert midden in een crisis. Veel ondernemers kunnen het financieel niet meer bolwerken. Daar komt nog bij dat de sector de publieke opinie tegen heeft. Al met al geen leuke, en zeker geen makkelijke tijd om varkenshouder te zijn.
Met somberen schiet niemand wat op. Gelukkig loop ik in mijn werk ook nog regelmatig tegen zaken aan die positief verrassen, die energie geven. Zo was ik vorige week vrijdag te gast bij Stefan Hanselman. Hij houdt een halfuur rijden over de grens, in het Duitse Hopsten, 500 zeugen. Hanselman is (pas) 22 jaar oud. Hij pacht van een Duitser die zich toelegt op energieproductie middels vergisting.

Prestatie

Hanselman zit bijna twee jaar in Duitsland. Hij heeft ook opstartproblemen gekend. Een voor hem onbekende stal. Allemaal eersteworps zeugen op stal. Nu, bijna twee jaar later heeft de jonge varkenshouder de zaak lekker aan het draaien. Hij speent 29 biggen per zeug op jaarbasis.
Hanselman is een gedreven vakman, maar tegelijk een vakman die weet waar hij over praat. Hij is zich bewust dat aan de biggen niets mag mankeren en tegelijk de kostprijs scherp moet zijn. Hij produceert speenbiggen. Zijn kostprijs zit momenteel op €26 per stuk, zonder entingen.

Basis voor bedrijfsvoering

Begin dit jaar sprak ik DLV’er Franklin Josten. Hij stelt dat het gros van de varkenshouders zijn kostprijs niet kent. Ongelofelijk. Tegelijk vermoed ik dat Josten gelijk heeft. Vraag een varkenshouder maar eens naar zijn actuele kostprijs. De kans is groot dat het stil blijft.
Volgens mij is het onmogelijk een bedrijf op te bouwen zonder de kostprijs te kennen. Hoewel pas 22, begrijpt Hanselman wel het nut om op kostprijs te sturen. Daar kunnen nogal wat oudere varkenshouders iets van leren. Volgende week verschijnt de reportage van Hanselman en zijn bedrijf in Boerderij. Het is volgens mij de moeite waard om te zien en lezen hoe deze piepjonge varkenshouder, ondanks de crisis, zich niet gek laat maken en zijn eigen koers blijft varen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ruud Heinemans

  Ik vind uw bericht zeer slecht, en wel om de volgende rede: Om een kostprijs van 26 Euro te hebbeb is onmogelijk in deze tijd. De totale voerkosten per big op een bedrijf die zijn zaakjes in orde heeft, liggen +/- op 26 Euro per big. De rest is waarschijnlijk gratis

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Ik hoop dat Boerderij de opbouw van de kostprijs volgende week ook publiceert, dan kunnen we zien hoe Stefan zijn kostprijs heeft berekend. De kostprijs word op vele manieren uitgerekend en als Stefan speenbiggen produceert en niets telt voor z'n arbeid en de vervanginskosten in zijn opstartjaar telt en voor z'n geld wat hij in de levende have en voorraden heeft gestoken zou die € 26,= nog wel eens kunnen kloppen: Voer € 10,=; Energie €2,00; Dierenarts € 2,50; KI € 1,=; Onderhoud € 1,=; Alg.kosten € 2,=; Vervanging € 3,50; Arbeid € 2,=; blijft over voor huur € 2,= Maar daar blijft Stefan geen boer mee!! Kortom ik ben bang dat Ruud Heinemans gelijk heeft en Kees van Dooren zijn werk n iet goed heeft gedaan en vergeten is door te vragen. Als hij dat wel had gedaan was hij er achter gekomen dat onze Stefan zijn kostprijs helmaal niet kent.

 • no-profile-image

  Komkommernieuws

  Biggenvoerkosten van 12 euro hoeft niet geteld te worden (speenbiggen), maar dan nog kan het nooit voor 26 euro. Kees kan toch de kostprijs berekeningen van ABAB en LEI ook zo opvragen. Als je zaken als arbeid niet gaat meetellen (wat zeker in dit geval gebeurt) heeft Kees zelf ook een kostprijs van 0 euro. Vraag of hij daar ook voor werken wil? Sensatie zitten we niet op te wachten.

 • no-profile-image

  Jonge ondernemer

  Dit is waarschijnlijk zijn kritische opbrengstprijs en niet zijn kostprijs. Daarin zitten ook reserveringen, vermogensvergoeding en ondernemersvergoeding etc. Van €26,- kom je wel een jaartje rond, maar dan houdt het ook op. Dld heeft allicht wel een lagere kostprijs als Nld. zonder rechten en mestafzetkosten.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Kees wel realisties blijven,voor economisch advies naar de DLV. Topper in creatief boekhouden. Snel schaalvergroten naar 1000zeugen en dit positieve plaatje bij de bank laten zien.Heeft in Nederland al jaren helaas zo gewerkt geen arbeidsvergoeding etc.Daarom zijn ook geen problemen.Het zal de verkoopprijs van de biggen op het moment wel zijn.Blijven dromen doe de lamp maar uit Kees.groeten van een Kostprijstopper.

 • no-profile-image

  biggenfokker

  Hoe belachelijk kun je het maken dit komt wel weer overal te staan kostprijs van 26 € en alle andere varkenshouders maar denken wat doe ik fout, ik het kostprijs van 46 zonder entingen, de groeten weer een reden om boerderij op te zeggen!!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Het zou ook wel triest zijn wanneer je op je 22 ste al depressief zou zijn. Ikzelf liep toen ik 22 was ook de hele dag fluitend rond. Wat weet je op die leeftijd van het werkelijke leven? Niks dus.Maar de meeste varkensboeren zijn 25 jaar later wel murw gebeukt, neem dat maar van mij aan.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Ik fluit op mijn vijftigste niet minder dan op mijn twintigste. Als dat anders was geweest, was ik allang met varkens gestopt. Het is je eigen keuze immers.

 • no-profile-image

  x

  Zijn kostprijs is misschien wel 26 Euro, maar als dit zijn opbrengstprijs is, dan is hij na 5 jaar echt geen boer meer. Gerrit, die eigen keuze is het bij velen allang niet meer, er is gewoon geen weg terug.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Stoppen is altijd een keuze. Al kom je er door in de schuldsanering, er gloort een toekomst. Verhongeren doe je hier niet in NL. Vraag dat maar na aan de 400.000 werklozen en de 1 miljoen arbeidsongeschikten.

 • no-profile-image

  Goed

  Wel goed lezen mensen, dit gaat om de kostprijs voor speenbiggen, dus daar komen nog minimaal 18 euro's aan opfokkosten bij als je wilt vergelijken met de kostprijs voor 25 kg biggen.

 • no-profile-image

  Boer

  Gerrit , Drenthe. Ik zal op mijn vijftigste ook af en toe nog wel eens fluiten, maar dat is alleen als er eens een mooie vrouw langskomt, echt niet meer voor de varkens, of het moet zijn wanneer ik verschrikt naar de rekeningen kijk.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  jullie weten het niet en jullie rekenen niet ik zit zelf ook in duitsland ,ongeveer 15km verder ik ken stefan niet wat hij zegt is wel degelijk mogelijk hij bedoeld de kritieke opbrengst prijs voor een big van 3 weken oud. arbeid wel degelijk inbegrepen alleen geen reservering of reparaties investering en afschrijving hij bedoeld de pacht voer veearts energie ki strooisel en andere dier benodigheden. als stefan zijn zaakjes goed voor elkaar heeft kan dit wel degelijk,ik vindt het alleen niet slim om het verder te vertellen petje af stefan ga zo verder

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Ik stoor me hier ook verschrikkelijk aan voor hoe weinig we ze wel kunnen maken, bavaria zegt toch ook niet voor de prijs van leidingwater en een beetje meer kunnen we bier maken. Van hun hoor je nooit wat de kritieke kostprijs is!!! Hier moeten we vanaf dat iedereen rond ons weet wat we nodig hebben om net aan de gang te blijven.

 • no-profile-image

  Brabantsduitserke

  biggenfokker uit brabant jij hebt het begrepen al die ratten die van ons meevreten bank voerleverancier etc hoeven niks te weten ze moeten leveren voor wat wij willen nu wordt het andersom zij gaan de regie dan bepalen er wordt nog steeds verdient aan een varken alleen niet meer door de boer dit is ons eigen schuld door te veel naar adviseurs te luisteren de ene verkoopt stalinrichting de andere voer hebben ook weer connecties met de bank,makelaar,architekt ,financieel adviseur,voerleverancier,etc noem ze maar op. en het melken is begonnen. is de koe droog gaat men naar de volgende. de boer is niks verplicht.de keuzes maak je zelf je krijgt je adviesen echt niet omdat ze je aardig vinden ze willen alleen maar melken.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Eerst brengen we (teveel) geld naar onze leveranciers. Vervolgens gaan we op de blote knieën schooieren of ze ons willen sponsoren voor goede doelen, imagoprojecten, enz. En dan wel netjes dank u wel zeggen. Hoe diep kun je zinken?

 • no-profile-image

  Schuld groeit nog

  Er komen nog min 13 euro kosten bij om een big 25 kg te krijgen. En ik ken mijn kostprijs wel alleen beur ik hem nergens en als de mester van hem kees zijn advies heeft op gevolgt om vaste relatie onder druk te zetten, beurt hij nou zijn kostprijs ook niet

 • no-profile-image

  Han

  Brabantsduitserke , duitsland Je hebt gelijk dat de ene verkoper nog mooier praat dan de andere en daar komt bij dat zij de >oplossingen< hebben voor de problemen, die de politiek in samenwerking met de >wetenschap< de boer aanpraat. Nu zijn we zover, dat er niets meer te halen is bij een zeer grote groepen varkensboeren, >25 % zal het eind van 2011 vermoedelijk niet halen als ondernemer. Dus halen we als handel het goedkope vlees uit landen waar alle aangeprate problemen niet bestaan en laten hier de varkenssector met de brokken zitten.

 • no-profile-image

  JONGE TROTSE VARKENSBOER

  Waarom wordt er niet een keer geschreven: varkenshouder benodigt mindens 55 euro voor een goede big en 1,80 voor een goede kg vlees. Hier in duitsland staan ook genoeg borden langs de weg van 40 cent faires milchpreis. Waarom altijd dit geneuzel over wie er voor zo weinig mogelijk kan produceren! Ook al is de boerderij vrij om te schrijven wat men wil, ik vind dit ten op zichte van de lezer absoluut niet handig gedaan!

 • no-profile-image

  Maarten

  Geachte medeveehouders. De boerderijredacteuren zijn wel sterk in dit soort verhalen te schrijven. Een kostprijsreportage en de gehele retail weet voor hoeveel de rest zou moeten leveren. Ik las een reactie van het bouwen van 2 grote zeugenstallen, deze varkenshouders hebben een veel lagere kostprijs (wat ik niet kan begrijpen met dergelijke investeering) of een veel hogere opbrengstprijs. Waarom, zoveel betere toekomstige vleesvarkens? Ook wordt algedurig de antibioticage-/verbruik beschreven en zou naar beneden moeten in NL (en EU). In reportages van elders oa China, Rusland etc, is geregistreerd gebruik helemaal niet aan de orde. Ik vraag mij dus af moet de NL veehouderij wel helemaal dit gebruik volledig registreren en zichzelf vastleggen. De politiek hakt het boerenhoofd er wel af maar kijkt nooit verder naar zichzelf. Ik heb hier in W-Oekraine nu 4 jaar ervaring, humaan medicijngebruik is praktisch zonder fysieke controle, van alles is vrij verkrijgbaar bij de apotheek op de hoek. Booming bussines hier. Ook voor bestrijdings en diergeneesmiddelen geldt dat het betrekkelijk gemakkelijk te verkrijgen is zonder officiele ver-/gebruikersregistratie.

 • no-profile-image

  guillaume

  Het is wel duidelijk als de ontwikkelingen die zich doorzetten in Europa dit soort praktijken toegepast zullen gaan worden.Vooral op de grotere bedrijven met grote populatie's er sterk hygienische bedrijfsvoering met sterke nadruk op fok en mesteigenschappen dieren die als maar meer produceren(steeds gevoeliger). Het gevaar loert op zowel bacterieel en virussen die kort bij de mens(muteren)staan(B.v ESBL in ziekenhuizen).Als er grote financieele commerciele belangen de overhand gaan krijgen in zulke bedrijven wordt er bij (milde) uitbraken snel de doofpot(antibiotica's/entingen wv. door het entingen vele ziekten het ziektebeeld vertroebelt) gebruikt.Ook het verplaatsen van fysieke aanwezig diermateriaal wat door fokkerij organisaties(uit grote populaties) wordt gedaan van verschillende continenten is een gevaar voor dierziekten globalisering(b.v Amerikaanse stam Prrs,cq europese stam)Men is hier in Nederland als sector wel mee bezig maar wie garandeerd met een nog te verse ervaring(onbetrouwbaar) in grote populatie's op de nieuwe wijze(antibioticumvrij) dat de consument kan vertrouwen met zo'n goedkope vleeskostprijs op een gezond stuk echt vlees.Het ontstaan van grote dichte deur bedrijven op de manier zoals nu de sanering c.q opschaling plaats vindt z.o.g. marktwerking geeft geen vertrouwen in een gezond natuurlijk stukje vlees(vooral de wijze waarop kleintjes wegpesten uit de markt) Heb ervaring ook in een grote veehouderijen maar overtuigen kunnen ze mij nog steeds niet.Mooie show(uiterlijk)en theorieen.Maar met zo'n financiele druk ligt fraude op de loer net als in Rusland en soms heeft de ondernemer het niet in de gaten maar periferie wel(betaalde adviseurs).De "Boerderij" is wel erg voor de schaalvergroting en is niet erg neutraal meer.Journelastiek schrijven de boeren onderhand inhoudelijk(reactie)en meer bij de werkelijkheid.Je moet ook wel met beide voeten in de sector staan(ook fysiek) om te snappen en voelen wat er in de varkenshouderij gaande is(treft geen blaam).De commercieele periferie doet er alles aan om de (vuilig)waarheid te verbloemen en gebruiken eerst de varkensboeren en nu de journalisten.Gelukkig kijk ik daar wel doorheen als ervaringsdeskundige.Maar ieder is vrij om te schrijven wat hij wil,toch.Het zal wel informatief bedoeld zijn.

 • no-profile-image

  Jaap

  Als ik de berichten hierzo lees is het niet onverstandig om onze technische en financiele cijfers NIET meer zomaar mee te geven aan voermannen, agrovision, enz. De bedrijfsvergelijking moet exclusief worden voor degene die meedoen aan de inzending. en mogen deze niet verder openbaar maken of publiceren. Graag reactie. Als de ongeveer 450 inzenders van de agrovision vergelijking hier voor voelen. graag allen even contacten met deventer om dit te regelen. Ook vind ik het van de zotte dat je niet alleen technisch zonder financieel kan zenden, of uit een back-up kunt halen, of een back-up over een bepaalde periode kunt maken.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  EENS,@Jaap.Dat doe ik al 4 jaar niet meer en de bank vraagt er ook niet meer om en de voerfabriek ook niet omdat je niet meer meetelt maar ik ben er nog... steeds.Dit geeft aan dat je dat volk buiten de deur moet houden betreft cijfers want dan plukken ze je nog meer ten gunste van de megabedrijven.Maak je eigen rekensom zelf bij boeren onderling zie ik onverklaarbare verschillen.Factuur erbij en niet anders.Creatief rekenen kan ik zelf ook wel.De basis van samenwerking onderling van boeren.Meestal worden delen van cijfers ook na de bedrijfsvergelijking gepubliceerd aan derden b.v. in de boerderij etc.Dit zou toch zeker niet mogen en je betaald er ook nog voor.Foei

 • no-profile-image

  Gerard

  Jaap, heel simpel, Agrovision is eigendom van voerleveranciers. Er zijn al varkenshouders zat die hun informatie besloten delen op internet en daar tienduizenden euro's mee verdienen.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.