250 x bekeken

Voorzichtig opereren

agd.media
Het risico bestaat dat de boodschap als een boemerang terugkomt. Varkens KI Nederland-directeur Jan Sallevelt meldt dat de financiële nood de varkenshouders soms zo ver is gestegen, dat zij drachtige zeugen afvoeren naar de slachterij.

De slachterij is het natuurlijk eindstation in het leven van een varken. Ook voor zeugen, maar nog niet als zij in productie zijn, en zeker niet als zij biggen dragen. Het doet de rechtgeaarde varkenshouder verschrikkelijke pijn om deze dieren af te voeren.

De melding van Sallevelt is helder. Ingewijden weten wat het betekent. Er zit geen rek meer in de portemonnee. Alles is beter dan de dieren niet meer te kunnen voeren.

Nog los van de juridische vraag; mag je drachtige dieren slachten? Ja, onder voorwaarden! Is dat begrip er ook bij de burger? Deze kijkt vooral naar de ethische aspecten, en reageert daarin emotioneel. Dierenorganisaties zijn heel bedreven om dit sentiment te voeden.

De varkenshouders zijn erbij gebaat dat hun penibele situatie aandacht krijgt. Zij zitten in de mangel van prijzen, welzijns- en milieuregels. De burger die de karbonade op de barbecue legt, moet weten dat het lapje vlees er niet vanzelf komt. Het vergt voorzichtig opereren om die boodschap op tafel te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.