Boerenblog

25 reacties

Pigport 3: efficiënt en diervriendelijk

Na alle hectiek zijn we er even een paar dagen tussenuit geweest. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan: in Zuid-Duitsland bekeken we een interessante varkensstal.

De Pigport 3 is meer dan een aantrekkelijke naam. Het is een lagekosten-vleesvarkensstal met buitenuitloop. Wij waren vooral geïnteresseerd in deze varkensstal omdat we werken aan een onderscheidende vleesvarkensstal voor ons lupinevarken. Naast een lekkere smaak van het vlees moeten ook de varkens het extra naar de zin hebben. De Pigport 3 trok ons vooral vanwege de buitenuitloop.

Welzijn en efficiëntie

Rudolf Wiedmann van het proefbedrijf in Boxberg is al meer dan 30 jaar bezig om een nieuwe dierhouderij te ontwikkelen waar dierenwelzijn en een efficiënte praktische varkenshouderij samenkomen. En inderdaad je kon zien dat over de Pigport 3 was nagedacht. Wat mij echt aansprak, was het simpele deurtje dat de verbinding vormt tussen binnen en buiten. In de biologische varkenshouderij heb je van die plastic flappen voor het gat naar buiten. Naar mijn zin toch altijd nog een bron voor tocht in de stal. Wiedmann heeft een heel simpel deurtje met plint en gasveer ontworpen, dat de stal wel redelijk goed afsluit. Zo krijg je een goed binnenklimaat en houd je buiten ook buiten.
In drie dagen leren de biggen om het deurtje te bedienen. Na die tijd kunnen de varkens het deurtje openen en van binnen naar buiten gaan en andersom. Innoveren kan ook heel simpel zijn.

Mestkruis

Ook zag ik het mestkruis terug; een van de zaken uit Varkens in Comfort Class. Ook de scheiding van de functiegebieden is duidelijk aanwezig in de Pigport 3. Al met al waren we best heel enthousiast over wat we gezien hebben. Er is wel één probleem, namelijk de ammoniakuitstoot. Daar hebben deze Duitse varkenshouders nog nooit van gehoord. Voor dat probleem moeten wij in Nederland echter wel een oplossing zoeken.
Al met al hebben we weer een paar ideeën opgedaan voor onze nieuwe dartelstal voor de lupinevarkens. Over het concept gaan we ons in de zomer verder buigen.

Boek Pigport 123

Als je meer wilt weten, lees dan het boek Pigport 123 van Rudolf Wiedmann. Een praktisch boek.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Annechien, ik loop nog niet zo lang mee in de varkenshouderij, wat mag een mestkruis zijn? Groeten uit West-Oekraine

 • no-profile-image

  varkens

  Een paar opmerkingen annechien,
  Ten eerste bij ons in de biovarkenshouderij bestaan die deurtjes ook al heel lang, maar is voor iedere ondernemer een eigen keus, daarnaast spreken wij hier niet over een beddenstal, maar een kistenstal en dit principe kun je ook bij de biovarkenshouderij in nederland vinden...weinig nieuws dus onder de zon

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Ik heb een vraag over de lupine varkens.
  In 2008 werd in Nederland 12 ha lupine verbouwd, waarvan 4 ha voor mijn broers kippen. De gegevens van recentere jaren heb ik niet maar het lijkt mij dat de opbrengst niet genoeg is voor meer dan 1000 varkens. Is het idee van de lupine varkens gekomen vanuit de vraag van consumenten of retailers? Of is het een eigen idee?

 • no-profile-image

  Han

  Is ammoniak uitstoot niet te ondervangen door stro in de stal te gooien en dit te laten composteren? Ik heb eens een varkenstal bezocht waar na iedere ronde de gecomposteerde mest en stro werd verwijderd. Hier was totaal geen ammoniak te ruiken. Het enige wat je rook was de enigzinds muffe geur van compost. De lucht was zo schoon, dat deze varkenshoudster bloemen binnen voor de ramen had staan

 • no-profile-image

  guillaume

  Misschien is Ammoniak bij deze stal is te ondervangen door iets te krimpen in de vleesvarkens(toe te passen bij renovatie bestaande stal,vaak onbruikbaar, nu wel) en in combinatie met de balansbal in de kelder.En een beetje voerspoor.

 • no-profile-image

  zeugenhouder

  Ik zou bang zijn dat de varkens snel verbranden als ze buiten zijn bij felle zon, of valt dat mee ? Het combineren van emissiebeperking en welzijn blijft bij elk stalsysteem een lastige horde.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Deze stal doet me denken aan de biggenveranda van begin tachtiger jaren. Omdat de uitloop op het noorden zat en overdekt was hoefden we nooit rond met zonnebrandolie @Someren. De hokken in mijn stallen zien er in grote lijnen hetzelfde uit. Diep en smal, voorin een hellende betonvloer en tegen de muur het rooster. Bij mij staat er een brijbak in de hokafscheiding op de betonvloer net voor het rooster. Zo beland er geen mest of urine in de voerbak. Als de slaap, eet en mestruimte duidelijk gescheiden is geeft dat veel rust in de stal en blijven de hokken schoon. Ammoniakuitstoot. Daar hebben deze varkenshouders nog nooit van gehoord. Voor dat probleem moeten wij in nederland echter wel een oplossing zoeken. Dat geeft me nou niet echt de indruk dat er vanuit LTO hard gewerkt wordt om aan de ammoniakwaanzin een eind te maken.

 • no-profile-image

  ad

  ik vind dat het de bio schaad.
  een kleine boer schaad.
  de boeren willen veel en goedkoop produceren.
  ik hoop dat ze bij lekker dier en bij skal.
  en bij varkens in nood met aantallen komen. dus bio-varkens bedrijven mogen niet groter worden dan 200 zeug gesloten. geld ook voor anderen. 15000 bio-legkippen, en 45 bio-melk koeien.
  je hebt als boer een goed boterham.
  en laat die zogenaamde ondernemers maar kilo knallers produceren. en handen af van de biologische houderij. helaas heeft de lto al alles in beheer. dus ook de macht over de biologische sector.
  die gebruiken ze alleen maar, en goeien het daarna gewoon weg.

 • no-profile-image

  Luna

  Ad dat linkse groene mensen niet konden rekenen stond al vast. Help je even mee?

  45 koeien * 7.000 liter(doe ik niet slecht)= *0.45= en haal daar de kosten nog eens voor af, sat een real bedrag voor een ondernemer die een vermogen van miljoenen in een bedrijf hebben en wat is er minder biologisch aan een bedrijf die aan alle eisen voldoet?

 • no-profile-image

  Blij man

  De grootste varkenshouder produceert nu in zijn eentje al meer dan het gehele NL biologische segment bij elkaar. Ook biologisch zal grootschalig opgepakt worden, wel over de grens waar meer ruimte is en goedkope arbeid. Die in Nederland kunnen dan nog dienen als pretpark/kinderboerderij. Iedereen blij.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Even een paar antwoorden. Een mestkruis, is een hoe waar varkens kunnen mesten. In dit geval een extra schotje in het hok.
  Over het deurtje. Ik zie veel van die plastic flappen op de bedrijven. Dat tocht. Dus ik vond het deurtje zoals dat hier gemaakt was een hele verbetering.
  Mijn lupinevarken was een eerste experiment. Wij werken er verder aan dit concept. Ook de teelt in NL moet nog ontwikkeld worden. Er liggen proeven in de Veenkolonien. Nu 4 ha. En volgend jaar meer.
  De ammoniakuitstoot zou met een mestband uit Kempfarm gereduceerd kunnen worden.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  De mestkruis is een hoek, waar de varkens kunnen mesten. De K was weggevallen in mijn vorige tekst.

 • no-profile-image

  harm

  Ik hoef maar naar hilvarenbeek te rijden en dan zie ik al zo'n stal. niets nieuws.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  pj lomm weet jij niet hoe duur de varkens zijn in china en rusland? Alleen voor de afzet die ze hebben krijgen ze net genoeg aangevoerd dus zijn ze nog niet genoodzaakt om een hogere prijs te geven

 • no-profile-image

  Luna

  Varkens doen het erg goed in Rusland.
  Wij hebben 7.500 zeugen plus bijbehorende vlees varkens en verdienstelijk.
  Ruimte genoeg, personeel genoeg en geen maffe politieke instanties,die van alles verzinnen om het "milieu"

 • no-profile-image

  guillaume

  Mooi systeem als je grond genoeg hebt,Annechien kan dit dus met haar gezin aanpakken onderpand genoeg.Dit onderschrijft misschien de visie van LTO=grondgebonden.Melkvee+varkenshouderij gg

 • no-profile-image

  boereke

  Annechien ik wens je heel veel succes met je nieuwe stal ,alleen zorg dat er geen verplichtegingen bijkomen zoals de comfortclasstal deze is niet geschikt om concurerend 12 miljoen varkens in nl te houden

 • no-profile-image

  kraanvogel

  Annechien,
  Ik heb vandaag uit bezorgheid over de situatie, twee reactie geplaatst op twee artikelen op AGD. Onder de naam watersnip en deze naam. Het gaat over de artikelen over het niet afwentelen van de schulden door stoppers op de blijvers en het artikel over 10% minder afzet van gelten door topigs. Wil je die eens lezen en daar op reageren?

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Kraanvogel. Ik heb een blog gemaakt over de markt. Ik verwacht dat die morgen of overmorgen wel op de boerderijsite zal verschijnen. Overal wordt over de markt gesproken. Het is lastig om overal alle berichten weg te plukken. Zet de vraag maar als reactie onder mijn blog. Dan zal ik antwoorden.
  Op dit moment is het zo dat er niet alleen kleine varkenshouders stoppen, maar dat ook grote zeugenhouders van 500-800 zeugen stoppen.

 • no-profile-image

  Alternatieven?

  Er zijn nog alternatieven voor vlees, en gezond, dat is wat de mens nodig heeft veel groenvoer net als de koetjes in de wei!
  Plantaardige eiwitten dat is de toekomst, daar kun je over denken, toch?
  Stallen zijn dan niet meer nodig, gelukkig!

 • no-profile-image

  Luna

  Ineke de wild had eens een een webblog geschreven op AGD>alternatieven> weet je wat de eindscore was van haar onzin verhaal, dat ze plat op haar snuit ging,doordat ze waarheid(feiten) niet kon weerleggen door feiten, alleen door haar dromen.

 • no-profile-image

  Intense

  Megastallen zijn NOOIT diervriendelijk en natuurvriendelijk.

 • no-profile-image

  Woopie

  Intensa heeft het weer niet begrepen, haal die kop eens uit het zand.

 • no-profile-image

  Woopie

  Ja Woepie poept door, Stop, dierenleed, nog even en het is voorbij!!
  Poep je mee,?

 • no-profile-image

  Woopie

  Welk dierenleed? Waar Nederlanders agrarische sector goed op zijn dieren past?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.