Boerenblog

634 x bekeken 2 reacties

Inslag

De bliksem sloeg hier deze week in en richtte flinke schade aan. Door snel handelen is het grootste leed geleden.

Terwijl ik voor LTO en NVV dinsdagavond in Lunteren een presentatie hield, trok het noodweer daar rond half tien voorbij. Een treffende kwinkslag naar het onstuimige klimaat in de varkenshouderij was snel gemaakt. Een uur later bericht van het thuisfront, één blikseminslag had talloze digitale functies platgelegd. Gelukkig hebben we altijd kundige medewerkers in de buurt en zij konden snel vaststellen dat de ventilatie nog goed functioneerde. Na een dag met piektemperaturen van 33 graden was dat al een hele geruststelling.

Acute schade

Bij thuiskomst eerst de acute schade opgenomen, de brijvoercomputer lag eruit alsook de telefoon. Alarmmeldingen worden dan ook niet meer doorgestuurd. Het voeren kregen we pas de andere dag weer op gang. Gelukkig zit de installateur in de buurt en beschikt deze over flinke voorraden en kundige monteurs. De inslag is vooral binnengekomen via het digitale spoor. Telefooncentrale, routers en hubs allen defect evenals meerdere computers, printers en randapparatuur. Op het netspanningspoor was weinig loos.

Telefoonmelding onvoldoende

De frequentieregelaars hebben niet geleden, op andere momenten begeven deze het nog wel eens. Alle centrale luchtkanalen hebben we met minimaal 2 frequentieregelaars uitgevoerd, elk op gescheiden spanningsgroepen. Ervaring heeft geleerd dat 1 regelaar op meerdere afdelingen veel te link is, het is allemaal apparatuur die ooit terminaal wordt. We maken een extra alarmlus over alle frequentieregelaars in het bedrijf, wanneer er één uitvalt gaat de sirene. Enkel telefoonmelding is onvoldoende, zo is maar weer gebleken.

Juiste mensen

Op het bedrijf is de rust weer gekeerd. Door snel handelen en goede mensen op de juiste plekken is twee dagen genoeg om de boel weer op de rit te krijgen. De link naar het onstuimige klimaat in de sector blijft staan. Het is een drama wat onze mooie varkenshouderij overkomt. Waar zijn de juiste mensen, waar het snelle handelen en wanneer komt hier de boel nog weer eens op de rit?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jopie snel

  Als de verzekering de schade dekt gooide ik de frequentieregelaars er toch uit soms blijken ze na een half jaar toch stuk te zijn en dan is de verzekering niet thuis,eigen ervaring.

 • no-profile-image

  Henk Rutten

  Zo blijkt maar weer dat ook de digitale wegen voor inslag beveiligd moeten worden.
  Het een en ander is vrij simpel uit te voeren maar wordt vaak vergeten.meestal hoeft dit geen honderden euro's te kosten en ben je vrij goed beschermd.
  Let wel tegen een echte inslag is niets bestand.

Of registreer je om te kunnen reageren.