Redactieblog

4 reacties

Ga snel samenwerken

Met een collectief valt nog veel winst te boeken. Waar wachten varkenshouders dan nog op?

Een van de leuke dingen aan mijn werk is dat ik dagelijks andere mensen spreek en me telkens verdiep in andere onderwerpen. Deze laatste week voor mijn vakantie heb ik een artikel afgerond over samenwerken. Op welke terreinen biedt samenwerking gewin en hoe pak je het aan? Op die vragen komt een antwoord. Dinsdag 12 juli verschijnt het artikel in Boerderij.

Het gaat niet om kwantiteit

Eén ding verraste me: succesvolle samenwerking begint met het delen van kennis en het bundelen van elkaars sterke punten. Het begint niet met gezamenlijk in- en verkopen. Een collectief dat dit goed begrijpt is de Varketing Group. Deze vijf Limburgse varkenshouders doen van alles samen: meedenken met de stalbouw bij een collega, bespreken van problemen in de stal, economische cijfers vergelijken, kennis delen et cetera.

Varkenshouders die serieus samenwerken hebben amper nog adviseurs nodig. Het levert bijvoorbeeld veel op als ondernemers van elkaar weten hoe ze in- en verkopen en welke tactiek zij daarbij hanteren. Bij de biggenverkoop, om maar eens wat te noemen, zijn referenties onmisbaar. De handelaar kent de markt per definitie beter dan een varkenshouder. In dit geval versterkt samenwerking de onderhandelingspositie van de boer.
Als na een aantal jaren een hechte groep is gevormd, dient het moment zich aan om desgewenst de in- en verkoop te gaan clusteren. Dat levert natuurlijk weer extra geld op, maar het samen overleggen blijft het cement vormen tussen de clusterdeelnemers.

Waar is het wachten op?

Samenwerken is nog lang geen gemeengoed onder varkenshouders. Ik ben ervan overtuigd dat het veel kan opleveren. Dan is het van een afstandje bekeken toch onbegrijpelijk dat varkenshouders niet massaal samenwerken. De acties van varkenshouders begin dit jaar bij slachterijen en supermarkten zijn begrijpelijk als de marges al jaren onder druk staan. Niettemin lijkt het mij zinvoller en meer voldoening geven om de beschikbare tijd te besteden aan het opzetten van een collectief. Daarbij is de kans reëler dat de deelnemers successen boeken dan bij actie voeren. Daarmee blijft vaak alles hetzelfde.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Rendement door samenwerking, komt me bekend voor....

 • no-profile-image

  T Boonen

  Goede club varkenshouders. ze doen veel goeds voor de sector. Zij snappen dat marketing werkt. Ga zo door.

 • no-profile-image

  Boer

  Niks mis met samenwerking. Maar of dit de marge aanzienlijk verhoogd vraag ik me af. Dit blijft toch een zaak van vraag en aanbod. Word er wel een beetje flauw dat samenwerking de laatste tijd als de oplossing voor de varkenshouderij zou zijn. Volgens mij kan samenwerking in de melkveehouderij en akkerbouw (vooral mechanisatie) nog meer voordelen opleveren in verhouding met de varkenshouderiij.

 • no-profile-image

  Frans

  Samenwerking heeft het bedrijfsleven in de varkenshouderij buitengewoon veel profijt gebracht. Volop overleg met elkaar, ondertussen de varkenshouder laten denken dat er concurrentie en zelfstandig ondernemerschap voor hem is. Ik vind het buitengewoon knap.

Of registreer je om te kunnen reageren.