Boerenblog

1 reactie

GGD op stalbezoek

Stoppen met preventieve antibioticatoepassingen vraagt veel tijd en kost aanvankelijk resultaat. Tijd die we echter niet lang meer krijgen van de overheid.

Op uitnodiging van de NVV kregen we de directie van GGD Nederland op bezoek. Na een eerste kennismaking traden we in de varkensshowroom toe tot elkaars belevingswerelden. Ondanks alle moderne communicatiemiddelen en vergaderstructuren bleken die mijlenver uit elkaar te liggen. Directeur Laurent de Vries beschouwde landbouw in zijn algemeenheid als een gesloten bolwerk, waar buitenstaanders niet welkom zijn. Wyno Zwanenburg wist gelukkig perfect uit de doeken te doen wat er op gezondheidsgebied allemaal aan monitoring plaatsvindt binnen een landelijke databank. Dat was voor de GGD een meevaller, de dienst wil hier graag bij betrokken worden. Voor ons was het een schokeffect dat ook de laagste dagdosering in de beleving van de gezondheidsdienst nog altijd te hoog is. De Vries betrok de 'eenvoudige' stelling dat we naar nul doses moeten. Tijd dus voor een stalbezoek.

Progressie met probiotica

Eind vorig jaar zijn wij begonnen met probiotica in de stallen. Het stak me dat we tot dan toe wekelijks als een soort verzekering naar pulsmedicaties grepen. Daarnaast was er nog de rotzooi als inweek- en ontsmettingsmiddelen en allerlei troep die we aan het drinkwater toevoegden. Gelukkig zijn we daar nu al langere tijd volledig van af. Preventief antibiotica toevoegen is eveneens
verleden tijd en we beperken ons nu tot curatief handelen op
trog- en dierniveau.

Tevreden zijn we nog lang niet. Het kost gewoon tijd en je levert in op groei en welvaart onder de biggen. Toch zien we duidelijk progressie en de aanhouder wint. We doen al jaren mee in de MRSA-monitoring van de gezondheidsdienst. Aanvankelijk zaten we bij het ondereind, momenteel schoren we met meerdere volledig MRSA-negatieve uitslagen als beste.

Nader tot elkaar

Het stalbezoek met Zwanenburg, De Vries en zijn adviseur, de heer Doosje, pakte goed uit. We bestudeerden de hokkaarten met de individuele behandelingen met antibiotica en bekeken de betreffende dieren als zijnde een patiënt. De Vries en Doosje zijn arts en verpleegkundige van opleiding, wij toonden ons dat ook. En juist dat bracht ons in dezelfde belevingswereld. Er ontstond veel begrip voor de verzorgers die de dieren nauwlettend in de gaten houden en behandelen indien nodig. Dat een kuur vervolgens geregistreerd afgerond wordt, verdiende hun lof. Fokkerijselectie op dieren die bovengemiddelde aandacht en zorg vragen, resulterend in standaard na spenen afvoeren, was nieuw voor hen. De stal en de varkens brachten ons nader tot elkaar, met wel de dringende bevestiging dat het met de standaard preventieve antibioticabehandelingen afgelopen moet zijn.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jelle Doosje

    GGD Nederland constateert inderdaad dat er koplopers zijn en gemotiveerde veehouders die snelle antibiotica reductie realiseren. Dit is een goede zaak, maar er moet echt vaart gemaakt worden met de reductiedoelen, ook in de pluimveesector. Daar gaat het veel te traag. De ketenbenadering in deze sector is veel gecompliceerder dan in de varkenssector. De ervaringen uit het innovatienetwerk, dat met subsidie van EL&I wordt gesteund, moeten zo snel mogelijk worden gedeeld binnen de sector. Met eenvoudige hygienemaatregelen en professionele coaching kan binnen een half jaar al reductie van 50% antibiotica worden gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.