Boerenblog

19 reacties

Duurzame relaties of alles loslaten

Internetshoppen rukt op, ook in de varkenshouderij. Het hoge peil van Varkenshouderij Nederland BV wordt ermee onderuit geschoffeld en kosten worden grof doorberekend.

De laatste jaren kwamen en gingen groepen varkenshouders die collectief inkochten. Internetshoppen gaat dat binnenkort overnemen. Ik heb inmiddels al meerdere demonstraties gezien van online optimaliseringprogramma’s voor zowel mengvoer- als brijvoerrantsoenen. De opzet ervan is dat de varkenshouder zelf zijn samenstelling maakt, eventueel met hulp van onafhankelijke adviseurs. Vervolgens gaat hij met dit recept naar de bunker die dit voer het goedkoopst kan leveren.
Een ander kant-en-klaar programma gaat als webshop nog een stap verder. Na optimalisatie kunnen gelijk de besteldatum, silonummers en zelfs de betaling online ingevuld worden. Aan de andere kant van de lijn hebben meerdere voerleveranciers hun grondstoffen op waarde gezet, alsook kosten voor mengen, persen en transport. De goedkoopste wordt telkens opnieuw automatisch geselecteerd en levert de vracht af.

Afscheid duurzame relaties

Bovenstaande is geen sciencefiction en gaat zeker een doelgroep varkenshouders bereiken. Deze groep neemt afscheid van alle duurzame relaties, inclusief advies, research, collectieve belangen en meer. Naam- en vormloze grijze bunkers met enkele procescontrollers zijn voldoende. Zoals ze met voer handelen, zullen ze dat ook met andere bedrijfsmiddelen gaan doen.
Praktijkvoorbeelden die ik eveneens meegemaakt heb zijn groepjes varkenshouders die samen tot een receptuur komen en deze telkens voor drie maanden laten offreren door een tiental voerleveranciers. Ze zien verschillen tot 15 procent tussen de duurste en goedkoopste, maar wensen geen ruchtbaarheid. Deze initiatieven leveren alleen maar geld op wanneer de groep niet al te groot is.

Zelf liever bestendige relaties

Persoonlijk hou ik van bestendige duurzame relaties. Overstappen van voer, handel, dierenarts en genetica doe ik gemiddeld maar eens per tien jaar. FarmFocus richt zich dan ook op duurzaamheid, echter wel met een veel hogere mate van efficiëntie dan vandaag het geval is. Rendement door samenwerking met als doel een gezonde varkenshouderij in vooral financieel opzicht. Ook dat kost de helft aan varkenshouders, adviseurs, bedrijfsbezoeken, telefoontjes, fax- en mailverkeer.
Voor de andere helft is echter toekomst, het is maar waar je voor kiest. Heel grote varkensbedrijven met tienduizenden varkens redden zich prima zelf, maar dat zijn er maar een paar. Het grootste deel van de blijvers, zowel varkenshouders als bedrijfsleven, zal elkaar moeten zoeken en vinden.

Masterplan Gezonde Varkenshouderij NL

Het bedrijfsleven ziet met lede ogen de aanstormende internetshops aan, opgezet trouwens door wederom het bedrijfsleven zelf. Het gaat ten koste van bedrijfscultuur, onderzoeksfaciliteiten en innovaties. Veel varkenshouders zijn er evenmin blij mee. Het hoge peil van Varkenshouderij Nederland BV wordt onderuit geschoffeld en kosten worden grof doorberekend.
Waarom dan niet collectief voor de FarmFocus-gedachte kiezen? Ik wil zwart op wit garanderen dat het de totale sector nooit meer gaat kosten dan wat vandaag tien adviseurs kosten. Wachten we een verdere uitholling van de sector af of ondernemen we collectief actie en komen we tot een Masterplan Gezonde Varkenshouderij NL? Mensen met visie en belangenbehartigers nodig ik uit, ook in vakantietijd. Beter laat dan nooit!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Johnny. Van varkens weet ik weinig of niets af, maar ben bereid mee te denken aan een nieuwe structuur zo jij die schertst in je blog.

 • no-profile-image

  boerke

  mooi verhaal jhonny, alleen jammer dat de voersector als ik met farmfocus mee wil doen 1200 euro/ jaar/ klant moet betalen. over zuinig zijn met geld gesproken!, ik wil me graag aanmelden bij farmfocus maar niet voor dat geld!

 • no-profile-image

  Jos

  Op zich heeft het de toekomst mits er nog op verzoek v.d. klant grondstoffen worden onderzocht en je ook met de voerleverancier letterlijk in de keuken mag kijken wanneer het hou uitkomt. Ik zou graag voor u meedoen en voor minder dan 1200 euro per jaar!

 • no-profile-image

  boerke

  jos, bedoel je mij daar mee, en hoe wou je dat dan doen?

 • no-profile-image

  Doorsnee boer

  Zelfs voor een klein boerke zal 1200 euro per jaar niet veel meer zijn dan 10 cent per 100 kilo voer. Als doorsnee boer krijg ik nu voor allerhande flauwekul 150 cent korting per 100 kilo van mijn voerleverancier. Klanten-trouw-korting, tijdige-bestel-korting, bulk-korting, automatische-betaling-korting, enz. Dan krijg ik ook nog 12x de voeradviseur per jaar x enkele honderden euro's. Betaal ik mee aan zwarte crossen en boerenzuipfeesten van honderdduizenden euro's en beurzen van miljoenen euro's. Prachtig wat mijn voerleverancier allemaal "voor niks"voor mij doet. Schop vooral een collega boer die de nek uitsteekt keihard onderuit.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Als bedrijfsleven snap ik ook niet waarom boeren niks samen lijken te kunnen en elkaar niks gunnen. Zowel Wyno als Annechien willen graag hun voorzitterschap stoppen, maar opvolgers zijn er niet. Wanneer Wyno morgen wat anders gaat doen, knapt de NVV uit elkaar, zeker voor Zuid Nederland waar dan geen enkel DB lid meer zit. ZLTO/VION/Rendac/Topigs dan gelukkig, boeren kennelijk ook gelukkig. Wanneer je elkaar graag onderuit trapt, geef dan de sleutels ook maar volledig aan het bedrijfsleven. Verwacht echter niet dat die jou de euro's komen brengen. We denken net zoveel aan ons zelf als dat een varkenshouder dat doet.

 • no-profile-image

  boerke

  als mijn voerfabriek, waar ik al voer koop zonder poespas, laat zeggen 50 klanten heeft die met farmfocus meedoen, moet die 60.000 euro/jaar overboeken op de rekening van johnny, sorry, hoe graag ik met farmfocus mee zou willen doen, dit kan niet de bedoeling zijn van kostenreductie. als ik bv 500 euro/ jaar zelf zou moeten betalen, en iedereen met wie ik zaken doe mag zijn informatie inbrenegen en ophalen op mijn portaal heeft johonny morgen een zeer tevreden klant erbij

 • no-profile-image

  Janssen

  In het artikel lees ik dat Farmfocus de garantie wil geven dat FarmFocus de hele varkenshouderij NL nooit meer gaat kosten dan de kosten van 10 adviseurs. Vandaag gaan er dagelijks nog zo'n 500 op pad langs de varkenshouders. Halveren zou ik zeggen en de garantie zwart op wit afdwingen. Winst 250 tegenover de kosten van 10. Bovendien weer regie in boerenhanden, wat willen we nu eigenlijk en waar blijven LTO en NVV?

 • no-profile-image

  boerke

  wat kost een vertegenwoordiger 70.000? oke incl auto 80.000 dat is dus 800.000 jaar. als alle klanten van agrifirm mee doen is de rekening al betaald! 500 euro/ boer is meer als genoeg. dan is het de taak van de ondernener om dat geld bij de voerboer, en andere weer terug te krijgen. ik heb gelijk, maar tussen gelijk hebben en krijgen zit een groot verschil!

 • no-profile-image

  Janssen

  Waarom krijgen we deze 8 ton niet bij elkaar? Eén dag beurs kost al meer en straks hebben we er nog weer 6 dagen binnen 2 weken. Lopen we weer alle standhouders te bedanken dat ze er 6 miljoen euro tegenaan gooien (sigaar uit eigen doos). Boerke, je krijgt van mij gelijk, regel je het ook nog even dan?

 • no-profile-image

  Han

  Adviseur. Dat er geen opvolgers zijn te vinden voor de zitttende bestuurders, heeft volgens mij niets te maken met niets voor elkaar over hebben. Zou het zo kunnen zijn, dat de werkdruk op de bedrijven te hoog is om naast je bedrijf nog iets te doen voor de gemeenschap? Zou de politiek het dan weer gelukt zijn om de verdeel en heers tactiek toe te passen. Ik denk dat één van de grote uitdagingen van de landbouw in de toekomst is; "Hoe vinden we capable vakgenoten om ons te vertegenwoordigen". Iedere boer heeft immers zijn handen vol om zijn bedrijf in de rate race te houden.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Ik had het over het voorzitterschap, wordt zowel bij LTO als NVV heel goed betaald. Voor het geld kun je vlot 2 medewerkers fulltime aanstellen. Werkdruk zal dus niet het argument zijn.

 • no-profile-image

  Han

  @Adviseur. Dat je als je eenmaal op die stoel zit goed betaald wordt, maar je bent jaren onderweg om er te komen. Het is net als in de sport, jaren amateur zijn en tijd en geld investeren om dan ten lange leste de vruchten te plukken. Voor deze aanloop jaren heeft een beginnende jonge ondernemer geen tijd meer vanwege het (te) lage inkomen wat de meesten hebben. Hier komt bij dat de meeste jonge boeren doeners zijn en geen kletsers. Wil je beroepsvoozitters uit het politieke milieu halen, die weing of niets van doen hebben met de praktijk, dan blijven we in de huidige impasse zitten ben ik bang. De besturen worden dan een soort van bureaucratisch gebeuren en dat is nou net waar de landbouw van verlost moet worden.

 • no-profile-image

  Patrick

  Als Belg volg ik de Nederlandse fratsen nu al enkele jaren via deze site.
  Eigenlijk kan ik de reactie van Han onderstrepen maar wat mij opvalt als ik de marktberichten er even bijneem dat is dat de MV in Belgie en Frankrijk duurder zijn. Wel ik stel vast dat al die organisaties ook deze zoals rondom blogger JH die jullie kennen en de luxeuistralingen van voerbedrijven enz op vandaag ook niet tot veel positieve extra's heeft geleid topz van bv Belgie . Wij in Belgie kennen al die dure luxe niet de tijd dat opleggers mee vaten bier in rij stonden aan te schuiven tijdens Landbouwsalon of verdelingslandbouwaan aan de standen van de voerbedrijven is al verre achterwege.
  En zo zijn er nog een waslijst vervlogen luxetijden. Ik stel vast dat al die luxe die jullie uitzonderlijk in Nederland kennen er op heden enkel en alleen heeft geleid tot de negatieve siutatie waar jullie nu voor staan. Meer niet

 • no-profile-image

  derks

  we kunnen niet allemaal op het met vlijt opgebouwde vermogen van onze ouders leven. Hoe staat het met de wilde dames in Boedapest?

 • no-profile-image

  Patrick

  Akkerbouwende Hollanders ,Varkens en Hongarije , het zal nooit samen gaan mee de Belgen aldaar , blijkens is men nu al bezig de varkens-service in Belgie te gaan uitproberen. Ik denk ook wel dat de teller bij de Nederlandse ambassade hoger staat mbt landgenoten die zo wild zijn geworden van de wijven van plezier (dat ze er hun pas bij losgehupt hebben ), dan bij de Belgische ambassade in Bdp. En voorts de boer die ploegde voort en gezien ik dat al 9 jaar doe zullen de risters wel van mijn kapitaal betaald zijn geworden.... .

 • no-profile-image

  pieter

  Mijn vrouw koopt tegenwoordig veel euroshopper dingen bij de appie hein, vroeger gind ze naar de Lidl/Aldi. Appie heeft nu hetzelfde probleem, lage prijs goede kwaliteit maar wel een dure winkel die eigenlijk niets toevoegt. Het is mooi zo'n winkel, maar het eten uit de Lidl/Aldi smaakt net zo goed. Da's ook het grote probleem van de poppekast die er allemaal om de landbouw heen hangt. Het kan veel eenvoudiger (en dus goedkoper).

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Het moet allemaal goedkoper . Welke boer koopt er voer van een vertegenwoordiger die in een oude versleten auto langskomt . Het bedrijf moet iets uitstralen . Zo niet vertrouwt men het niet en denkt met een slecht bedrijf te maken te hebben . Verder kunnen we allemaal zeggen dat de voorlichter niet meer hoeft te komen . Maar soms zijn er zaken die op een bedrijf spelen die niet meteen zijn gevonden en opgelost . Het is de vraag of een ingehuurde zelf betaalde adviseur op lange termijn goedkoper is . Deze is namelijk ook commercieel en zal zelf zo adviseren dat hij er ook niet slechter van wordt . Als hij voorstelt om meer bezoeken per jaar te doen is de vraag van wie wordt er beter van hij of de boer of beide . Ik denk dat de kennis belangrijker zijn dan de kosten . Een goede adviseur mag meer kosten dan een minder goede . Als een boer van veevoederbedrijf verandert is het meestal zo dat hem de adviseur beter aanspreekt . Dit door kennis of probleem wat hij opgelost heeft wat een ander niet kon . Men koopt nu eigenlijk een pakket bij zijn voerleverancier in de vorm van voer ,service en voorlichting .Bij kopen via internet zal men ervan uit moeten gaan dat de opstelling van deze bedrijven anders en harder zal worden . Men zal minder soepel zijn met bestel termijnen en als de bulkwagen niet meteen kan lossen omdat er van alles in de weg staat zal deze tijd ook betaald moeten worden en zo zal er meer veranderen wat nu soms soepel gehanteerd wordt . Want wie goedkoop wil inkopen zal zelf ook mee moeten werken om de kosten zo laag mogelijk te houden . Want van een trouwe binding is dan geen sprake meer , want de volgende keer levert weer iemand anders als die goedkoper is .Volgens mij is er nog een lange weg te gaan voor dat het zo ver is . Ik denk dat we eerst naar een systeem moeten van het voer zo dicht mogelijk bij bedrijf maken . Het is te gek dat de een met mengvoer naar het noorden rijd en de aan met mengvoer naar het zuiden . We moeten naar verkoop maatschappijen die voer onder hun naam verkopen en in de buurt waar ze het verkopen laten maken . Zij kunnen dan voer met of zonder voorlichting verkopen en zijn niet afhankelijk van een fabriek . Verder zullen ze wel moeten hameren op kwaliteit , want geen omzet betekent voor hen geen inkomen . Boeren kunnen zelf in een groep ook zulke verkoop maatschappijen oprichten als ze dat willen . Maar men zal er dan voor moeten waken dat er dan weer geen kosten verslindend apparaat ontstaat .

 • no-profile-image

  Jos

  @doorsnee boer zeeland
  Hallo,
  ik zou graag willen weten wat uw voerconversie afgelopen jaar was en / of uw kilo's biggenvoer per big en groei per big; in combinatie met uw gegevens is er nog heel wat te halen m.i.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.