Boerenblog

436 x bekeken 3 reacties

Zo kan het ook

Positieve reclame maken voor de sector: het kan heel groot, maar ook heel klein. Beiden kunnen succesvol zijn. Een goed imago begint bij jezelf.

Vlak voor Pinksteren fietste de varkenshouderij meer dan een half miljoen euro bij elkaar voor het goede doel: onderzoek naar kanker. Een groot succes! Herman Houweling, de geestelijk vader van deze actie, zou heel tevreden zijn! Daarbij was het niet alleen voor de fietsers die de Alpe d’Huez beklommen een onvergetelijke dag. De hele sector is erbij gebaat. De ‘varkens-zijn-cool’-T-shirts maakten de varkenshouderij herkenbaar. Doordat het Productschap Vee en Vlees bijdraagt in de kosten, gaan de sponsorbijdragen ook echt voor honderd procent naar het goede doel. En dat is positieve PR. Ik heb grote bewondering voor allen die zich ingezet hebben voor deze fantastische actie. Dank!

Laat politici je bedrijf zien

De burgemeester van onze gemeente bezocht samen met de wethouder ons bedrijf. Na afloop zette de burgemeester het volgende berichtje op twitter: “Was erg leuk om jullie mooie bedrijf te bekijken en te genieten van jullie enthousiasme! #zokanhetook!” Misschien een ideetje voor de komende maanden; organiseer ook eens een werkbezoek in uw gemeente. Een goed imago begint bij jezelf.

Op het punt van toekomst en imago proberen we ook verder te komen met ons project Varkansen. Samen met Han Swinkels, onze nieuwe programmaleider, heb ik ons programma aangescherpt. Ons doel is om goede ideeën en ontwerpen die we al hebben ontwikkeld naar de praktijk te brengen. Nieuwe praktijkexperimenten en aansprekende voorbeelden van ‘varkensstallen van de toekomst’. Ook de verdere uitrol en implementatie van Comfort Class hoort hierbij. Vele activiteiten die we hebben uitgezet passen in dit kader. Ik denk dan aan het ontwerptraject: het Nieuwe Veehouden. Dat is een wedstrijd voor de megamooie varkensstal, de SBIR-trajecten varkenspension en het Starplus-concept. Binnen niet al te lange tijd moeten we toch een kijkje kunnen nemen in een ‘stal van de toekomst’.

Positie in de keten moet beter

Samen met mijn collega van glastuinbouw had ik een intensief gesprek over de mededingingswetgeving met onderzoekers van bureau SEO economisch onderzoek. Dit bureau maakt een advies voor staatssecretaris Bleker. Hoe zit het nu met de positie van de varkenshouder en de glastuinder in de keten? Duurzame productie kunnen we niet doorberekenen in de opbrengstprijzen. De aanpassingen voor 2013 voor welzijn en emissie worden niet door de consument betaald. Ze staan in de wet en daarmee horen ze tot het basispakket. Niks doorberekenen. In hoeverre mogen er afspraken gemaakt worden tussen partijen, zonder dat de mededingingswaakhond een grote boete oplegt? Hoe voorkom je invallen door de NMA zoals dat bij paprikatelers een paar jaar terug gebeurde? Nog steeds levert het eigenlijk meer vragen dan antwoorden en oplossingen op. Wij worstelen verder door dit moeilijke en complexe dossier. Door met LTO hiervoor op veel plekken steeds maar weer aandacht te vragen, komen we misschien een stapje verder.

Zo kan het ook met voedsel

Onlangs sprak ik met de voedselgroep. Dit is een groep mensen die geïnteresseerd zijn in eten. Ze nemen initiatieven om acties en programma’s op te zetten gericht op duurzaam eten. Dit doen ze vaak op een informele wijze. Hun doel is ook dat de boer meer verdient, een soort fair trade voor boeren. Gezond eten en duurzaamheid voor omgeving en dier staan centraal in wat er gebeurt. Het beestje moet nog een naam krijgen.

Tot slot was er de jaarbijeenkomst van de Pigture Group. Een mooie bijeenkomst, waar veel varkenshouders kwamen. Pigture ontwikkelt zicht tot een mooie coöperatie, waar de mensen die het doen centraal staan. Martin Bijl verstaat de kunst ons product aan de man te brengen. Hij legt de link tussen onze varkens en de mensen die erachter staan en het moeten doen. Zo kan het ook!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Beste Annechien, Ik vraag me af of je jezelf ook afvraagt waarom er steeds minder reacties op je stukjes komen. Ik denk dat de varkenshouders een antwoord van de LTO willen horen hoe de nijpende situatie verbetert kan worden. Dat bereik je niet met het stellen van vragen. Maar door aan te geven hoe het beter kan. Zolang je meehelpt de boeren te laten fungeren als slaven van het groot kapitaal zullen de problemen alleen maar groter worden.
  Karl Marx krijgt misschien nog wel gelijk. Het kapitalistische systeem is eindig.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Hendrik jouw conclusie klopt. Het sociaal kapiltalisme in Europa is mede door toedoen van Lubbers én Balkenende vervangen door het Amerikaans extreem kapitalisme. Dat is goed voor een paar procent van de bevolking, maar slecht voor 95% van de bevolking of zelfs meer. In Nederland hebben de grote nationale én internationale bedrijven fiscale voordelen verkregen ten koste van de fiscale voordelen van de kleine ondernemer. OOK is in de landbouw de weg gekozen van zoals dat heet: liberalisatie. Dat betekent in simpele woorden: Boeren produceer maar voor de wereldmarktprijs. De inkopers van de supermarkten openen een website, waarop vermeld staat wat en hoeveel zijn nodig hebben. U schrijft maar in. En als het tomaatje goedkoper is in British Columbia, dan ligt die met Kerst in de winkel. En als het varkensvlees uit Brazilië goedkoper is dan hier inclusief de verzendkosten dan eten we hier Braziliaans varkensvlees ongeacht alle welzijns- en milieu-eisen in Nederland. Een CO2-belasting daar heeft in de Super nog niemand van gehoord. En of de boer/tuinder, buurman hier van de super, nog zo zijn best doet hij kan niet dat geld ontvangen voor zijn inspanningen. De enige optie om dan toch nog de kost te verdienen is zijn bedrijf enorm uitbreiden om door het grote getal van het aantal dieren of vierkante meters kas, de kostprijs van zijn produkt te drukken.
  Eind conclusie: De agrarische bedrijven worden alleen maar groter en groter en groter. En zo zijn we na enkele tientallen jaren zover gekomen als bij af: De boeren zijn zo groot geworden als de grootgrondbezitter 40 jaar geleden. Terug bij af dus. De schaalvergroting heeft daarmee een politieke basis, terwijl een groot deel van het volk dat niet ziet zitten. Ook alle boeren die om financiële redenen zijn gestopt, hebben dat gedaan omdat ze geen inkomen ermee konden verdienen. Niet omdat ze geen boer wilden zijn, maar omdat de politiek hen het brood uit de mond heeft gestoten door klakkeloos mee te gaan in de economische liberalisatie. lees extreem kapitalisme. Annechien, meisje, jij doet verschrikkelijk je best. Daar is niets van te zeggen. Maar roeien tegen de stroom in daar krijg ook jij alleen maar lange armen van en grote neusgaten. Doe jij als laatste Nederlandse varkenshouder de staldeur dicht?
  Hetzelfde geldt ook voor het onderzoek en de voorlichting. Alle gelden gaan naar Wageningen. En daar komt het ene rapport na het andere uit dat economisch de schaalvergroting ondersteunt.
  De binding van de mens met het dier en de plant was ooit zo goed. Het werd omschreven als een romantische wereld. We houden het onze kinderen nog voor. Maar als ze eenmaal volwassen zijn en voor hun eigen inkomen moeten zorgen dan kunnen ze maar beter een goede baan hebben in de stad en veel verdienen. Dan kunnen ze nog de hobbyboer of -tuinder uithangen op hun dure woonboerderijtje.
  Kortom: De romantische agrarische wereld is politiek vakkundig om zeep geholpen. Het grootkapitaal gaat deze wereld in zijn macht krijgen, als het al niet zo ver is gekomen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Tja, de matrozen kijken op naar kapitein ten Have die vol enthousiasme en overgave aan het vertellen is over het nieuwe behangetje in de stuurhut, hoe de dekstoelen in plaats van in de lengte nu in de breedte van het schip geplaatst zullen worden en over de extra grote kookplaat in het kombuis waarmee de menukaart nog groter gemaakt kan worden om het de passagiers nog beter naar de zin te maken. De matrozen zijn daar best wel voor te porren maar ze vragen zich af of het niet verstandig is om eerst het enorme gat in de romp te repareren voor er begonnen wordt met behangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.