Boerenblog

7 reacties

Varkenshouders blijven vrije vogels

De vrijheid als ondernemer willen we behouden maar met vrijblijvendheid halen we de eindstreep niet.

De week van 30 mei startte met een intensieve bijenkomst met de portefeuillehouders varkenshouderij van LTO Noord. Het thema markt stond centraal. Algemene conclusie: door regulering van het aanbod krijg je meer grip op de prijs.
We discussieerden in groepjes. In mijn groepje onderschreven de deelnemers de noodzaak tot regulering van het aanbod, maar men erkende ook dat het reguleren van de markt in onze liberale EU nog heel ver weg is. Realistischer is het reguleren van het aanbod via concepten. We moeten dan wel als slachterijen en varkenshouders stoppen met elkaar te beconcurreren op prijs. Wantrouwen is er volop in de keten, hoorde ik. Als individu zijn de mogelijkheden om invloed op de prijs uit te oefenen beperkt. Goed onderhandelen is een must en samenwerking levert ook geld op. Uit de introductievraag welk dier zou je willen zijn, bleek dat veel aanwezige varkenshouders graag een vrije vogel zouden willen zijn. Dat is voor mij ook een signaal als het gaat om de haalbaarheid van aanbodsregulering.

Naar mineralenverwaarding

Een gepland algemeen overleg over mest- en volumebeleid in de Tweede Kamer is uitgesteld naar september. Staatssecretaris Bleker heeft aangekondigd dat het mestbeleid op de schop gaat. Deze zomer worden de voorbereidingen getroffen voor een robuust en helder beleid. Dat roept bij een aantal leden vragen op. Hoe zit het nu met mijn zekerheden? De waarde van de varkensrechten daalt. Hoe zit het met de financierbaarheid van mijn bedrijf? Waarschijnlijk gaan we over naar een systeem waarbij bedrijven met een mestoverschot een deel daarvan verplicht moeten gaan verwerken. Dat hoeven deze bedrijven niet zelf te doen, ze kunnen dat uitbesteden aan een mestverwerker. De overgang naar een nieuw systeem brengt altijd onzekerheden met zich mee. Ik ben me daarvan bewust.

De sporen gezamenlijk trekken

De LTO zienswijze gebaseerd op drie sporen is nog steeds actueel:
• Optimalisatie van de afzet naar akker- en tuinbouw
• Fosfaatreductie via het voerspoor
• Be- en verwerking van dierlijke mest
Deze drie sporen grijpen in elkaar en moeten uitmonden in mineralenverwaarding! Dat moet de financiële positie van onze bedrijven verbeteren. Deze week hebben we hierover opnieuw afgestemd met de NVV. Zij onderschrijft de noodzaak om nu meters te maken Wij moeten ook nadenken over de vraag onder welke condities wij onze bedrijven kunnen ontwikkelen na het tijdperk van de dierrechten. Er is nog veel te doen voor 2015. De vrijheid als ondernemer willen we behouden maar met vrijblijvendheid halen we de eindstreep niet.

Varkens zijn cool

Donderdag 9 juni is de beklimming van de Alpe d’ Hues. De varkenshouderij is hierbij prominent aanwezig. Met de ‘Varkens zijn cool’ T-shirts zijn de sectorgenoten goed herkenbaar. Mocht u de beklimming op 9 juni willen volgen via internet kijkt u dan op: http://live.opgevenisgeenoptie.nl. Bijna 550.000 euro is er bijeengebracht! Dat is super!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  "de noodzaak tot regulering van het aanbod, maar men erkende ook dat het reguleren van de markt in onze liberale EU"

  Annechien geloof jij echt dat de leiders van EU echt liberaal blijven als de varkensprijs of de prijs van eten te veel stijgt.
  Dan krijg je onrust en zoals je kan raden is onrust voor Pluchezitters niet zo plezierig, dus in de achterkamers zal er altijd gereguleerd worden en niet in het voordeel van de agrarier.

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Aneechien en Jeroen.

  Jeroen, ik ben het helemaal eens met je reactie. Maar de politiek reageert niet altijd even snel en accuraat op sterk wisselend marktaanbod en weersinvloeden. Hier in Oekraine is dat ook geval met allerlei produktie en als de politiek reageert vaak is het effect averechts.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maarten,De politiek ofwel de specialisten waar ze in Oekraine naar luisteren snappen hun eigen gebrabbel nog niet eens, laat staan dat ze iets kunnen betekenen.

 • no-profile-image

  Han

  Als Varkenshouders kiezen voor de status van "vrijevogel" zal mevr. Thieme hen niet beschermen als ze worden afgeschoten of ritueel geslacht worden. voor haar zijn beschermde voegels, dieren heilig maar vrijevogels moeten zo snel mogelijk het veld ruimen. Passen niet in de gereguleerde wereld van mvr. Thieme en haar linkse vriendjes. Moslims en Joden houden wel van vrijevogels maar niet van varkens!! Uit deze hoek voor deze vrijevogels ookal geen steun.

 • no-profile-image

  Woopie

  Vrije Vogels?
  Ja, Marianne = een Vrije Vogel, ze komt op voor Dieren.
  Die Kwats van Han huppelpup doet er gelukkig niet toe!

 • no-profile-image

  Woopie

  Woopie waarom je niet je eigen naam gebruiken=Willeke v Oorschot

 • no-profile-image

  boereke

  Wat schieten we op met het voerspoor en mestbewerking als de vee {koeien] stapel uit breidt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.