Redactieblog

9 reacties

Opmars Deense zeug

De Deense zeug verovert marktaandeel. Schakel echter niet rücksichtslos over op Deense genetica.

We zitten hier op de varkenshouderijredactie dicht bij elkaar. Het gevolg is dat je tamelijk goed weet waarmee je collega’s bezig zijn. Zo hoorde ik een van hen gisteren bellen met een aantal insiders om te vernemen in hoeverre de Deense zeug opmars maakt in Nederland.
Het blijkt dat in Nederland nu 45.000 Deense zeugen worden gehouden (Deens Landras x Large White). Dit cijfer is een schatting van meerdere kenners, die dat los van elkaar vermelden.
Het getal geeft dus een goede indruk van de werkelijkheid. Uitgaande van 950.000 zeugen in Nederland, hebben de Denen een marktaandeel van 4,5 procent. Dan mag gesteld worden dat de Deense zeug in twee jaar tijd een bescheiden, maar serieus marktaandeel heeft verworven.

De motivatie

Het zijn in het algemeen varkenshouders met gemiddeld 1.000 zeugen of meer die Deense genetica in huis halen. De ene keer doen ze dat omdat de handelaar die de biggen moet vermarkten daar erg op aandringt. In andere gevallen gaat het om gesloten bedrijven waarvan de varkenshouder verwacht met een Deense zeug betere resultaten te halen in de vleesvarkensstal.

Bezint eer ge begint

Ik wijs het niet af als een varkenshouder Deense zeugen wil. Waarom zou ik? Ik wil wel benadrukken dat aan de keuze om te veranderen van genetica een goed plan ten grondslag moet liggen. Daarmee bedoel ik dit: voor welke deelmarkt ga ik produceren en welke genetica passen daar het best bij zodat ik, en iedereen verderop in de keten het maximale rendement haalt. Want als de mester blij is met de biggen en de slachterij de varkens goed kan verwaarden, zijn die partijen ook in staat een goede prijs te betalen en er zelf ook wat aan over te houden.
Het is volgens mij onverstandig om uit onvrede over de technische of economische resultaten te veranderen van genetica. Voorop staat dat het ondernemerschap van de varkenshouder bepaalt in hoeverre een bedrijf goed draait. De invloed van de genetica op het eindresultaat moet daarin niet overschat worden. Een varkenshouder legt zelf de basis voor het succes van zijn bedrijf.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ach Kees, de een rijdt Volvo voor de veiligheid de ander een Fiat omdat er vlakbij een Fiatgarage is met goede service en weer een ander rijdt Subaru omdat die goed is in blubber en sneeuw. Iedereen probeerd dat te kopen waarmee ze het best uit de voeten denken te kunnen en ze komen met een beetje geluk allemaal van A naar B. Denen zijn niet op hun achterhoofd gevallen en hebben goed verstand van varkens. Er is niks mis met deense genetica. Ik zit me net te bedenken wat er gebeurd zou zijn met Daf personenautodivisie als je wat eerder met je goeie advies naar buiten gekomen was.

 • no-profile-image

  Karel

  Dit klinkt wel een beetje als dat rare idee van Wilders om meer Nederlandstalige muziek op de nederlandse radio te draaien. Wees toch niet zo bang voor al dat buitenlandse gedoe. Als iemand denkt er beter mee uit de voeten te kunnen moet ie het vooral proberen.

 • no-profile-image

  boereke

  Ik denk dat ze net zo hard gaan als ze nu komen kijk maar in het verleden naar vooral engelse varkens Vind het alleen jammer dat toppigs geen goede concurrenten heeft wat beetje arogant zijn ze wel .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Er zijn concurenten genoeg in de wereld Boereke. Nederland heeft een heel uniforme manier van varkens houden. Jullie hebben een standaard formule voor huisvesting voeding en genetica die redelijk werkt. Haal je andere varkens in huis kan dat problemen geven. Het kost vaak tijd om alle varriabelen aan te passen aan andere genetica. Toppigs bijvoorbeeld is hier nooit echt van de grond gekomen omdat ze niet goed genoeg presteerden. Hypor heeft hier een fokkerijgroepering gekocht om een voet in de deur te krijgen. Het aantal biggen per zeug per jaar ging omhoog maar de mestvarkens presteren minder dan voorheen en het PSS gen is ook weer aanwezig. Of dat vooruitgang te noemen is? We mogen van geluk spreken dat Hypor en topigs niet de enige opties zijn. Ik begrijp daarom niet waarom pastoor Kees zo zijn best doet om potentiele "Danbred zondaars" op het rechte pad te houden in een land waar twee fokkerijgroeperingen vrijwel een monopoly positie hebben.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  niks mis met de deense zeug ,alleen
  1 ding goed in de gaten houden ,zorg dat
  het rendement in je eigen portomonee komt
  en niet naar denemarken gaat . het gaat tenslotte om economisch resultaat en niet om
  technisch .naar mijn inziens zijn de produktie
  kosten deense genetic te hoog . dit is de wet van de afnemende meeropbrengst

 • no-profile-image

  Exporteur

  DeenxDuroc en T20xTempo gaat goed. Jammer dat je beide zeugen wel kunt dekken met Pietrain, maar dat de nakomelingen ver ondermaats zijn. Dan kom je toch bij PIC, Hypor of T40 uit.

 • no-profile-image

  guillaume

  Te dure luxe stallen en meer ruimte voor nodig.We kunnen beter minder biggen fokken(biggenoverschot) en betere slachtvarkens fokken.Wat dacht je van het oude Cofok(noor*fin) varken(minder voer) uit de genenbank te halen.Gegarandeerd minder uniforme biggen en harder van kwaliteit,eindbeer,deense duroc of pic pietrain of S lijn York.Afzet door VION gegarandeerd???

 • no-profile-image

  b.dekker

  De engelsen zijn zo gek nog niet.De euro willen ze ook niet en blijkt verstandig te zijn.
  Engelse varkens zijn zeker geschikt voor nederland maar eisen een eigen aanpak.De nederlandse york beer is afkomstig uit denemarken via engeland(Yorkshire) naar nederland gekomen.Dus toch overgenomen van de engelsen.Deze York beer behoort naar mijn mening tot de beste in de wereld.
  Deze hollandse topbeer laten kruisen met large white engelse zeugen geeft topresultaten voor vermeerdering en mesterij.Overigens het inzetten van de duroc beer is zeker geen slechte zaak gezien de hoge groeicijfers in de mesterij maar ook wat betreft de vleeskwaliteit.Overigens welke slachterij durft te zeggen welk varken het beste is.Mij is dit nooit gelukt en waarom niet.Het is toch een belang voor de nederlandse varkenshouderij.Want waar blijft de nederlandse aangroei bij de vleesvarkens.Dramatisch achter blijven.
  Biggen genoeg onder andere door de verhoging van de worpindex en toch verbetering van de genetisch vooruitgang.De groei zal ook verbeterd worden door een constante goede voersamenstelling.Waarom al die soorten de boer wordt er gek van maar het varken denk ik ook.Een varken vreet alles zegt men maar groeit niet overal van.Wat dacht u van een verteringscoefficient van de grondstoffen.Hiermede werken zal direct een hogere groei gaan geven.
  B.Dekker ex.dir.PIC Nederland.

 • no-profile-image

  Eric jansen

  Idereen in de varkenshouderij weet de geode en de minder kwaliteiten van de Deense zeug . Maar het probleem is dat het niet uiteleggen aan mensen is dat je zo een hooge uitvalin je kraamhokken hebt. En ga je die biggen erdoor krijgen wil ik de resultaten van deze biggen nog wel eens zin in de vleesvarkensstallen zien. Als jeziet dat de italiaanse vleesverwerkes geen deense genitca meer willen omdat de kwaliteit van het vlees niet goed genoeg is geeft dit wel de denken. Wat ik alleen wil zeggen levend geboren is niet als....

  Eric

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.