Boerenblog

35 reacties

Mediastorm

Maandag ontstond er een ware mediastorm na de publicatie van het artikel over de illegaal gemaakte filmpjes in 26 varkensstallen. We moesten de tegenaanval inzetten.

Maandag ontstond er een ware mediastorm na de publicatie van het artikel over de illegaal gemaakte filmpjes in 26 varkensstallen. Gelukkig had ik zondag in mijn blog al geschreven over de ongehoorde inval op onze bedrijven, maar ook - en nog meer - de wijze waarop een poging wordt gedaan om mijn goede naam door het slijk te halen. Na de eerste zet van ‘Ongehoord’ moesten we de tegenaanval inzetten. Dit konden we niet over onze kant laten gaan.

Goede journalistiek

Zondag publiceerden Boerderij.nl en Nieuwe Oogst mijn blog. Al snel had de redactie van Boerderij de filmpjes op YouTube opgespoord. Complimenten. Ik had eerst een gevoel van 'moet dat nu'? Maar al snel besefte ik dat de filmpjes toch online zouden verschijnen. Dan maar liever gekoppeld aan mijn blog. Later in de avond werden de filmpjes ineens geblokt. Blijkbaar had de actiegroep er niet op gerekend dat de filmpjes voortijdig ontdekt werden. Via twitter werd mijn blog al snel gelezen. Tot nu toe zijn er meer dan 32.000 lezers.

Welk programma?

Maandagmorgen al vroeg telefoon. Het artikel stond in het Algemeen Dagblad. Afschuw over varkensleed was de kop. De toon leek gezet. De media pakten het snel op. De cameraploegen wisselden elkaar af: RTL Nieuws, Hart van Nederland, RTV Noord. Daarnaast nog veel schrijvende pers. In de hectiek moeten er ook nog afwegingen worden gemaakt. Naar welk programma ga je? Uitgesproken EO, een reportage of naar Knevel en Van den Brink? Het werd Knevel en Van den Brink. In deze tijden is het fijn, dat onze afdeling public affairs hierbij ondersteunt. Zij zorgden ook voor een extra nieuwsbrief naar onze leden en publicaties op www.lto.nl en www.ltonoord.nl. De dag is van uur tot uur ingevuld. Er is nauwelijks tijd om even rust te nemen. Een echte mediastorm.

Stress

’s Avonds met een door de omroep geregelde taxi naar KvdB. Na zo’n hectische dag was het niet verantwoord om zelf naar Hilversum te rijden. De taxi zou rond acht uur komen en was er om kwart over acht nog niet. Stress dus. Uiteindelijk om half negen opgehaald. Net op tijd in de studio. Schminken en naar de uitzending. De uitzending is live en dus extra spannend. De redactie vroeg of ik het goed vond dat ‘Ongehoord’ ook aan tafel kwam. Nee, dat wilde ik niet. Eerst illegale beelden maken en dan wel met mij op de televisie. Dat gaat er bij mij niet in. Eerst via de voordeur: aanbellen, kijken en praten en niet andersom.

Bijval

Bijval kwam er van Dr. Frank. Hij maakte de vergelijking met zieke mensen. De reactie van Thieme prikkelde me ten top (video vanaf 07:03). Ik wil open zijn over de varkenshouderij. Wij verbergen onze dilemma’s niet. Wat me raakte was de vraag of er politiebescherming komt. Nee, die heb ik niet gevraagd. Maar ik heb wel een gevoel van onveiligheid. Vooral de onzekerheid hoe ver deze activisten zullen gaan, baart me zorgen. Ook mijn familie is hierbij betrokken. Na de uitzending kreeg ik vele mails en sms’jes ter ondersteuning. Het grootste compliment van een lid (‘Wat hebben we een geluk met jou als woordvoerder’) gaf me veel voldoening. Ook de andere kant liet zich niet onbetuigd. Variërend van schandalig tot een tweet waarin vanavond een bezoekje wordt aangekondigd. Alle uitersten zijn er.

Brief aan Opstelten

Vanuit LTO Nederland sturen we vandaag een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, waarbij we aandacht vragen voor de afhandeling van de individuele aangiften. Ook vragen we om een onderzoek naar de identiteit van de actievoerders.

Ik wil iedereen bedanken voor de steun en soms hartverwarmende (dank)woorden tijdens (en na) een hectisch dagje ‘tegenactie’ voeren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Trotse varkenshouder

  Soms kun je beter totaal niet reageren, zeker als het om criminele uitingen gaat, ben je dat ook niet aan je stand verplicht. Waarom het "nieuws" groter maken dan het is? Je klopt het enkel weer verder op. In het publieke nieuws van vandaag is morgen de vis verpakt en internetbeelden achtervolgen je over 10 jaar nog, terwijl de reacties vervaagd zijn. Juist met multimedia trek je de groep luie mensen aan, die verder niets te doen hebben, hier zit ook de doelgroep die deze onzinacties weet te verzinnen.

 • no-profile-image

  Luna

  Schandalig,
  Wat U doet is ongehoord/stiekum en crimineel, ja, ongehoord.
  We draaien het ff om.
  Deze arme weerloze dieren zo te behandelen.

 • no-profile-image

  john

  misschien toch de intensieve veehouderij opdoeken en net als obelix ons eigen wilde varken gaan vangen in het bos ... als ik geen vlees meer kan/mag eten tasten jullie mijn intrisieke waarde aan, dus het is of jagen of kweken... zeg het maar. In het bos is al 25 % van de biggetjes gesneuveld voor de 5 weken. En daarna mag het varken dagenlang op zoek naar eten en uiteindelijk nog een rondje vluchten voor de jager.. respecteer de boer nu maar eens! wij zijn ook niet gebaat bij een hoge uitval en doen er alles aan om deze te minimaliseren en in vergelijking met de vrije natuur gaat ons dat prima af.

 • no-profile-image

  Maaike

  Woopi, daar ben je weer! Heb me me al antwoord gegeven op mijn vraag onder de discussie over wakker dier? Ik zou het fijn vinden als je hier ook gewoon argumenten zou willen gebruiken in plaats van kreten, daar kan ik niets mee. Anders mag je me ook mailen als je hier niet eerlijk durft te zijn.

 • no-profile-image

  Elly Michiels-Fleuren

  Heel goed artikel, ik ben het niet eens met anderen dat het nieuws groter wordt gemaakt dan het is en daarbij de sterke zet de media eigenlijk een stapje voor te zijn door het zelf kenbaar te maken en dit duidelijk tot irritatie van de actiegroep lijkt wel.
  Het vervelende is inderdaad de nasleep en zeker als er uitingen van bedreiging bij komen. Ik hoop dat er snel weer rust komt bij de aangeslagen ondernemers en dat de actiegroepen / bedreigingen er niet ongestraft vanaf komen.
  Ongeacht wat anderen zeggen: onze sector werkt op TOP klasse en daar mogen we trots op zijn. En ja, er worden dieren ziek, er gaan dieren dood, men wil graag het dier gelijk zien aan de mens dus ook dat hoort er nu eenmaal bij en daar hoeft een ondernemer zich niet voor te schamen, zeker niet wanneer voor het dier gedaan wordt wat mogelijk is.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Elly, een beetje kort door de bocht. Je schrijft alsof er helemaal niets aan de hand is op die filmpjes. Er zijn beelden bij die absoluut niet te tolereren zijn en zolang actiegroepen die beelden kunnen vertonen ligt de bal bij de boeren. Die moeten dat voorkomen. Het overtreden van wetten, hoe slecht het je ook uitkomt, hoort bij actiegroepen. Zelfs bij veganistische anders ben je nog geen krop sla waard. Taugé is een ander verhaal.

 • no-profile-image

  karel

  Wat is er aan de hand in die filmpjes Paul?

 • no-profile-image

  boerin

  Je hebt in principe gelijk Paul. Maar je wint het nooit want wanneer deze activisten niets kunnen vinden, wordt het in scene gezet. Hier worden mensen ingehuurd om voor een smak geld dieren te mishandelen voor het oog van een camera, how low can you go.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Karel, buiten het feit dat er enkele dieren lagen die al enige tijd geleden de laatste adem uitgeblazen hadden zag je ook dieren waar aan de staart gebeten werd. Ook al langere tijd. Da's niet diervriendelijk. Buiten dat zou je in de ziekenboeg dieren in een strobed kunnen leggen. Is iets meer werk maar wel net zo aardig.

 • no-profile-image

  Jans

  Annechien, en mede-varkensboeren, boerinnen veel succes, en vooral veel steun gewenst vanaf hier. En laat zien dat je trots bent, jullie hebben tenminste respect voor leven, mens en dier!
  Maar neem wel een goede trouwe waakhond, dat vond ik wel een goed advies van Dr frank!

 • no-profile-image

  boereke

  Moest u stal niet op slot zitten? Ik zou er vooral op hammeren dat u 4 000 gezonde dieren hebt denk dat dat beter is als aangifte doen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben een echte vakbonds man. En bijna nooit eens met de manier van werken van de lto. Maar ik krijg steeds meer respect voor het optreden van Annechien. Ik heb weinig vertrouwen in de toekomst van de Nederlandse veehouderij in het algemeen. Maar de mensen die niet voor zijn eigen bestaan vechten hebben het bij voorbaat al verloren. En daarom moet je zulke mis standen van een paar gekken naar mijn mening nooit over je heen laten lopen. Ook al wordt de media aandacht daardoor nog groter. Bovendien hebben ze geen schokkende beelden laten zien. Overal waar levende wezens zijn heb je zieke en gewonden. Het is maar hoe je ermee omgaat. En als er iemand is die nog nooit met de dood te maken heeft gehad mag die zich melden!

 • no-profile-image

  Vionah Star

  Beelden vallen alleszins mee. Die van Paul Jansen zijn zeker niet positiever dan de andere, al wil hij dat graag laten voorkomen. Verbeter de wereld en begin bij je zelf.

 • no-profile-image

  rare

  sorry hoor, maar als je 26 bedrijven bezoek kun je altijd wel wat vinden (als je een hond wilt slaan kun je altijd wel een stok vinden). deze mensen bezoeken bedrijven ongevraagd en willen dan mooie varkens zien, de varkens die zij willen zien kunnen ze beter bij daglicht kunnen komen bekijken, want de nacht is voor het ongedierte. Wat ik er maar mee wil zeggen dat als je 26 bedrijven bezoekt dat je altijd wel wat kunt vinden, moeten die bedrijven dan allemaal die zieke varkens opruimen? en hoe? En ook al zal dat gebeuren dan komen ze nog wel met ander materiaal. Weet wel dat de varkenshouderij in nederland het op dit moment niet best heeft, en dat de varkenshouders wel 120% moeten draaien om de kop boven water te houden, en de bedrijven die 90% draaien en toch de potentie hebben om de kop boven water te houden krijgen de dieren misschien nog wel meer aandacht als op de bedrijven die top draaien. Als je op je bedrijf top wilt draaien, moet je dat doen met dieren die ook top draaien, en dat kan alleen als het dier ook zelf lekker in zijn vel zit

 • no-profile-image

  jos

  hoeveel procent van de varkens zijn zwak of mankeren wat en hoe is dat bij de mensen zal elkaar niet veel ontlopen denk ik
  wij hebben thuis koeien en wij hebben ook kreupele en minder gezonde koeien het zijn dan ook net mensen!!!!

 • no-profile-image

  Han

  We kunnen lang en breedt discusieëren over het al dan niet toegestaan zijn van dit soort praktijken en of er wel of geen misstanden zijn in de intensieve veehouderij. Onze veehouders zitten met de angst "Wanneer ben ik aan de beurt en wat doe deze onverlaten dan?" is het niet belangrijker dat we ons buigen over "Hoe voorkomen we deze misstanden of misscien beter hoe krijgen we deze onverlaten netjes in / op beeld. Het plan waakhond is leuk, maar weet wel dat als deze activist wordt gebeten, u als eigenaar verantwoordelijk bent en wordt gehouden. Nee beter is het laat ze binnen gaan en dan de hond voor de deur met ontblote tanden en de video op scherp. Als eigenaar van het pand / stal moet je met hard bewijs komen en niet met vermoedens of zelf in het beklaagde bankje komen wegens een verscheurde broek van de activist, omdat het hek, waar hij over moest, voorzien is van gevaarlijke punten en u geen waarschuwings bord had geplaatst. Ik bedoel maar speel niet voor eigen rechter, maar maak het de rechter gemakkelijk door harde bewijzen.

 • no-profile-image

  .

  Han jij hebt gelijk. Maar ik ben er eerder voorstander van om de varkens een lekker lapje vlees te geven. Als ze binnen komen opvoeren en nooit meer over praten. Als mensen vragen gaan stellen waar ze gebleven zijn moeten ze vertellen dat zij ingebroken hebben. Maar als de varkens hen op hebben heben is ook het bewijs weg.

 • no-profile-image

  anti activist

  als ze bij mij ongevraagd filmen s'nachts worden ze gewoon invalide als ze vertrekken van t'bedrijf , al komen ze met 30 man , laat ze maar komen , kijk er naar uit

 • no-profile-image

  Ruud

  Het wordt hoog tijd dat Mevr. ten Have-Mellema eens wat meer aandacht en zorg aan haar varkens gaat geven i.p.v. slecht geschreven huil-verhalen te schrijven. Slechte verhalen waarbij ze bovendien constant de aandacht probeert te verleggen en de schuld afschuift.
  De verzetshelden die deze wantoestanden naar buiten hebben gebracht verdienen alle complimenten. Zo ga je niet met varkens om zoals Mevr. ten Have en consorten doen. Annechien je bent geen knip voor de neus waard. Aangifte wegens dierenmishandeling, dood door schuld, zal dan ook snel tegen jou geschieden. De vlees-maffia onder aanvoering van varkens- en pluimveehouders moet kei- en keihard worden aangepakt. Tuig is het. Onrecht moet áltijd bestreden worden! Ongemerkt film-opnames maken is daar een uitstekend hulpmiddel bij. De consument MOET weten welk tuig er achter het vlees zit en hoe de dieren dagelijks mishandeld worden.

 • no-profile-image

  Han

  @Ruud Enschede. Waarom kun je alleen maar afbraak criteik spuien. jouw reactie is een vorm van >polarisatie< waar geen varken op zit te wachten en die de situatie van de varkens niet zal verbeteren. Hooguit stijgen de kosten voor gezondheidszorg, omdat er in zowel het pro en contra kamp geestelijk zwaar beschadigde mensen ontstaan, die geestelijke bijstand behoeven. Tijdens deze sessies zullen ze elkaar treffen in gespreksgroepen en MOETEN dan terwille van hun gezondheid tot een gezamelijk stantpunt komen. Zou nu ook kunnen door om tafel te gaan en niet zoals jij doet te polariseren, maar door als volwassen mensen de discussie aan te gaan.

 • no-profile-image

  Woopie

  Ruud zijn pilletje niet genomen. Denk dat echte verzetstrijders deze vergelijking met deze terroristen niet echt een compliment waardig vinden.
  Als K & B wat had geluisterd en vooral de doctor, dat ie het zelde beeld voor een ziekenhuis kan scheppen, zegt dat al genoeg.
  Zo lang je maar zoekt vind je altijd wel wat.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ruud (of is het Anti Jacht, Hans uit Zeeland of Hector jan?) Je kan de boer beschuldigen dat een staartbijter niet op tijd het hok uit was gehaald en dat hij niet snel genoeg de moed opgeeft als het op behandelen aankomt, maar wil je de eigenaar opsluiten omdat een van zijn zeugen op een big is gaan liggen? Wat dode biggen in een kruiwagen is geen gezicht maar was het welzijn van die biggen in gevaar? Die actiegroep heeft op zesentwintig bedrijven ingebroken en gefilmd en dit is alles wat ze vonden. Tja.....Wetende hoeveel er mis kan gaan met dieren op ieder moment van de dag hebben ze maar erg weinig kunnen vinden wat volgens hun het filmen waard was. Feit is dat als je levende have op de boerderij hebt heb je ook dode have.

 • no-profile-image

  Han

  Greverink. Voor jouw en voor alle boeren hoort dood bij het leven. Voor de moderne mens is dood iets wat je moet uitbannen, het hoort niet bij het leven in een moderne maatschappij. Volgens mij zit de pijn bij deze activisten in het feit dat er geen leven is zonder dood en die gedachte maakt hen razend (gek). Verder hebben ze net als mevr. Thieme een eindeloos inbeeldings vermogen en beelden zich in dat ze vanavond varken zijn en morgen vleesstier en dan weer slachtkip. Daarna projecteren ze hun eigen gevoelens (dood, opgesloten zijn etc.) op deze dieren, met alle gevolgen van dien. En te weten, dat volgens de meeste geloven dieren niet beschikken over een ziel en dus ook geen gevoel hebben, om over een denkvermogen maar te zwjgen. Hier komt bij dat mens van nature een alles eters is en vlees voor de meesten tot een vast onderdeel van de maaltijd behoort (al eeuwen). Helaas maakt de hoeveelheid mensen op deze aarde het onmogelijk voldoende vlees in het rantsoen te krijgen via jacht. De oplossing was de intensieve veehouderij die zonder het uitroeien van wilde prooidieren het vlees rantsoen verzorgde.

 • no-profile-image

  boereke

  Dit is de uitgesproken kans om de wetgeving om verwonde dieren aftevoeren terug naar vroeger te brengen als je toen een stijf varken of staartbijter had werd bij ons iedere week met zeugen mee afgevooerdt was goed voor varken, boer en medicijn gebruik

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Het agrarisch bedrijf uitdragen dat kun je op meerdere manieren doen. Toch moet je daar nog eens over nadenken. Vele kinderen en wel vanaf jonge leeftijd komen in aanraking met dieren op de kinderboerderij in de stad of het dorp. Een prachtig initiatief, roept iedereen. Ik ook. Maar als je erover nadenkt, dan kun je het ook vanuit een andere hoek bekijken.
  Wat laten we op een kinderboerderij zien, en wat gebeurt daar? We laten daar landbouwhuisdieren zien. En wel zoals we ze vroeger huisvesten. Ieder dier zijn eigen hok, dik in het stro. Het varken heeft een hok, dat ook een uitloop heeft. Weliswaar vaak op het beton, maar ook met een modderpoel. En uiteraard dik in het stro. De dieren krijgen er volop aandacht, van de kinderen en de oppasser/verzorger. En daar ontwikkeld het opgroeiende kind een genegenheid voor het landbouwhuisdier. De termen als oh wat lief en wat schattig vliegen je om de oren. Ook komt er mishandeling van konijnen voor op de kinderboerderij. Ja, ouders zien hun kind met konijnen gooien en staan er apathisch bij te kijken. Zelfs zodanig dat het in Breda geleid heeft tot het verbod om de konijnen aan te raken.

  Kinderen komen dus in aanraking met dieren op zeer jonge leeftijd, terwijl deze dieren in de praktijk heel anders worden gehuisvest en gehouden. Op latere leeftijd, als ze tiener zijn, komt dan de teleurstelling. De praktijk op de boerderij is heel anders. Daar wordt de aandacht per dier niet zo gegeven als op de kinderboerderij. De dieren lopen niet in het stro. Ze kunnen niet wentelen in de modderpoel, etc. etc....
  De teleurstelling kan omslaan in een afwijzing van alles wat met die moderne landbouw te maken heeft? Ik denk dat een aantal jongeren radicaliseren, zoals ook de intensieve veehouderij enigszins doordraaft in de liberalisatie van de sector. Maar dat laatste is noodgedwongen, omdat de NL overheid niet van zins is om de sector een toekomstvisie te geven vanwege besluiteloosheid. Door indirect grenzen te stellen, mestwetgeving én milieuwetgeving, zal een inkrimping door koude sanering moeten plaatsvinden. De grondgebonden landbouw kent wel een gouden handdruk door de opkoop van landbouwgronden ten behoeve van de natuur en anderzins, maar de grondloze landbouw (intensieve veehouderij) kan fluiten naar een gouden handdruk (ook geen opkoop van dierenrechten).
  Al met al de intensieve veehouderij kent een uitrookbeleid vanuit Den Haag door de indirecte regelgeving. En ondersteuning voor deze sector is helemaal uit den boze vanuit Den Haag.
  En ook in de toekomst zal er weinig veranderen aan het imago van de intensieve veehouderij, zolang we onze kinderen een romantische agrarische wereld voorschotelen op de kinderboerderij, die serieus afwijkt van de werkelijke praktijk. En daar horen uiteraard tot in het oneindige ook protestgroepen bij, die uw praktijk als intensieve veehouderij niet zien zitten.

 • no-profile-image

  dirk

  Charly,wat jij daar schrijft is een enorm goed stuk dat eigenlijk een plekje in alle kranten van Nederland verdient! Hulde!Hier is niets meer aan toe te voegen,elk agrarisch forum mag vanaf nu gesloten worden.

 • no-profile-image

  Ot

  Ot en Sien moeten van velen blijven bestaan in de landbouw, terwijl ze in alle andere bedrijfstakken al lang dood verklaard zijn. Wanneer je in het bedrijfsleven op een laptop van twee jaar oud werkt, wordt je uitgelachen. In de landbouw is een typemachine nog te modern.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  De aktie van ongehoord is succesvol geweest.Veel media aandacht en een hoop commotie. Wat ik echter niet begrijp dat de discussie niet gaat over de slechte leefomstandigheden (geen daglicht en 24 uur per dag op beton) van vleesvarkens.De discussie gaat over de manier waarop dit onder de aandacht is gebracht. Daar kun je over twijfelen maar als je aandacht wilt krijgen moet je toch met iets schokkends komen en dat is uitstekend gelukt.

 • no-profile-image

  J.A.E. Beltman

  Chapeau! voor de film van de actiegroep Ongehoord.
  Het is naar mijn mening prima dat deze wantoestanden aan het licht komen. En deze keer nog wel bij de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen LTO-Noord. Mevrouw Ten Have, uw optreden in het programma bij Knevel en Van den Brink vond ik op zijn zachts uitgedrukt, beschamend! U zegt dat u houdt van uw dieren, maar niets is minder waar. Als ik de beelden zie van de actiegroep Ongehoord, vraag ik mij af wat voor mensen dit zijn die varkens houden in een ruimte, waarin het dier net past. Gek he, dat biggetjes dan worden doodgedrukt door de zeug! Dit is pure dierenmishandeling. In deze tak van de veehouderij werken naar mijn mening voornamelijk gewetenloze lieden, die maar met één ding bezig zijn: zo snel mogelijk de zakken vullen over de rug van dieren. Zelf eet ik al jaren heel weinig vlees en dan alleen nog van de Groene Weg-slager. Hopelijk gaan meer mensen dat doen, nu zij weer eens met de neus op zoveel dierenleed worden gedrukt.

 • no-profile-image

  Agrarier

  Beltman, wil je eens naar de Biologische varkenshouderij kijken, daar worden ook biggen dood gedrukt, sterven ivm ziektes die in de natuur zijn. Daar is ook wel een filmpje over te maken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De media houdt van schokkende beelden en sensatie. De mensheid houdt van kritiek en protesteren!!!... Wordt het niet hoogtijd dat de prijzen van levensmiddelen verdubbelt worden!!!... (?). Dan kunnen wij onze veehouderij ook halveren en de dieren meer ruimte geven.

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  Jammer, dat jullie megaboeren zo histerisch reageren.
  De tegenaanval, doe dat maar eens wat aan ja,, en ga de scholen maar eens af, vertellen wat jullie daar zo allemaal doen in die stallen?
  Het is te schandalig voor woorden, dat er zo met dieren, (wij zijn ook dieren) wordt omgegaan. Knoop dat maar eens in je boerenoren. Wie niet horen wil moet voelen. Erg genoeg dat het zo moet!

 • no-profile-image

  Tijger

  Meneer de Slingerraar, uit varkensland!
  Het zal mij een "WORST"wezen wat jij denkt, maar denk maar eens wat jezelf voor andere alternatieven
  hebt voor vlees, er zijn er genoeg, maar ja, als je niet verder denkt dan de neus lang is, helpt kletsen op dit medium ook niet meer!!
  En als je geen gevoel hebt nog minder?

 • no-profile-image

  Luna

  Toe tijgertje, niet zo katten! Laat in plaats daarvan eens zien aan meneer Slingerland, mijzelf en andere geinteresseerden hoe er aan toe gaat op jouw bedrijf en dat het ook allemaal financieel kloppend te krijgen is.

 • no-profile-image

  x

  Meneer de Slingeraar, Luna en Tijger Succes, maar de redactie zit misschien in het complot!
  Succes, en smakelijk!
  Misschien zal ik me mister X noemen?

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.