Expertblog

6 reacties

Een worst voorhouden

De situatie in de varkenshouderij is spannend. Tijd dat we de consument een worst voorhouden en gaan maken wat hij wil. De meerprijs moet wel direct naar de boer.

Het blijft spannend in de varkenshouderij. De rentabiliteit in de vleesvarkenshouderij is al meer dan 4 vier jaar beneden gemiddeld. In de zeugenhouderij kenden we in 2009 nog wel een goed jaar. Maar door de sterk gestegen voerkosten en de toch al lege portemonnee zijn de kosten moeilijk op te brengen. Ik geloof nog steeds in de varkenscyclus, maar kreeg dat recentelijk, en best wel begrijpelijk wel, voor mijn voeten gegooid door een vleesvarkenshouder. Ik maak me ook wel zorgen over de sector. Niet alleen de economische druk is groot, maar meer nog de maatschappelijke.

Het ING Economisch Bureau heeft in de afgelopen maanden op mijn verzoek de sector doorgepluisd en gezocht naar kansen. Op mijn verzoek. Daarbij bleek dat er veel studies gewijd zijn aan deze sector maar ook dat er voortgang gemaakt geboekt wordt met de ontwikkeling van productconcepten en samenwerkingsverbanden. In ons rapport blijkt niet dat de sector er economisch beter van wordt. Maar er worden wel kansen beschreven. Houdt het rapport u een worst voor?

De varkenshouder zit klem tussen voerleverancier en slachterij. Alle schakels behalve de varkenshouders realiseren goed rendement. Kennelijk betaalt de consument genoeg. Dat is toch vreemd. Een paar dubbeltjes meer en de varkenshouders zouden het goed hebben. Nee, zeg ik dan, want dan gaat de varkenscyclus weer werken – grotere productie in Europa en weer een lagere prijs – ook voor de Nederlandse producenten. Maar op dit punt valt er iets te winnen: productconcepten waar de marktwerking minder grip op heeft. Dat kan werken, maar dan moeten andere partijen in de keten wel mee willen werken om de varkenshouderij overeind te houden.

Rechtstreekse betaling aan varkenshouder

De rentabiliteit kan beter als van de opbrengst een rechtstreekse betaling gedaan wordt aan de varkenshouder. In het rapport lezen we dat de varkenshouder in de huidige ketens feitelijk niets of alleen maar de extra kosten van het concept vergoed krijgt. Dat is te weinig. Maar als er meer betaald wordt, stort de concurrentie zich ook op dat product. Afschermen van toetreding tot het concept – binnen de wettelijke kaders - is dus nodig. Zo werkt dat ook bij biologisch. Bovendien worden nu vaak nog te weinig kilo’sgrammen uit het karkas verkocht tegen meerwaarde. De kritische consument is ook selectief. Om extra inkomsten te krijgen moet de varkenshouderij deze consument letterlijk een worst voorhouden. Een worst met bijvoorbeeld één ster van de dierenbeschermingDierenbescherming. Met een kleine investering is dat haalbaar. De grondstoffen zijn nauwelijks duurder. En varkenshouders kunnen via samenwerkingsverbanden die worst laten maken. FarmFocus lijkt mij geschikt. Maar ook andere partijen zijn daartoe goed in staat.

Produceren wat kritische consument wil

De Nederlandse varkenshouderij presteert goed op gebied van dierwelzijn en zorg voor het milieu. Het is niet verstandig de lat in de varkenshouderij zo hoog te leggen, dat we de productie hier stoppen en het vlees vervolgens uit het buitenland moeten halen, waar de productievoorwaarden minder streng zijn. We kunnen laten zien dat de Nederlandse varkenshouderij produceert wat elke kritische consument wil eten. Met beelden van boer en bedrijf bij het vlees. Mijn slogan zou zijn: eten van het hele varken, varkenshaas en ham met een ster, maar ook vleeswaren en de worst.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Kees je slot alinea geeft de wens aan die de moeder van de gedachte is. Helaas de realiteit is anders en zal anders blijven zolang we dierenwelzijn zo hoog opschroeven, dat dierhouderij onmogelijk wordt. Het is kennelijk niet doorgedrongen in de Haagse fracie kamers dat je de eisen niet eindeloos kunt opschroeven in Nederland als je tegelijk de grenzen wagenwijd open zet (Vrijhandel) voor vlees zonder die zware welzijnseisen. Nee onder leiding van een zeer gewiekste anti vlees gelovige worden de kippen, varkens en melkkoeien langzaam dood geknuffeld. Zolang deze wind door Nederland waait, zal het de dierhouderij alleen maar moeilijker worden gemaakt. Haar achterban zal op ieder antwoord op uit de sector nieuwe ideeën spuien, die de politiek overneemt uit angst niet voor conservatief en dierenbeul te worden weggezet. Nee ze zien liever vlees per koelcontainer uit het omgehakte Braziliaanse oerwoud binnen varen.

 • no-profile-image

  Frits

  Waarom maken wij in NL niet èèn merk vlees. Tien concepten met uiteindelijk te weinig meerwaarde is geen toekomst. We moeten uitdragen dat ons vlees gewoon goed is, welk concept dat het ook mag zijn. Vlees in NL geproduceerd is gewoon goed en veilig en na 2013 ook boven de EU norm geproduceerd. Draag dat uit. Heineken bier wordt wereldwijd verkocht omdat er wereldwijd kopers voor zijn. Dat is wat een merknaam doet. Waarom geen NL vlag erop met "Dutch quality", of iets dergelijks. Dat gebeurt te weinig omdat iedereen voor eigen eer gaat zodra het varkens de boerderij verlaten heeft. Met de juiste zeug, beer, voer en milieu en welzijnsaspecten is er op die manier ook eer en meerwaarde te behalen voor de NL varkenshouder.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Fokkerijgroeperingen en varkensboeren zijn er in geslaagd een enorm efficient varken te produceren. Veel biggen, een hoge groei en een lage VC hebben helaas niks met kwaliteit te maken en de kwaliteit bepaald of en hoe vaak de consument het product koopt en hoeveel. Als ik in de winkel een pak karbonades koop die in de pan niet bruin te krijgen zijn, droog, taai en zelfs meelderig zijn en tot overmaat van ramp ook nog naar mais smaken ben ik er als klant en consument helemaal klaar mee. De producenten van die midwestern porkchops mogen zich de ogen uit de kop schamen voor zo'n prestatie. Met de genetica en voergrondstoffen die we tot de beschikking hebben mag het niet moeilijk zijn om het productieniveau vast te houden zonder dat de voor de consument belangrijke eigenschappen en smaak van het vlees daar onder lijden.

 • no-profile-image

  Han

  Ik heb het rapport mogen lezen en er staan inderdaad kansen in, die deels al eerder ter tafel zijn gekomen in de discussie. Er staan wel omzet verbeterings mogelijkheden voor voer en techniek (bouw) ondernemingen in. Ieder concept zal welzijns eisen en voereisen kennen, maar geen inkomens eisen voor de varkens boer. Hier zit de bottle nek voor d eprimaire sector. De meeste tot nu toe bedachte welzijns concepten zijn wel te halen tegen hoge investeringen in een duur land als Nederland. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken, dat het rapport de geld sector als winnende derde ongenoemd laat. Het beste idee dat in dit rapport staat is terug naar vroeger, met andere woorden het hele varken consumeren en niet alleen de duurdere stukken. Dus het afval vlees verwerken tot specialiteiten als Hoofdkaas, Balkenbrij etc.

 • no-profile-image

  Luna

  Een worst voorhouden, jazeker, maar weet dat je jezelf het hardst treft, er zullen steeds meer dierenvrienden mee kijken achter de schermen wat de megaboeren uitvreten.
  Kijk en Denk dus.
  En het spreekwoord zegt het al: zo gedoet worde gedoet..

 • no-profile-image

  Ogen en Oren

  Wij willen dit niet meer, wij willen alternatieven voor dierlijk eiwit.
  We hebben geen dierlijk eiwit nodig, waarom niet overgaan op alternatieven?
  Wij willen geen dierenleed meer.
  80 procent van de mensen weten niet, deze mensen wordt ze een WORST voorgehouden en denken maar dat ze gezond bezig zijn, jammer en ongezond.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.