Boerenblog

478 x bekeken 15 reacties

De prijs moet gewoon omhoog

De varkensnotering van de bulkmarkt praten we met 100.000 boeren nog geen tiende cent omhoog. Oplossingen starten op het boerenerf.

Zes weken na het producentendebat zijn er al zeven FocusClusters (FC), waarvoor de aanmeldingen per tientallen daags binnenstromen. Los van de bulkmarkt is gelijk FC Star opgestart, dat ging snel. Zeugenhouders barsten van de ideeën, die nu vorm krijgen binnen FC Kwaliteitsbiggenafzet en FC UniFar-slachtzeugen. Aan de aanvoerzijde FC UniFar-Voer op maat en FC UniFar-bijproducten. Alleen met de vleesvarkensafzet wil het nog niet zo lukken.

Oplossingen schaars

Noteringen op de bulkmarkt volgen de laagste kostprijs, helaas is het niet anders. Na 10 mei hebben we meerdere groepen vleesvarkenshouders gehad. “De prijs moet gewoon omhoog”, klinkt het volop, “punt!”. Een echte oplossing daartoe wordt niet aangedragen, of het moet een onderscheidende markt betreffen als Star, Milieukeur en Tesco. Een enkeling wil het zoeken in specifieke genetica, meerderen denken dat er markt is voor antibioticavrij vlees.

Bond van Handelaren

Voor elk FocusCluster is uiteindelijk een regisseur nodig. Dit kan een varkenshouder, een bestuur, maar ook iemand uit het bedrijfsleven zijn. Dat laatste vraagt uitleg. In mijn beleving kan een handelaar zich best ontpoppen tot een gewaardeerde FocusCluster-regisseur. Twee jaar terug mocht ik al eens spreken voor de bond van handelaren. Toen heb ik dit al genoemd. Ook in die beroepsgroep zal 80 procent alles bij het oude willen laten, maar mensen met visie zitten er ook.

Uitdaging tot stappen zetten

Binnen FarmFocus kennen we nu twee handelsorganisaties die partner zijn en zeker visie hebben. Handelshuis Schuttert, Revarco en anderen dagen we op sportieve wijze uit stappen te zetten. Ik zeg het maar in het openbaar, want niet alle varkenshouders vinden dit wenselijk. Daarom daag ik hierbij ook visionaire varkenshouders zelf uit stappen te zetten. Alleen de langspeelplaat ‘De prijs moet gewoon omhoog’ helpt ons niet verder.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Succes

  Johnny,

  Je vat de koe precies bij de horens in de eerste alinea. Bulkmarkt en oplossing via boerenerven. We hebben ondervonden dat het beinvloeden van een bulkmarkt alleen middels koude sanering lukt. De Europese varkenshouders zijn daar te verschillend voor. En Europees moet je het op z'n minst bekijken; de NL-markt is een druppel op de gloeiende plaat.
  Een oplossing is het instellen van een Europees fonds, waaruit boeren zelf het overschot in de markt kunnen reguleren. Te denken aan eigen opslag waarna de varkenshouders zelf bepalen wat daar mee moet gebeuren. Alleen aanbieden wat de markt kwalitatief en kwantitatief vraagt en aankan, leidt tot een prijs die te beinvloeden is.

 • no-profile-image

  theo

  Ik zou zeggen Johnny, probeer een niche markt aan te boeren en probeer daar een goede prijs te krijgen. tig-miljoen Nederlandse varkens per jaar vermarkten tegen een veel hogere prijs gaat echt niet lukken. Zoveel ruimte is er niet, meeste consumenten kopen toch het liefst goedkoop en makkelijk, net als de meeste inkopers van supermarkten. Makkelijk is het niet maar ik zou zeggen succes ermee en toon ondernemerschap (niet te veel in allerlei clubjes lullen, maar gewoon doen).

 • no-profile-image

  een domme ambtenaar

  Johny, probeer eens je hele produktie te vermarkten op de termijnmarkt. Kan je zien hoe snel de varkensprijs stijgt of daalt. Heb je voor dat je ging uitbreiden ook over de te ontvangen prijs nagedacht. Waarschijnlijk wel je kostprijs vergeleken met de toenmalige prijs maar nooit nagedacht over het effect van de uitbreiding op de markt in zijn geheel!

 • no-profile-image

  eens met

  @ theo. Mee eens, diegenen die een niche markt kunnen bereiken zullen zich kunnen onderscheiden van de grote kudde. Voor de rest blijft varkensvlees naar mijn mening een bulk product en zoals bij bijna ieder agrarisch product beweegt de verkoopprijs dan rond het break even point?

 • no-profile-image

  x

  De huidige varkensstapel in Ned is gewoon niet te handhaven.
  De mestkosten zijn veel te hoog.
  Met allerlei kunstgrepen proberen de varkensstapel in stand te houden
  (mestverwerking en voerspoor)
  is ook geen duurzame oplossing.
  Eigenlijk moest de overheid een 15% varkensrechten opkopen.
  Ze willen van ons namelijk ook dat we milieu- en diervriendelijke stallen bouwen
  Een andere oplossing is afroming bij handel in varkensrechten.

 • no-profile-image

  Hans

  x,y, dat heeft men, geloof ik, al een keer geprobeerd, er is al een keer een opkoopregeling geweest, alleen voerde men toen de productie op van 23 biggen/zeug/jaar naar 28 bggen/zeug /jaar, dus is men weer terug bij af. Er is maar één oplossing, en dat is de varkenshouderij grond gebonden maken. maar ja, daar kan zelfs Hogenkamp niet mee uit de voeten.

 • no-profile-image

  wilbert

  Heel Nederland in de cluster van Farm Focus !
  Alles gaat goed maar alleen de afzet van de vleesvarkens wil niet lukken .
  Maar niet getreurt de oplossing ligt op het boerenerf !

  Dat er mensen zijn die dit nog steeds geloven !
  Globaal moeten we denken maar in Nederland denkt men met een cluster alles op te lossen.
  Ongelooflijk !

  Ik krijg steeds meer respect voor Mevr ten Have die openlijk de strijd zoekt.

  Waarschijnlijk moet Johnny eerst zijn media adviseur van Farm Focus vragen.


 • no-profile-image

  boerharms

  Johnny, keep on dreaming...
  Ik begrijp dat je keer op keer het belang van de clusters naar voren brengt: elk extra Farm focus bedrijf is weer extra inkomsten voor de toko "Johnny & Co"
  Als ondernemer heb ik er respect voor en heb je het goed gedaan!
  Echter "een cluster" is natuurlijk geen oplossing voor de huidige malaise in onze sector.
  Als ik toetreed tot de cluster bijproducten wordt mijn inkoop er echt niet scherper van, Als ik toetreed tot de cluster vermeerderaars wordt mijn biggenprijs echt niet hoger.
  Dus leg mij maar eens uit waar die toegevoegde waarde zit!!
  Ik ben er van overtuigd dat samenwerken meerwaarde oplevert, maar dan op de wijze zoals in de glastuinbouw meer voorkomt. Een onderneming met meerdere aandeelhouders waarbij de onderlinge taken uitgevoerde worden door diegene welke daarvoor de beste compenties heeft. Als je dit nastreeft kom je er achter dat personeel aansturen andere kwaliteiten vereist als inkopen en dat inkopen niet lijkt op verkopen. Daar zou Johnny de oplossing moeten zoeken.........

 • no-profile-image

  john

  de meerwaarde van clusters moet gezocht worden in coördinatie. 5000 losse soldaten vormen nog geen leger.. Door de soldaten in clubjes van 50 te clusteren (met dezelfde kwaliteiten en belangen) is er nog maar overleg nodig tussen 100 clusters. Door deze clusters weer samen te laten werken in 10 megaclusters hoeven er nog maar 10 cluster regiseurs aan te schuiven in een overleg om te praten over productiebeheersing, prijsvorming en lange termijnplannen. Alle belangen worden gehoord en keuzes goed afgewogen. Ik wil de varkenshouderij niet vergelijken met een leger maar wel aangeven dat momenteel de structuur ver te zoeken is. Doordat er nauwelijks structuur is hebben we veel faalkosten die flink op ons rendement drukken. En ik geloof dat dat johnny's missie is: verdrijf de parasitieten van het erf en leer van elkaar!

 • no-profile-image

  Realist

  Het probleem is dat de kosten blijven stijgen en dat de opbrengstprijzen niet mee groeien! Dit is een groot probleem doordat de oplossingen uit blijven. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking begrijpt dit niet. Velen willen het niet begrijpen omdat ze er maar op los leven. Crisis of geen crisis, als ze er zelf maar geen last van hebben zal hen een zorg wezen. Door het probleem van de bankencrisis niet naar buiten te brengen of te verdraaien, begrijpen de meeste mensen niet wat er gaande is! Dat de meeste ondernemers zeer zware tijden door maken wordt niet begrepen. Alleen als men hun huis niet kunnen verkopen of dat de baan op de tocht komt te staan, ziet men pas de donkere wolken hangen. Ook bij echtscheidingen, ziekte of erger nog overlijden, kan men voor zeer grote problemen komen te staan! Het ergste is dat er geen begrip voor is, problemen moet je proberen met zijn allen op te lossen. Steun en begrip is zeer belangrijk, daarmee kun je veel in de positieve richting ombuigen. Maar een probleem mag en moet benoemd kunnen worden en oplossingen zoeken en uitvoeren moet gewoon gebeuren. Ondernemers verdienen waardering, dit is anders dan proberen ze onderuit te halen!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Het gaat echt niet alleen slecht in de agrarische sector,de hele economie is nu pas net over het randje van een draaikolk:de echte grote pijn moet nog steeds komen!Dit zeg ik niet om negatief te willen zijn maar uit realisme.Ik verdiep me niet alleen in mijn agrarische sector maar ook oa. in de detailhandel ( lees: alle soorten winkels behalve de supermarkten).Ook hier is het sinds 2-3 jaar steeds slechter,er staan veel winkelpanden leeg en er zullen er nog veel meer volgen.De bezoekers en omzetaantallen lopen dramatisch terug,impulsaankopen zijn helemaal uit den boze!Dit is niet te stoppen!
  Plannen van de regering om de overdrachtbelasting te verlagen zullen niets teweeg brengen op termijn,het is slechts uitstel tot het hele kaartenhuis omvalt.De economie is grotendeels gebaseerd op aandelen,obligaties etc kortom gebakken lucht.Voorbeeld:vroeger stonden er van de 1000 werknemers 950 op de werkvloer iets met de handjes te doen,nu is dat teruggebracht tot minder als 100!De rest parasiteerd over de rug van die 100 mee,iets dat niet kan blijven duren.Er zijn meer beleggers als echte werknemers.Lees het boek maar eens,de dag dat de dollar valt!
  Het ergste is dat er steeds meer boeren meegaan met alle wetgeving,er is geen tegenstand,alle leugens waarop wetgeving gebaseerd is wordt als zoete koek geslikt tot ze er bij neervallen!

 • no-profile-image

  vleeseter

  Inderdaad Dirk we zijn er nog lang niet
  de economie moet nog veel meer aantrekken, en de prijzen zakken, gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel als ik lees dat er 15 miljard uitgegeven wordt in een jaar aan vakantie,s maar daarbij moet wel vermeld worden dat door veel mensen bezuinigt wordt op andere zaken. Immers je kunt je geld maar een keer uitgeven, en daar heeft de non-food sector last van. Dat zal voorlopig ook nog wel blijven. Ook het thuiswinkelen neem toe, en ook dat is een reden dat de komende jaren nog veel meer winkelpanden leeg komen te staan

 • no-profile-image

  Ronald

  Vleeseter, boerharms of realist. Waarom heeft iedereen hier toch een anonieme naam?? Zeg gewoon wie je bent of schamen we ons voor onze mening?

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ik zie niet direct waarom de burger met ons mee moet leven . Wij hebben ook meegemaakt dat de dorps winkels hun deuren moesten sluiten omdat we zo nodig goedkoper de boodschappen bij de supermarkt moesten halen . Dat burgers hun baan verloren om zo de kostprijs van producten die wij ook kochten zo laag mogelijk te houden . Dat er burgers zijn die blij zijn dat ze zelf met hard werken en zuinig leven een eigen huis hebben , wat nu ook in waarde getaald is . Dat er velen zijn die als vlees enz. veel duurder zou zijn , dit minder zouden kunnen kopen . Dat er veel meer begrip voor boeren onder de burgers is dan dat wij denken . Maar enkele groepen zijn die negatief denken . Dus de burger heeft groot gelijk dat hij niet meer betaald dan nodig is . Wij kunnen van alles bedenken maar als de producten duurder worden zal voor meer burgers het te besteden geld anders verdeelt gaan worden wat wel eens in nadeel van de Nederlandse boer uit kan pakken . Wij betalen ook niet meer dan nodig is . Dus de markt zal zijn werk moeten doen . Voldoende vraag en wereldwijd minder varkens en probleem zou opgelost zijn . Nederland kan dit probleem niet oplossen . Andere landen zullen dit gat weer opvullen . De enigste hoop dat langs de groei van de wereld bevolking ook de welvaarts groei in de wereld doorzet zodat meer consumenten varkens vlees kunnen betalen .Op korte termijn kunnen we de leveranciers proberen uit te knijpen , zolang daar nog wat te halen valt . Maar daar wordt de markt ook niet stabieler van . En de afnemers hebben nog teveel mogelijkheden om elders in te kopen , deze zullen al helemaal niet zich laten uitknijpen . De oplossing is een moeilijke en pijnlijke weg voor velen . Er zullen veel bedrijven gaan stoppen . En de rest zal top resultaten moeten draaien bij lage kostprijs . Een oplossing zou kunnen zijn slacht 5 tot 10 % van alle biggen als speenbig . Als overal het ondereind van de biggen geslacht wordt zouden de resultaten in de mesterij toenemen en mochten de biggen ook iets duurder zijn voor de mester en aanbod varkens zou ook iets lager zijn . Dit zou men in heel de EG moeten invoeren . Tegelijk zou men dan af moeten spreken dat de varkensstapel pas mag groeien als de zelf zelfvoorzieningsgraad van de EG daalt . En buiten de EG geproduceerd varkensvlees moeten kunnen weren of belasten . Dit zal wel niet mogen en nooit gebeuren

 • no-profile-image

  Nuchter verstand

  Een mooie toom van 10-11 biggen spenen was ons boeren te weinig. De fokkerij schoot door naar 13-14 en nu willen we overtollige biggen gaan slachten? Denk eens na!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.