Redactieblog

6 reacties

De omgekeerde wereld

Varkens Innovatiecentrum Sterksel onderzoekt het effect van kunstmelkverstrekking aan gespeende biggen. Dat is een absurd idee. Kies liever voor echte innovaties.

Morgen gaan de Open Innovatiedagen Varkenshouderij van start op Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel. Een van de innovaties die daar aan het grote publiek wordt getoond is het verstrekken van kunstmelk aan gespeende biggen. Kunstmelk moet ertoe leiden dat biggen na het spenen minder of geen darmschade oplopen en daardoor minder gevoelig zijn voor (streptokokken-)infecties. Het idee komt van een Australiër. Hij heet Pluske, meldt Mart Smolders, bedrijfsleider van VIC Sterksel. Pluske gebruikte koemelk, Sterksel doet het met kunstmelk.

Het paard achter de wagen

Ik vind het verstrekken van melk na het spenen een absurd idee. Het is het paard achter de wagen spannen. De speenperiode is er om een big melk te geven, en niet de opfokperiode. Ik herken bedrijfsleider Smolders ook helemaal niet in dit project. Hij pleitte altijd voor later spenen om de diergezondheid te verbeteren en is in mijn ogen dé man die zoekt naar controversiële oplossingen voor problemen. Het was voor mij reden hem te bellen en te vragen wat hij aan het doen is.
Smolders vertelde dat de eerste resultaten van de proef veelbelovend zijn en dat varkenshouders veel interesse tonen voor dit project. Hij verklaarde zijn idee van later spenen, zodat biggen vertrouwd raken met vast voedsel, nog steeds te omarmen, maar dat dit kunstmelk-idee makkelijker ingang vindt op bedrijven, omdat varkenshouders niet zomaar een week later gaan spenen.

Geen profijt voor varkenshouder

De diergezondheid moet beter. Kunstmelk bijvoeren staat dichter bij de praktijk. Het is allebei waar. Desondanks blijf ik het om meerdere redenen een slecht idee vinden. Ten eerste zijn al die papjes loeiduur en profiteren vooral bedrijven als Provimi daarvan. Iedere varkenshouder streeft ernaar de arbeidsproductiviteit op zijn bedrijf te verhogen. Melk maken voor biggen staat haaks op het streven van een hogere arbeidsproductiviteit. En dat geldt nog sterker voor het schoonhouden van het voersysteem. Melk in een warme stal is een ideale bron voor schimmels en bacteriën. Als het voersysteem niet goed wordt schoongehouden, worden de biggen ziek in plaats van gezond.

Kies voor échte innovaties

Ik heb nu alleen nog maar bijzaken genoemd. Het belangrijkste argument is echter dat vanuit het oogpunt van maatschappelijke acceptatie niemand dit moet willen. Het gevolg is namelijk dat biggen nog een paar dagen eerder worden gespeend en dat de varkenshouderij nog sterker een ‘industrieel’ imago krijgt. Het spoor van kostprijsverlaging en productieverhoging loopt dood, roept iedereen in de sector. Kies daarom voor échte innovaties. Ga op zes weken spenen. Maak olifanten van biggen die tegen een stootje kunnen. Vermarkt dat vlees voor een paar cent meer met de garantie dat het antibioticavrij is. Dat lijkt mij een bestendige oplossing van een probleem.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Helemaal mee eens Kees. Ik zie er ook helemaal niks in. Iedereen die er mee bezig is zegt, het werkt goed, maar het kan financieel niet uit. Wat is dan de reden toch om met kunstmelk te gaan liggen knoeien!
  IK ben net oud genoeg om te weten dat men er in de jaren 80 ook al uitgebreid mee bezig was. Iedereen kocht van die zgn drupdrinkers, of hoe ze ook heetten en na een jaar lagen ze over al weer buiten. Te duur en teveel werk.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dat was porcomel Willem. Dat werkte ook wel goed maar en was ook te duur en gaf een hoop werk.

 • no-profile-image

  jantje beton

  helemaal mee eens. sterksel met hun "super idieetjes ". hoeveel mensen lopen daar eigelijk rond. 1 man op 50 zeugen?.
  de een naar de andere super uitvinding daar. Iedereen vind hun ideee maar prachtig en nemen het voorbeeld vanuit daar.
  Het kan allemaal niet uit die arbeidsintensieve kostprijsverhogende innovaties voor de normale varkenshouder.

 • no-profile-image

  Gerard

  Echte innovatie bestaat uit rendementsverbetering, dat vind je deze dagen niet in Sterksel. Degenen die zoeken naar veel kostenverhogende speeltjes kunnen hun hart wel ophalen.

 • no-profile-image

  guillaume

  Zal wel gesponsord zijn door Provimi,vliegen kweken in zomer,Heeft" Schippers" ook weer handel.

 • no-profile-image

  Dierenvriendin

  Het moet toch niet gekker worden.
  Gekunsteld, en dat met dieren.
  Intelligente dieren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.