Boerenblog

292 x bekeken 6 reacties

Weinig resultaat in Brussel

Vanwege een kort ziekenhuisverblijf moest ik de laatste bijeenkomst van de expertgroep laten lopen. Helaas kwam mijn voorspelling uit: er kwam weinig concreets op tafel.

Vanwege een kort verblijf in het ziekenhuis ben ik even uit de running. Er is niks ergs met me aan de hand, maar ik doe het wel even twee weken rustig aan. Dat betekent geen vergaderingen en activiteiten buitenshuis. Wel houd ik contact en spreek ik veel mensen via de telefoon en via de mail. De laatste bijeenkomst van de uitgebreide expertgroep in Brussel moest ik laten lopen.
Vakgroepsecretaris Henk Boelrijk heeft mij vervangen en is ook naar de vergadering van de werkgroep varkensvlees van Copa (Europese boerenorganisatie) geweest. In het verdere deel van deze blog geeft hij zijn Brusselse waarnemingen weer. Helaas is mijn voorspelling dat er weinig concreets op tafel zou komen uitgekomen.

Belgische Boerenbond steekt zijn nek uit

Onze Belgische collega's hebben, net als LTO in Nederland heeft bewerkstelligd, een ketenberaadsgroep ingesteld. Ze hebben een systeem ontwikkeld om prijsfluctuaties in de grondstoffenprijzen door te vertalen naar de consumentenprijs. Hierover hebben ze afspraken gemaakt met de supermarkten. Dit systeem is eerder toegepast voor zuivel. De Belgische boerenbonden hadden hun voorzitter, Piet Vanthemsche, in stelling gebracht om dit voorstel te presenteren met het verzoek het op Europees niveau verder uit te werken en te introduceren als crisisinstrument.

Ondiplomatiek en ongeïnteresseerd

De Europese Commissie, in de persoon van topambtenaar Hoelgaard, veegde dit voorstel echter van tafel. De manier waarop dit gebeurde was zeer ondiplomatiek en in mijn ogen een belediging voor de inspanningen van onze zuiderburen. De Europese Commissie hield de boot, om te komen tot concrete ondersteuning voor de Europese varkenshouderij, bijna volledig af. Uiteindelijk moest Copa een voorstel op tafel leggen om er nog iets van te maken. Zeer teleurstellend dus. Vier bijeenkomsten die weinig lijken op te leveren. De irritaties tijdens de bijeenkomst liepen hoog op.

Landbouwcommissaris Ciolos legt de rapportage van de expertgroep nu op 17 mei 2011 voor aan de Landbouwraad. Van een aantal ministers kunnen we dan wellicht nog wat ‘vuurwerk’ verwachten. Hopelijk dringt onze minister ook aan op concrete maatregelen. We zullen hem daarop nog aanspreken.

Serieus overleg met ketenpartners

Wat mij betreft is als positief naar voren gekomen tijdens de vergaderingen in Brussel dat serieus overleg met ketenpartijen, waaronder supermarkten, iets oplevert. Het Belgische voorstel was hierop gestoeld. Ook de Franse boerenorganisaties hebben afspraken gemaakt in een soort ketenoverleg en die gegoten in een intentieverklaring. Hier staat in dat ze bij een aantal negatieve indicatoren ze met elkaar aan tafel gaan om afspraken te maken om de prijs voor de varkenshouders overeind te houden en kosten door te berekenen aan de consument. Dit sluit aan bij de weg die de Nederlandse ketenberaadsgroep heeft ingezet. Ook wij streven naar afspraken met slachterijen en supermarkten.

Mijn conclusie van twee dagen Brussel is dat we van de EU weinig steun hoeven te verwachten. Met samenwerking in de keten zullen we zelf, op eigen kracht, onze positie moeten versterken. Onze grootste ‘vijand’ daarbij zijn de mededingingsautoriteiten. De discussie met deze instanties zullen we moeten intensiveren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Ik begrijp dat je nog steeds lid bent van de club waarvan de voorzitter niet weet hoe internationaal de BTW regeling werkt.
  Eerder schreef ik al dat als je naar Brussel gaat voor overleg, je een plan mee moet nemen om de varkensboeren uit de crisis te helpen. Zolang dat niet gebeurt komt er geen oplossing. Het idee om als grondstof producent een deel van de marge af te halen van de verwerkenede en verkopende partijen zal zeer waarschijnlijk niet lukken. Kun je een produkt op noemen waar deze aanpak succes heeft?

 • no-profile-image

  Agrarier

  http://www.agd.nl/Artikel/566046/Particuliere-opslag-varkensvlees-kost-bijna-60-miljoen.htm?t_anon=none

  Dit zijn contracten van 5 maanden (geeft EU aan) Dus als de prijs stijgt, verdient de opslag persoon aan de prijsverhoging, de 5 maanden opslag van de EU.

  En dan als varkenshouder nog afvragen waarom de prijs niet stijgt?
  Omdat de markt niet zijn werking kan doen,aangezien EU een stabiel continent wil zijn,daarbij hoort,dat de mensen eten moeten kunnen blijven betalen.
  Dus de EU gaat NOOIT de landbouw verder helpen in een "eerlijker'(overproductie) prijs.
  De overheid(EU) heeft alle agrariërs in de macht en als tool gebruiken ze "subsidies" om de agrariërs te beïnvloeden.

  En de EU smoort de varkenshouder in Oekraïne/Rusland door dump daar te doen. Dit laat de varkensprijzen duidelijk zien in deze landen.

 • no-profile-image

  Hans

  Jullie vlees is te duur. Zo gaat het bij ons in de supermercado of slagerij. één real is ongeveer net zoveel als jullie toenmalige gulden http://tinyurl.com/4yt8sck

 • no-profile-image

  Hans

  Diervriendelijkheid is momentel een hot item in Brasil. Kijk is, bedrijf van dik 1000 zeugen. Wat denken jullie, zouden deze Samba-varkens welkom zijn in de EU? http://tinyurl.com/3opsn2h

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Hans, dat is inderdaad een leuk filmpje. In Mato Grosso is er wel heel veel ruimte. Daar zijn de omstandigheden anders dan in NL. Goed te horen dat dierenwelzijn ook in Brazilie een belangrijk onderwerp is.

 • no-profile-image

  Hans

  Nou, het gaat gebeuren, de eerste 3 integraties zijn zich aan het voorbereiden om in de tweede semester naar China te gaan exporteren. De export zorgt voor minder aanbod op de interne markt met prijs stijging als gevolg. De Chinezen eten echt alles, sommige delen werden voorheen tot vleesmeel verwerkt, maar zijn nu geld waard. http://tinyurl.com/6l6yujj

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.