Redactieblog

8 reacties

Varkenshouders staan alleen

Om te overleven zal de varkenssector initiatief moeten nemen.

Deze week valt alles op zijn plaats. Het wordt duidelijk dat Brussel de varkenssector niet zal steunen. EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos vindt dat de sector maar moet innoveren om uit de malaise te komen. Staatssecretaris Bleker van ELI zit op dezelfde lijn, schrijft agd.media. Verrassend is het niet, maar de politiek grijpt niet in, dat is helder.
Daar komt bij dat de marge in de sector geen snars is verbeterd. Volgens Rabobank bedroeg het gemiddelde rendement op eigen vermogen van varkensbedrijven in de periode 2005-‘09 -2,9 procent. De voerindustrie, de vleesverwerking en de super-markten doen het beter. Die hebben rendementen op het eigen vermogen variërend van 15,5 tot 22,2 procent. Dat schiet op.

Niet zeuren

Rabo-topman Dirk Duijzer stelt (agd.media) dat het rapport geen aanleiding moet vormen voor protest van boeren. De sector moet zelf uit de malaise zien te komen en niet piepen, is de gedachte van Duijzer. Hij oppert om samen te werken, nichemarkten te zoeken of zelf ketens op te zetten. Dus: iets gaan doen.

Eigenbelang voorop

Voor wie het nog niet helemaal duidelijk is: geen hulp van de politiek, niet van Rabobank en net zo min van andere keten-partners. Die zorgen alleen goed voor zichzelf. Ondertussen teert de gemiddelde varkenshouder in op zijn vermogen.
Een omslag moet uit de varkenshouderij zelf komen. Deze week sprak ik Edwin Tijs, de nieuwe voorzitter van Unifar. We hebben het ook over dit onderwerp gehad. Unifar gaat nog altijd sterk uit van een win-winsituatie bij het zakendoen met ketenpartners. De jongens van deze vereniging zijn stuk voor stuk buitengewoon sympathiek. Echter, volgens mij is het tijd dat ze zich harder op-stellen, veel meer een blok vormen en eerst aan zichzelf denken in het zakendoen. Andere partijen maken zich in beginsel niet sterk voor de varkenshouder. Zo zit de wereld niet in elkaar. Als varkenshouders niet zelf het heft in handen nemen, blijft alles zoals het is. Producentendebatten en alle andere initiatieven ten spijt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Heeft de landbouw gemiddeld ooit meer dan deze 1 - 1,5 % rendement gehaald? Ik geloof het niet en zeker geen 10 % of meer zoals de rest in de keten als normaal beschouwd. Volgens mij is de varkenshouderij geen uitzondering wat dit betreft met de andere landbouw takken.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Het wordt duidelijk dat Brussel de varkenssector niet zal steunen!!!!!!!!!
  Dit kan ook niet want al het geld gaat naar de kalveren (van drie,denkavit) en naar de melkveehouderij , ze roepen 1 keer en er worden bakken met geld gebracht .
  Subsidies die mede door de varkenshouderij worden gefinancieerd.
  De EU wil de sector kapot maken en vlees buiten de EU halen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Inderdaad varkenshouder Brussel die heeft alleen maar oog voor de melkveehouderij word tijd dat men daar eens wat aan veranderd en de de koek gelijk gaat verdelen met de andere sectoren

 • no-profile-image

  a

  We kunnen nu Brussel en de melkveehouders er wel weer bij halen, maar dit is weer het oude liedje van iedereen de schuldgeven behalve ons zelf. Bij ons zelf moet de knop om.
  Op het gem. varkensbedrijf zitten nog veel faalkosten. De sector zelf moet efficienter georganiseerd worden en we zullen moeten samenwerken voor een betere opbrengstprijs. Toon daadkracht hierin. Dit helpt beter dan klagen over anderen.

 • no-profile-image

  zou ook wel wat willen

  Beste A uit Epe U heeft gelijk dat er nog wel het e.e.a. verbetert kan worden , maar we bebben wel allemaal dezelfde lasten naar Brussel toe maar niet de lusten het is toch wel makkelijk als we in deze slechte tijd 30000 euro zouden ontvangen aan directe inkomsten steun zoals de gemiddelde melkveehouder dat WEL krijgt

 • no-profile-image

  W Geverink

  Is het niet beter voor jullie sector dat er wat omvallen in plaats van kunstmatig in leven gehouden te worden? Hoeveel Euro's heeft het de belastingbetaler gekost om dat Franse varkensvlees te dumpen op de wereldmarkt waar wij ons zonder subsidie moeten zien te redden.

 • no-profile-image

  boer

  Wie kan mij vertellen waar ik kan zien welke boer subsidie ontvangt en uiteraard hoeveel?

 • no-profile-image

  pete

  waarom bouwen jullie dan nog steeds grotere stallen als jullie toch niets gaan verdienen????/
  Wanneer valt dat kwartje nou, dat jullie eerst eens van alle schuld afmoeten en dan alle uitbreiding cash betalen. Dan zullen jullie wel een keer wat verdienen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.