Tot elkaar veroordeeld

agd.media
Vion verdiende in 2010 niets aan varkensvlees, een belangrijke pijler van het bedrijf. Het is een teleurstellend resultaat, maar het vleesconcern onderscheidt zich daarmee niet van andere partijen in de keten. De marges zijn overal mager.

Het is gemakkelijk om kritiek te leveren. Het bedrijf zou de marktpositie beter kunnen uitbuiten, de productie moeten drukken of de hoge kostprijs doorberekenen. De realiteit is anders. De marktmacht van Vion is beperkt. Op Europese schaal slacht het bedrijf 7,9 procent van de varkens. Dit is te bescheiden om een toonaangevende rol te kunnen spelen in de prijsvorming van varkensvlees. Duitsland dicteert deze markt.

Het resultaat is ook een signaal aan de Nederlandse varkenshouderij. De sector moet zich niet groter rekenen dan hij in werkelijkheid is. Dat betekent dat beide partijen in de keten écht moeten samenwerken voor een hoger rendement. Zij zijn tot elkaar veroordeeld. Rabobank concludeerde dit eerder deze week ook al in een rapport.

Het vizier moet op producten met toegevoegde waarde. Het is niet nieuw. De slogan ’Niet meer, maar beter’ gaat al vijftien jaar mee. Misschien zit daar wel een kritiekpunt. De boodschap dringt in de hele keten wel erg langzaam door.

Of registreer je om te kunnen reageren.