Boerenblog

7 reacties

Megamooi

Deze week veel aandacht besteed aan de stal van de toekomst. Die wordt megamooi. Het zou mooi zijn als onze burgers ons gaan vertellen dat wij goed bezig zijn als varkenshouders.

Dinsdag was de startbijeenkomst van het project ‘Stalontwerp, een mooie innovatieve varkensstal’. Dit is een initiatief van de Rijksadviseur voor het Landschap, Yttje Feddes, vijf provincies en de uitvoeringsagenda duurzame veehouderij waarin LTO deelneemt. Varkenshouders vormen samen met architecten, stallenbouwers en medewerkers van de provincie een team. Dat maakt een nieuw ontwerp voor een varkensstal. Het gaat om megamooie varkensstallen. Geen droomkastelen, maar stallen die betaalbaar zijn en ook in werkelijkheid gebouwd zullen worden. Ze worden zowel aan de binnenkant als de buitenkant megamooi. De varkenshouders zijn dus vanaf het begin betrokken bij het ontwerp. Ze maken deel uit van het proces dat moet leiden tot een praktisch ontwerp. Dat is megamooi. Eind september moeten de ontwerpen klaar zijn.

Doe mee aan de dialoog

Een actueel punt is de dialoog over de megastallen. Via www.dialoogmegastallen.nl kunt u meepraten. Het is verleidelijk om de schouders op te halen en het te laten gebeuren. Dat is wat mij betreft niet goed. Laat niet alleen anderen praten, maar doe ook zelf mee! Het gaat om uw toekomst. Geef uw visie.

Blijven herkauwen

Onder het motto ‘Waar laten we de koe, de kip en het varken?’ werd in Den Haag een maatschappelijk café georganiseerd. De vraag van de avond was: Kan veehouderij zorgvuldig? Ik werd verkozen tot de beste debater van de avond. Mijn boodschap was: “Het houden van dieren is in goede handen bij onze Nederlandse veehouderij. Het gaat niet om groot of kleinschalig, maar om wat je doet en welk verhaal je vertelt. Als je een mooi, groot bedrijf hebt met een goed verhaal, willen mensen gerust je vlees eten.”
Natuurlijk doe ik mee met zulke debatten. We moeten mee blijven praten en ons verhaal vertellen. Maar er kriebelt wel iets bij mij. Alweer praten? Ik praat al zoveel jaren en krijg een beetje een gevoel van herkauwen. Mensen we moeten aan de slag. Ik ken veel voorbeelden van kleine stapjes die we maken. En vele kleine stapjes maken één grote stap. Wat zou het mooi zijn als die stapjes onderwerp van gesprek waren. Dat zou een positieve discussie zijn en mensen stimuleren. Als ik het voor het zeggen had in dit land, zou ik die discussie voeren. Maar ja…

Journalisten en andere zaken

Donderdagavond werd ik geïnterviewd voor een hele zaal met noordelijke journalisten. Zij kwamen bijeen voor de Groninger persprijs. Het was een mooie gelegenheid om de varkenshouderij positief in het daglicht te stellen. Een leuke bijkomstigheid van het winnen van de agrarische persprijs. Want dat was de aanleiding van het genootschap om mij te vragen.
De verdere week is gevuld met bijpraten met een paar politici, ons mineralenbeleid, de varkensvleesketen, de topgebieden Agro & Food. En niet te vergeten onze opbrengstprijs. Vooral vrijdag na het bekendmaken van de varkensprijs kreeg ik telefoontjes van ongeruste varkenshouders. Dit gaat niet goed! Maar wat kunnen wij doen als de varkensvleesmarkt onder druk staat?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jopie snel

  Als jij `t al niet meer weet als de varkensprijzen zakken wat doe je dan nog op die positie,je straalt op `t ogenblik onmacht uit en dat is niet bevordelijk voor de sector.Mischien is `t wel eens tijd om `t stokje over te geven en dan aan iemand die niet geasocieerd kan worden met VION en een daadkrachtige aanpak heeft en de retail eens goed op hun verantwoording zal wijzen.Welzijn hier welzijn daar maar een betere prijs ho maar

 • no-profile-image

  Boertje

  De varkensvleesmarkt staat helemaal niet onder druk ! De retail en de de grote vleesfabrikanten ZETTEN de markt onder druk . Er is helemaal geen overaanbod . De gewichten en aantallen lopen fors terug ! Varkenstransporteurs hebben het helemaal niet druk ; ze kunnen allemaal makkelijk een vracht /dag/camion meer aan ! We worden als boer gewoon uitgelachen en brutaal ' verkracht' !!!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Herkauwers, journalisten, Hagenezen, landschapsarchitecten. Het zal allemaal leuk kletsen en twitteren zijn, ondertussen kwijnen de leden weg door slechte rendementen. Wie komt er nog op voor het rendement van de varkenshouder?

 • no-profile-image

  denk eens na

  Wat kunt u doen voor beter inkomenvarkenshouder: kostprijs laag houden[wat je niet uitgeeft hoef je niet te verdienen] die supermooie stal word super duur. Rendac is van zlto kunnen ophaaltarieven flink laten zakken [waarom moeten ze winst maken over rug van niet lto leden] En dan vion is volledig eigendom zlto en zal nooit is proberen de varkensprijs een impuls te geven maar de macht word misbruikt om inkoop van de grondstof zoveel mogelijk te drukken. [alleen als er aktie gevoerd word zakken ze niet met duitsers mee]
  Hebben jullie overleg met voerindustrie om voerprijs iets minder te laten stijgen[for farmers had 2010 record winst]

 • no-profile-image

  Jopie snel

  Ja en van die grote winst bij ForFarmers delen alle leden mee via VON ( Vermog-en Op Naam) voerequivalenten, cer-tificaten en participaties. Kunnen jullie een voorbeeld aan nemen en niet jaloers worden.

 • no-profile-image

  tijgertje

  Het zou al een stuk beter en mooier zijn als de varkens hun natuurlijke gang hebben, dus vrij zijn om te modderen en als ze zin hebben om naar binnen te gaan dat ook gewoon kunnen.
  Als je dan toch varkens wilt houden voor de slacht, laat ze dan in elk geval een goed leven hebben!

 • no-profile-image

  Woopie

  Maar tijgertje snapt het niet,we hebben een goed leven. Geen kou,geen hitte stress,vers voer.
  Snapt het ook echt niet, knor knor.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.