Boerenblog

18 reacties

Revolutie in varkensland

Varkenshouders willen hun productie beperken in ruil voor een eerlijker prijs. Op 10 mei zal het eerste producentendebat voor een omkeer zorgen.

Tijdens het rendementsdebat van 2009 is vastgesteld dat er jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s aan verborgen en gemist rendement in de varkensvoedselketen zit. Beide behoren de boer toe, daar is iedereen het over eens. Rendement door samenwerking, onze lijfspreuk, kan op korte termijn gerealiseerd worden. Vanuit producentenbelang is het de varkenshouder zelf die hier actie op moet zetten. Het bedrijfsleven wil best meewerken, maar van hem mag niet verwacht worden dat hij als eerste de bal oppakten. FarmFocus faciliteert vooruitstrevende varkenshouders en bedrijfsleven om tegen minimale kosten maximale efficiency te bereiken.

Productiebeperking en prijsvorming

Het gemiste rendement is er één voor de lange termijn en is een typisch sectorbelang. NVV en LTO zijn dan ook actief bij het aanstaande producentendebat betrokken en onderschrijven het belang ervan. Waar we het allen unaniem over eens zijn, is dat de prijsvorming terug moet naar het boerenerf. Alleen daar ligt immers het belang van een goede opbrengstprijs. Alle andere schakels in de keten hebben belang bij voldoende eigen marge en dat is toch echt iets heel anders dan een goede en eerlijke prijs van varkensvlees. Afspraken over prijs gaan altijd gepaard met afspraken over aanbod. Europese productiebeperking leidt tot opbrengstverhoging. Hier is de sector aan zet.

Toekomst in eigen hand

Varkenshouders die zich tot de blijvers rekenen mogen het eerste producentendebat niet missen. De eerste aanmeldingen stromen al binnen. Dit is het moment waar de toekomst weer gloort voor trotse voedselproducenten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  x

  Eindelijk begint het besef te komen dat er minder dieren moeten komen.
  Op zich is daar niks mis mee.
  Voor de blijvers is het zeker het beste.
  Met allerlei kunstgrepen proberen de veestapel in stand te houden, is toch zeker geen duurzame oplossing d.m.v.
  mestverwerking, voerspoor, luchtwassers e.d.
  Allemaal kostprijsverhogende maatregelen.
  Het mooiste was als er weer een goede opkoopregeling zou komen, zodat er landelijk een 10 tot 20 % minder dieren zouden komen.

 • no-profile-image

  Han

  Een debat over hoe meer winst op het boerenerf is prachtig. Markt technisch eenvoudig >minder productie< dan stijgt de prijs. Hier zit net het addertje onder het gras, de boeren buiten Nederland of buiten Europa zien hier perspectief om de productie op te voeren en de Vrije Wereld Markt geeft hun alle kans de door ons ingezette weg van Genoeg is Genoeg te versperren met Genoeg is nog veel teweining. Wat de varkens houders in Europees verband ook afspreken er zal een import maximum aan de buiten grens bijhoren. Of de Handel hier Blij mee is? Ik wens de sector alle sterkte!

 • no-profile-image

  boerin

  Steeds lees ik alle berichten en er wordt steeds gezegd dat de "slechte"prijzen er zijn omdat er in Nederland teveel varkens zijn, maar de prijzen zijn helemaal gebaseerd op wat er in Duitsland gebeurt. En de nederlandse slachterijen lopen allemaal in de pas er achter aan.
  Als we in Nederland minder varkens gaan houden, zullen er in Duitsland een paar megastallen, wellicht door nederlandse boeren gebouwd, bijkomen en blijft de prijs wat het is. Het is allang geen spel meer van vraag en aanbod, het is wat de slachterijen er voor willen geven zodat de boer net in leven blijft en de slachterijen de vette marges opstrijken. Want waarom stellen zij in januari dat ze de marges willen vergroten.... en in het verre buitenland willen investeren... lekker van ons geld en ons zweet.

 • no-profile-image

  Leverancier

  Dat kun je de slachterijen niet kwalijk nemen boerin. Boeren maken zich ook niet druk om hun leveranciers, of die nu wel of niet wat verdienen. Doen slachterijen ook niet, kijken alleen naar eigen marge. De essentie zit erin dat boeren zelf maar weinig ondernemen in regie en samenwerking. Zolang je blijft wachten op anderen, zal er niets veranderen.

 • no-profile-image

  Han

  Het grote manco van de ladbouw is; Geen boer maakt zich druk over de markt voor zijn product, hij is zijn hele leven druk met Kostprijs verlagen. Ter wijl de prijs eigenlijk op het tweede plan moet staan, de markt, de wens van de consument moet nummer één zijn. We zijn als landbouw zelf mede schuldig aan het feit dat we ons prijstechnisch willen meten met onze collega's uit goedkoopte landen. Een ongelijke strijd. Het doet denken aan de marathon, waar geen Blanke in de grote prijzen valt, hij kan zich niet meten met de Kenianen, die eenvoudig betere uitgangspunten heeft. U

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Een geweldig initiatief. Productie af stemmen op de vraag is de enigste oplossing voor betere prijzen. Ik zou niet aan de tafel gaan zitten met de LTO's want die begrijpen dat niet of willen dat niet begrijpen. Je zou kunnen beginnen met een minimum prijs af te spreken en wat er over is in petfood gaan verwerken. Harde akties moeten er komen want anders komt het niet goed.

 • no-profile-image

  Han

  @Hendrik etc. etc. Je voorstel is perfect, helemaal mee eens. Helaas hebben de boeren deze weg reeds lang geleden zelf dicht gegooid via hun drang de wereldmarkt te bestormen door unaniem accoord te gaan met de WTO regels en om monopolie tegen te gaan bij de leveranciers zijn ook boeren groot pleitbezorgers voor de NMa. Resultaat iedere afspraak die boeren maken om prijs of hoeveelheid te manipuleren zal stranden bij Kalbfleish zijn clubje of bij de WTO controleurs. In Brussel is het boeren zelfs onmogelijk gemaakt nieuwe Co-op's op te richten, die maar de geringste schijn opwekken van monopoly. Tot nu toe zijn de groothandel en retaillers niet gehouden aan prijs afspraak of monopoly regels als het inkoop betreft. Het zal dan ook een hele uitdaging zijn om uit de huidige impasse te komen.

 • no-profile-image

  john

  we hoeven geen prijs en productie afspreken te maken maar moeten aan de gang gaan met een leveringstermijn van 12 maanden en de termijnmarkten voor onze grondstoffen goed in de gaten houden zodat we een juiste prijs af kunnen geven voor onze varkens. Onze klanten zijn gewoon gruwelijk verwend doordat ze overal varkens vandaan kunnen halen dat moet veranderen.

 • no-profile-image

  miss piggy

  Wat nu als de prijs die de Nederlandse varkenshouderij echt nodig heeft om wat te verdienen, zo hoog is dat slachterijen niet meer kunnen concurreren met buitenlandse varkensvlees producten ?

 • no-profile-image

  Fricandel

  Dan gaan ze het vlees halen waar ze het meeste aan kunnen verdienen, Dat doen ze nu al en dat doen ze in de toekomst ook. Met Aldi en Lidl gaat hier niemand afspraken maken want die laten zichzelf absoluut niet de les lezen door een stel producenten. Aldi en Lidl hebben exclusieve afspraken met Tönnies. En vanaf 2013 is groepshuisvesting overal verplicht dus dat onderhandelingspunt zijn we kwijt. Voor de rest wordt het een Engels tafereel, dure binnenlandse productie en het vlees gaan kopen in het buitenland !!!! Wat het producentendebat voorstelt is een grote illusie is mijn indruk.

 • no-profile-image

  boer

  Uiteraard moet er wat veranderen. 5% minder productie geeft zomaar een 10% beter inkomen. En uiteraard moet dit Europees, logisch. En aan Han: voor import van buiten de E.U hoeven we niet bang te zijn. Alleen import wanneer het vlees aan dezelfde eisen en regels voldoet die gelden binnen de E.U. Dat lukt het buitenland toch nooit. Voor de industrie geldt dit ook, dus ook voor de landbouw. Een goedkope Chinese auto die niet aan de E.U. eisen voldoet mag niet ingevoerd worden. Dus. Overigens is het wel leuk om te constateren dat enige sprekers op deze dag zelf megabedrijven hebben. Ook zij hebben dus last van de slechte markt in tegenstelling van wat er altijd wordt beweerd dat alleen de kleinere boeren gedoemd zijn om te verdwijnen. Eigenlijk wel komisch.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Beste Boer Stuifzand. Wat betreft het inkrimpen van de productie met een paar procent geef ik je helemaal gelijk. Die paar procenten haalt de prijs onderuit. Wat betreft de import uit derde landen heb ik zo mijn twijfels. De Landwind is een Chinese doodskist op wielen die op jullie wegen rondrijdt en bij ons niet. De Europese markt zou interessant zijn maar omdat de importheffingen zo hoog zijn (marktbescherming) is het op dit moment alleen interessant de dure speciaal producten daar in de markt te zetten. Dat is nu vooral rundvlees voor de toprestaurants. De importheffingen zijn zo hoog dat het quotum dat wij hebben voor de Europese markt niet eens opgevuld wordt. Mocht de dag komen dat de Eropese importheffingen omlaag gaan is het gewoon u vraagt wij draaien met wat je maar wilt.

 • no-profile-image

  boer

  Geverink, Vlees wat van buiten de E.U. komt moet aan onze eisen voldoen. Dus minimaal 0.8 vierkante meter leefoppervlak, ammoniak uitstoot van maximaal 1.4 kg per plaats per jaar, vrij van m.k.z. , vrij van varkenspest, vrij van salmonella, geen voer wat genetisch gemanipuleerd is, slachthuizen die aan onze hygiëne eisen voldoen én geen onderbetaalde mexicaantjes aan het werk heeft, und so weiter und so weiter. Die betaald die bepaald. Geen enkel land buiten de E.U.kan hieraan voldoen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als het interessant is kunnen wij alles wat jullie kunnen, en als het moet importeren we zelfs Polen en Bulgaren om het werk te doen en betalen ze net als jullie. De ammoniakuitstoot is niet ons probleem. Wij hebben geen ambtenarenapparaat dat in het leven geroepen is om redenen en regels te bedenken om de zoals bij jullie finaal uit de hand gelopen veehouderij af te remmen. Bovendien zijn in onze gemeente die ongeveer half zo groot is als nederland maar vijf (gezins) bedrijven van normale omvang. Als bij ons teveel ammoniak in de lucht zit heeft dat meer met jullie te maken dan met ons. Op dit moment worden hier ook varkens geslacht voor klanten met bepaalde eisen en wij kunnen daar ook gewoon aan voldoen. Daarom zal de importheffing om de Europese markt te beschermen van concurentie voorlopig denk ik niet verlaagd worden.

 • no-profile-image

  Jan

  De Europeese eisen zijn niet zoveel anders dan die in Noord Amerika, de import duties zijn vooralsnog de rem, hoewel er nu wel een import duty vrij quota is voor high quality beef. Voor varkens liggen er geen extra eisen waar de slachthuizen niet aan kunnen voldoen maar de europeese markt wordt (nog) niet gezien als een belangrijke markt vanwege de extra duties.
  Ik ken alle EU export regelementen vrij goed omdat ik een van de dierenartsen ben die in Canada de export papieren tekent o.a. voor Europa.

 • no-profile-image

  john

  die importheffing op varkensvlees is puur een correctie op de bescherming van de graanmarkt. Doordat de akkerbouwers hier goed gesubsidieerd worden hebben wij als varkens en pluimveeproducenten een hogere voerprijs dan de rest van de wereld. Om de concurrentie voor varkensvlees en pluimveeproducenten gelijk te houden is er heffing ingevoerd. Van mij mogen de heffingen er ook af maar dan ook op onze grondstoffen. Wel ben ik dan benieuwd hoe ons platteland er dan over 10 jaar uitziet... Waarschijnlijk liggen hier dan goede landbouw gronden braak en is hans in brazilie bezig om nog meer regenwoud te kappen zodat hij daar flink wat voer kan telen.

 • no-profile-image

  Woopie

  Als varkenshouders nu eerst eens gingen voor "Klein maar Fijn".
  Dus inkrimpen een goed begin, en daarna overgaan naar biologisch of alternatieven voor vlees plantaardige eiwitten?
  Dat zou een geweldig idee zijn, mensen willen niet meer vergiftigd worden met MEGA-antibioticavlees, dit mag niet meer, dit willen we niet meer, en wat we zeker niet willen is dierenleed.

 • no-profile-image

  john

  woopie, die sector die jij wil is er al.. als er meer vraag komt in die sector groeit die ook ten koste van 'megaantibioticavlees'. Maar nog geen 3% van de productie kan op die wijze volbracht worden. Dus die grote WE van jou is maar 3% van de bevolking. Dus let even op voordat je deze termen gebruikt!. 97% van de bevolking koopt graag megaantibioticavlees en dat kunnen wij prima produceren. Dus wil je onze sector veranderen dan zal je toch eerst de bevolking moeten veranderen. Daarna vullen wij de vraag wel in!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.