Boerenblog

9 reacties

Een gouden week

U dacht dat ik mijn roze bril verloren was? Zeker niet. Het bruist in de sector.

Maandag 11 april was een gouden dag. Twee ondernemers uit de varkenshouderij ontvingen de SBIR-prijs (Small Business Innovation Research). Dat geeft inspiratie. Marijke Nooijen en haar man Michiel gaan een varkensstal bouwen die op een nieuwe manier uitgaat van de behoeften van het varken en tegemoet komt aan de verschillende wensen van de maatschappij. De stal past mooi in het landschap, de varkens zijn zichtbaar en het is er prettig werken voor de boer. Bijzonder worden het verplaatsbare kraambed, het varkenstoilet en een slimme klimaatsturing.
Martien van Kempen heeft samen met zijn partners bestaande technieken gecombineerd die elkaar versterken. Het is een combinatie van de mestband, een microvergister en een nieuw stalontwerp. Scheiding van mest aan de bron, wroetmateriaal voor varkens, daglicht en verschillende klimaatzones in de stal.
Deze twee inspiraties sluiten prachtig aan bij de ‘Uitvoerings-agenda Duurzame Veehouderij’. Dit samenwerkingsverband van de slachterijen, de Dierenbescherming, de provincies, Natuur & Milieu, de mengvoerfabrieken, de zuivel, Rabobank en LTO presenteerde zijn actieplan tot 2015. Samen werken we aan een duurzame veehouderij 2023 met een breed draagvlak in de samenleving. Een veehouderij die concurrerend kan produceren met respect voor mens, dier en milieu. Ook deze agenda geeft veel inspiratie.

Trots

Later op de dag mocht ik de eerste de Agrarische Persprijs 2010 ontvangen. Een mooi beeldje met als onderschrift: ‘Alles draait om de gouden inspiratie die binnenin ons ligt’. Een prijs toegekend door de Nederlandse Vereniging voor Land-en Tuinbouw-journalistiek. Ik ben er heel blij mee. Ik vind het een opsteker voor de varkenshouderij! Daar kunnen we trots op zijn!
Samen met Natuur & Milieu sprak ik deze week met een Utrechtse varkenshouder. Deze wil één van de voorbeeldstallen uit VarKansen bouwen. Hij gaat voor de Pagode. Geweldig en inspirerend. Ik wil daaraan alle steun verlenen.

Roze bril niet kwijt

Misschien heeft u de afgelopen weken weleens gedacht dat ik mijn roze bril verloren was? Dat is niet zo. Ik ben er reuze trots op dat het in moeilijke tijden ook bruist in de varkenshouderij. Het is net als in een huwelijk: je moet elkaar steunen in goede én slechte tijden. Daar hoort ook bij dat je je zorgen met elkaar deelt.

Boos op Fidin

Het Productschap Vee en Vlees vergaderde woensdag. Boos maakte ik me over de vereniging van diergeneesmiddelen-fabrikanten Fidin. Deze heeft een brief aan de sector gestuurd over het eventuele verbod op het gebruik van derde en vierde generatie antibiotica in de veehouderij. Fidin vindt dit niet nodig en wil de bestuurders die hiervoor pleiten, aanklagen bij de Nma. Ongelofelijk! De wereld op zijn kop. Hoe zit het met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Fidin? Deze manier van opereren kan echt niet. De veehouderij neemt het probleem van de antibioticaresistentie serieus. Via een verordening gaan we regelen dat iedereen, ook niet-IKB-bedrijven, zijn gebruik van antibiotica registreert in een centrale database. Alle veehouders en dierenartsen moeten meedoen aan dit systeem. De klok heeft twaalf uur geslagen. Het is menens, zeker ook bij staatssecretaris Bleker. Hij kondigde aan dat als we dit jaar geen reductie van 20 procent halen, er een loskoppeling komt van het voorschrijven van het recept door de dierenarts en de uitgifte van antibiotica.

En de boer zij ploegde voort

En dan hadden we deze week nog een inspirerend gesprek met staatssecretaris Bleker over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013. Binnen LTO spraken we over het mestdossier en de mededingingsregels in relatie tot de primaire producent. We bespraken de voortgang met de nationale werkgroep varkensvleesketen.
Tot slot mocht ik bij ons in de buurt de eerste ploegwedstrijd van 2011 openen. Dat deed ik door de eerste voor te ploegen met een Bolinder-Munktell, een oldtimer trekker uit 1959. Al met al een gouden week. Een bron van inspiratie!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed Bakker

  Annechien ik ben helemaal geen varkensman maar ik had graag wat meer fotos gezien van die mooie bolinder 350 Toen die nog nieuw waren heb ik er ook wel eens mee gewerkt voor die tijd een moderne trekker maar wel behoorlijk duur koste toen in 1961 16000 gulden tov een fordson supermajor 12000

 • no-profile-image

  watersnip

  Annechien, jij hebt het altijd over het kwaliteitsproduct van de nederlandse varkenshouderij. Maar ik lees nu dat jullie fel tegen een herkomst etikettering zijn binnen de EU. Volgens mij strookt dat niet met elkaar. Als je overtuigd bent van je kwaliteit, zou je daar toch een kans moeten zien. Je roept altijd dat de nederlandse varkenssector 2ua milieu, dierenwelzijn bovenaan staat in europa. Waarom dan tegen een etiket, waaruit dat blijkt?
  Wil je me dat eens uitleggen?

 • no-profile-image

  boer

  Het is toch schrijnend dat er niemand reageert op het artikel met betrekking tot de aantijging van FIDIN over de 3e en 4e generatie antibiotica. Dat wij die maar meer moeten gebruiken. Bij ons werkt de eerste generatie gewoon nog, maar daar verdienen ze niks aan.

 • no-profile-image

  Annechien ten Have Mellema

  Boer uit Brabant. Jij hebt helemaal gelijk. Gelukkig reageer jij. Bovendien meld je ook dat de eerste generatie nog gewoon werkt op je bedrijf. Dat is een positief signaal. We moeten dit echt niet zomaar accepteren.
  Ed Bakker, ja er zijn meer foto's, maar niet via mijn blog. Inderdaad is het een mooie oude trekker die bolinder 350.
  Watersnip. Wij zijn niet tegen etikettering, maar vragen ons af of een verplichting wel helpt. Kijk nu eens naar rundvlees. Ook daar is een verplichte etikettering. Wat levert dat op? Behalve extra lasten? Wel zie ik veel in het feit om vlees uit de anonimiteit te halen. Dat kan ook met een label of etiket gekoppeld aan betere smaak e.d. Dus op vrijwillige basis: Ja, graag zelfs. Een verplichting: Nee.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Veel erger is dat er nog meer dan de helft de Nederlandse boeren achter de LTO aanhobbelt met een voorzitter die de BTW regelgeving niet kent. Hij zegt in de nieuwe oogst (14-4)dat als de BTW wordt verhoogd de export in het gedrang komt. Niets is minder waar. Alle goederen die uit Nederland worden geëxporteerd gaan voor nultarief de grens over. Als je denkt dat ons BTW tarief ook in het buitenland geldt ben je gewoon dom en geen leiderschap waardig. En Annechien als je nog eens weer naar Brussel gaat neem dan een plan mee die de financiële problemen bij de varkenshouders op te lossen. Als je afwacht tot zij met een plan komen is de helft van de varkenshouders al failliet.

 • no-profile-image

  denk eens na

  Koop maar een goede bril ipv een roze Ga je maar eens druk maken over de 10 miljoen kilo fosfaat die we moeten inleveren op voorstel van lto heb een dure brijvoermachine om afval van voedingsmiddelenindustrie te verwerken tot hoogwaardig vlees zal knap lastig worden die bijprodukten met jullie voorstel. En het voer gaat meer dan 1 euro 100 kg meerkosten laat dan de overheid maar wat rechten opkopen is veel beter voor mijn kostprijs.
  Ik wens de fam nooyen heel veel succes
  alleen word dit niet betaalbaar voor gewone bedrijven zonder subsidiee

 • no-profile-image

  john

  simpele mestscheider naast die brijmachine van jou, twee vloeibare fracties, eentje met 80 % van de fosfaat en eentje met de overige 20 %. Fosfaatrijke fractie hygieniseren en op de vrachtwagen naar duitsland. De rest goedkoop afzetten in de buurt of op eigen land. Daarnaast werkt het voerspoor natuurlijk ook effectief. Zo snel mogelijk de huidige plaatsingsruimte van mest verdelen over de bezitters van melkquotum, varkensrechten en pluimveerechten. Wie geen plaatsingsruimte heeft zal zijn mest moeten verwerken of exporteren. Probleem is dan opgelost. met huidige systeem met dierrechten komen we er niet! Dierrechten zijn ingevoerd om de mestproductie te reguleren niet om de productie te reguleren. Als nu in nederland door woningbouw, wegenaanleg, of minder plaatsings ruimte beperkt wordt in metstruimte kan deze over alle rechten gekort worden. En heeft iedereen een stukje van het probleem en komt er veel eerder een oplossing!

 • no-profile-image

  een ei hoort

  John , het is wat kort door de bocht van jou om ALLE pluimveehouders te laten bloeden , een heel groot gedeelte van de mest die word al verbrand op Moerdijk
  12mlj kg fosfaat, dus een hele hoop .
  Het is wel heel sneu voor DIE pluimveehouders welke de kar hebben getrokkken en nu alsnog de rekening hiervoor zullen krijgen .
  Ben bang dat de melkveehouderij straks diegene zijn welke de emmer laten overlopen als er het melkquota afgaat en zij ongehinderd kunnen uitbreiden de oplossing hiervoor is ook de melkveehouderij koeienrechten geven

 • no-profile-image

  john

  de pluimveehouder krijgt toch net zo goed fosfaatrechten. Als deze verkocht worden is de investering in moerdijk of een andere verwerking al terug verdiend. Dit is juist een beloning voor de pluimveehouders!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.